Son yıllarda gelişen teknoloji en cok ABD'ye yaradı diyebiliriz. Google, Microsoft, Apple, Qualcomm gibi devler sayesinde yuzbinlerce yeni iş imkanı acılırken, ABD butcesine de on milyarlarca dolar katkı sağladı. Ancak halen teknoloji sektoru buyuk bir işci acığına sahip ve bunun kapatılması gerekiyor.

ABD başkanı Obama TechHire adıyla yeni bir hukumet programı başlattıklarını duyurdu. Program ABD vatandaşlarının teknoloji sektorunde iş bulabilmelerini ve yuksek pozisyonlar icin eğitilmelerini sağlayacak.

Programda one cıkan ilk konu tum teknoloji şirketleri icin ortak bir işe alım havuzu oluşturmak. Sektorde yaklaşık 120 bin kişiye ihtiyac var ve TechHire bu boşluğu doldurmak istiyor. Teknoloji sektorunde calışmak isteyen vatandaşlar bu havuza başvuracak ve firmalar ihtiyaclarına gore veritabanlarını inceleyerek başvuranları mulakata cağırabilecek.

İkinci konu ise eğitim ile ilgili. Hukumet sektorun eğitimi ile ilgili 100 milyon dolar butce ayrımış durumda. Bu butce ile sektorde calışan ancak yetersiz eğitime sahip kişilere eğitim verilmesi amaclanıyor. Bunların yanında İngilizcesi zayıf olan kişilere dil eğitimi ve engelli vatandaşlara da uyum eğitimi verilecek.

Son olarak program kapsamında Microsoft, LinkedIn ve Cisco gibi firmalarla işbirliğine giden hukumet ulke capında yazılım kampları kurulmasını ve vatandaşların bu kamplarda yazılım dillerini oğrenmesini istiyor. Gelecekte teknoloji sektorunde daha fazla iş alanının acılacağı tahmin edilirken, bu kurslar sayesinde vatandaşların buyuk avantajlara sahip olacağı duşunuluyor. Ozellikle siber guvenlik ve kullanıcı arayuzu geliştirme konusunda yaklaşık olarak 500 bin kişilik bir iş alanı acılacağı ifade ediliyor. ABD'nin geleceğini inşa etme adına onemli bir adım kabul edilen programa benzer sureclerin ulkemizde de yaşanmasını umit ediyoruz.