Her mactan once takımları kurmak icin iki kişi atışmak uzere ortaya gelirdi. Atışmak ozet olarak iki kişinin karşılıklı birbirlerine doğru sırayla adım atmaları ve bunun sonucunda kim kimin ayağına basarsa o kişinin ilk oyuncuyu secme hakkını elde etmesidir.. Atışırken hep duz adımlar atılmaz bazen ayak yan cevrilip yarım adım atılır ya da moon walk tarzı bir hareketle biraz geriye kacılırdı. Bir de bu atışma işinin zıplayarak rakibin ayağına haşırt diye basma versiyonu vardı ama sakatlık riski nedeniyle fazla rağbet gormezdi. Atışma işleminden sonra atışmayı kazanan kişi takımında gormek istediği ilk ismi soylerdi sonra oyuncu secme sırası atışmayı kaybedene gecerdi. Fakat problemler burada son bulmazdı.
x- ahmet' i sectim
y- ben de mehmet' i
(bu arada ahmet ve mehmet ilk secilenler oldukları icin gotleri kalkmış bir vaziyette kim tarafından secildilerse o kişinin yanına gecerlerdi)
x- zeki' yi sectim
y- husam gel
x-kamuran
y- hudai
x-onur
y- oha olum siz cok guclu oldunuz, bari onuru bana ver.
(bu durum boyle devam eder ve sonucta mahalle kalabalığı iki ayrı takıma bolunurdu. eğer oyuncu sayısı cift değilse sona kalan yani kimsenin takımında gormek istemediği bir oyuncuya sen 'fındık fıstıksın' denirdi. 'fındık fıstık' demek sen kafana gore sahada gezin topu gordun mu vur nasıl olsa senden birşey olmaz demekti. Eğer sona kalan oyuncu 'fındık fıstık' oynayacak kadar da ezik değilse gucsuz takımın kalesine gecirilirdi ya da sen yedeksin diyerek kenarda oturtulurdu.)

Tum bu gereksiz aktivitelerin ardından oyunun enteresan kurallarını koymaya gecilirdi. Mesela abanmak yok, 3 korner bir penaltı, 5 te devre 10 da biter, kaleden kaleye gol olmaz gibi.

Sonuc olarak mac başlar ve asıl eğlenceli diyaloglar ve olaylar da mac icinde yaşanır.

-Bir oyuncu topu ebesinin nikahına vurduğunda karşı takımın oyuncusu hemen 'atan alır spor' der ve topa vuran oyuncu sahadann uzaklaşmış topu soylene soylene almaya gider. Arkasından ' koşsana lan' denir. 'Atan alır spor' lafı buyudukce cocukca gorulduğunden lise donemlerine gelindiği zaman bunun yerine 'aynı hızla' denir. Topu atan oyuncunun topu attığı hızla gittiği ise kayıtlara gecmemiştir.

-Top arabanın altına kactığında her zaman sıkışır ve el ile topa yetişilemediği zamanlarda arabanın altına yatılır, top iki ayak arasına sıkıştırma yontemi ile cekilir. Bu yontemde işe yaramazsa topa taş atma, sopa ile itekleme yontemlerine başvurulur.

-Her macın ortasında yaşca geckin bir ****** abi gelir ve topu kapıp herkesi calımlayıp gol atar. Macın icine eder, ve siktirip gider. Ulan hepsini calımladım diye **** kalkar oysa tum cocuklar bu abiyi kendi haline bırakmışlardır, calımları bilincli yemişlerdir, yeter ki abi golunu atıp gitsindir, maca devam edilsindir.

-Bir diğer ****** abi turu ise calım atıp gitmeyen, direk butun mac oynamak isteyen abilerdir. Bu abilere abi yapma ya yer yok desenizde 'ya oynarım ya da macı bozarım' tehditi ile maca dahil olurlar.

-Oyunda serbest atış kullanılacağında barajın mesafesi uc buyuk adım mesafesi kuralına gore uygulanır. Bazı mahallelerde ise bu direk duz uc adım olmaz ilk iki adım buyukcene atılır, son adım ise o kişinin zıplayıp ulaşabileceği son noktadır.

-Eğer minyatur kale oynanıyorsa penaltıyı atacak oyuncu kaleye sırtını doner, domalıp kafasını bacakların arasından sallandırıp kaleye bakar ve topuğuyla topu kaleye gonderir. Top kaleye doğru giderken buyuk ihtimalle yoldaki bir taş parcasına carpıp yon değiştirir ve gol olmaz. Bu arada penaltının atıldığı nokta kaleden 9 adım uzaklıktadır.

-Eğer bir kaleci gaza gelip gol atmak isterse aniden topu alıp 'kaleci oyuncuyum' der ve kaleden cıkıp herkesi calımlamaya calışırdı. Genelde bu kişi yolda topu kaptırır ve takımının boş kaleye gol yemesine neden olur, bol bol da kufur yerdi.

-Macta şaibeli bir gol olduğunda (mesela top direk yerine kullanılan taşın ustunden gecer ya da oyle gozukur, gol mu direk mi anlaşılmaz) golu yiyen takım ' gol değilll lannn , direk' diye bağırırlar, tartışmalar alevlenir fakat tam o sırada bir etik ruha sahip bir takım arkadaşınız ' gol gol ben de gordum' der ve o an karşı takım hep bir ağızdan ' adamın diyoooo olm' diye bağırır. Yapacak bir şey yoktur, icten ice ya da dıştan dışa golu kabul eden takım arkadaşına kufur edilir.

-Top birinin hayalarına geldiği anda herkes ' hemen işe olum bak kısır kalırsın' der, hemen sokağın ortasında işenir.

-Mahallelerde kale kavramı iki taştan ibaret olduğu icin ust direk diye bir şey yoktur. Kalecinin boyuna ve zıplama yeteneğine gore ust direk olcusu goz kararı belirlenir. Her zaman bu konuda kavga cıkar. Kalecinin ustunden gecen her toptan sonra kaleci 'gol değil olm nasıl yetişeyim o topa' der golu atan ise ' zıplasan yetişirdin olum' der. Bu boyle devam eder. Minyatur kale de ise ust direk bel hizası olarak kabul edilir.

-Eğer mac bir turlu bitmiyorsa ve birisinin annesi onu yemeğe cağırıyorsa ' atan galip' kuralı uygulanır. İlk golu atan macı kazanmış sayılır. Bir nevi ' altın gol' uygulamasına gecilir.

-Top kalecinin bacak arasından gecerek gol olursa mahalli futbol terimlerinde bu gole ' beşlik' denir. Beş gol yerine gecmez ama manevi değeri 5 goldur. Oyuncunun bacak arasından topu gecirirseniz ise 'namus gitti' ya da 'namustan gecirdim' demelisiniz.

-Macta en cok gol atan oyuncu hicbir zaman delikanlı gibi gelip ben bugun şu kadar gol attım demez. Diyalog şu şekilde gelişir.

x-Ahmet sen kac gol attın?
y-3
x-Mehmet peki sen?
z-2
x- Ben 6 gol attım olum.hahaha

Kac gol attığını bu şekilde soyleyenler genelde okulda da yuksek not aldıklarında aynı taktiği kullanırlar.Universitede bile bu huyları değişiklik gostermez.

x-Ahmet sen kac aldın sınavdan?
y-58
x-Mehmet peki sen?
z-72
x- Ben 92 aldım olum.hahaha

Surer gider...