Youtuber ’ların vergilendirilmesi konusunu @vergiyargilama hesabıyla Twitter ’da guncel vergi hukuku paylaşımlarında bulunan Vergi & Hukuk Uzmanı Mehmet Alcay ’a sorduk. (Roportaj)
Youtube vergisi nedir?
Aslında Youtube vergisi ya da AdSense reklam geliri vergisi diye adlandırabileceğimiz ozgun bir vergi turu bulunmamaktadır. Youtuber ’lar hakkında yapılan vergilendirme, mevcut gelir vergisi ve katma değer vergisi mevzuatı dikkate alınarak yapılmaktadır. Diğer bir deyişle eski ve genel duzenlemeler yeni ve ozel olaylara uygulanmakta ve son 5 yıl icin kayıt dışı kalmış (vergilendirilmemiş) kazanclar dikkate alınarak Youtuber ’lık faaliyetinde bulunanlara cezalı vergiler salınmaktadır.
Youtuber ’lar neden vergilendirilmektedir?
Geniş anlamda internet uzerinde icerik uretenler, kendi platformlarında sergiledikleri yazı, yazılım ya da video yayınlarını etkileşim ve abone sayısı belli bir seviyeye ulaşınca Google bunyesindeki Google AdSense sistemine entegre ederler. Bu entegrasyon (Google reklamı yayınlanmasına aracı olma başvurusu) Google tarafından onaylanınca icerik ureticilerine gosterilen reklamlara ilişkin aylık bazda odeme yapılır. Konuyu biraz daha acmak gerekirse reklam dongusunu şoyle detaylandırabiliriz. Google, Google Ads olarak isimlendirilen reklam toplama modulu ile internet uzerinden reklam yaptırmak isteyen kişilerle, kendi parametrelerine ve reklam vermek isteyenlerin tercihlerine gore tespit ettiği bir ucret karşılığı anlaşır. Toplanan bu reklamlar Google AdSense sistemi ile Youtuber, Webmaster, mobil yazılımcıların urettikleri iceriklerde yayınlanır. Yayınlanan reklam sayısı ve gosterildiği lokasyona gore yayıncı veya yazılımcı kişilere odeme yapılır. İşte Youtuber ’lara odenen kayıt dışı kalmış bu Google AdSense reklam gelirleri nedeniyle vergi incelemeleri yapılmaktadır. Tabii bu odeme yapılırken Google kendi payını da kesmektedir. Youtube faaliyeti nedeniyle yapılan vergilendirmeyi, Google ’un kendi kazancları nedeniyle odemekle yukumlu olduğu vergilerle karıştırmamak lazımdır.
Youtuber ’lara yapılan reklam odemesi ile hangi vergiler doğmaktadır?
Google AdSense reklam gelirleri, gelir vergisi uygulamasında ticari kazancın bir ceşididir. Cunku faaliyet devamlı ve organizasyoneldir. Bazı cevrelerin ileri surduğu gibi Youtube kazancları serbest meslek faaliyeti kapsamında vergiden istisna edilmemiştir. Cunku gelir, uretilen iceriğin satışı ya da kiralanması değil, iceriğe iliştirilen reklamların gosterimi (reklam yayınlanmasına aracılık hizmeti) karşılığında elde edilmektedir.
Katma değer vergisi acısından ise, yaygın goruşe gore Youtube kanallarında gosterilen reklamlar, ihracat istisnası durumu haric, ticari bir hizmet olduğundan katma değer vergisinin konusuna girer. Bu durumda genel olarak Youtuber ’lar icin gelir vergisi ve katma değer vergisi olmak uzere başlıca iki vergi turu bulunmaktadır. Ayrıca reklam yayınlama faaliyeti gercek usulde vergilendirildiğinden gecici vergi de istenmektedir.
Bu acıklamalar karşısında tum Youtuber ’ların vergi odemesi gerekir mi?
Vergiden bağışık olmak gibi bir durum bulunmamakla birlikte odenmesi gereken verginin turu ve miktarının tespitinde ceşitli problemler ortaya cıkmaktadır. Cunku her Youtuber aynı hizmeti vermemektedir. Orneğin icerikleri yurt dışında yayınlanan Youtuber olduğu gibi yurt icinde yayınlanan da var, yine hic gideri olmayanlar olduğu gibi, %90 gideri bulunan, hatta zarar eden, diğer bir deyişle kanal harcaması oldukca fazla olan Youtuber ’lar da var. Bu farklılıkları dikkate almadan Youtuber ’ların hepsini aynı kapsamda değerlendirmek hatalıdır.
Orneğin kanalları bizatihi yurt dışında izlenen ve dolayısıyla reklamları yurt dışında gosterilen bir Youtuber icin katma değer vergisi doğmaz. Ancak Youtube iceriği ureten kişi Turkiye ’de yerleşik ise, katma değer vergisi odemekle yukumlu olmasa bile gelir vergisi odemekle mukellef olur. Yine oyuncak, yemek veya seyahat kanallarında ciddi harcamalar yapıldığı icin bu kanal sahiplerinin odeyeceği gelir vergisi miktarı diğerlerine nispeten az olabilir. Bazı Youtube faaliyetleri tuzel kişilik veya adi ortaklık catısı altında da gercekleştirilebilir. Dediğim gibi vergilendirmede her Youtuber veya Youtube organizasyonu icin kendi durumuna uygun değerlendirme yapılmalıdır.
Youtuber vergilendirmesinde vergi idaresinin yaklaşımı konusunda duşunceniz nedir?
Elimizdeki mevcut raporlar mukayese edildiğinde objektif bir yaklaşım ile vergileme yapıldığı soylenemez. Her ne kadar incelemelerin genel cercevesini cizen catı goruş ve oneri raporu bulunsa da, her bir vakıayı farklı vergi mufettişinin değerlendirmesi, rapor sonuclarının farklı olmasına neden olmaktadır. Aynı durumda olan Youtuber ’lar icin bazı raporlarda gider ve maliyet hic dikkate alınmaz iken, bazı raporlarda %85 oranı dikkate alınmakta, yurt dışında gosterilen reklamlar icin bazı raporlarda vergi salınmaz iken bazı raporlarda vergi hesaplanmaktadır. Hatta bazı incelemelerde Youtuber ’ın gecmişte elde etmiş olduğu gelirden cok vergi, ceza ve faiz borcu cıkarıldığı gorulmektedir. Hal boyle olunca vergi uyuşmazlıklarının mahkemeye taşınması kacınılmazdır.
Vergi mahkemelerinin olaya bakışı nasıl?
Mevcut vergi mahkemesi kararlarına baktığımızda, Youtuber ’lara yapılan vergi incelemeleri salınan vergilere karşı acılan davalarda genelde Youtuber ’lar lehine kararlar verildiği gorulmektedir. Cunku coğu raporda kayıt dışı kalmış kazanclar icin reklam yurt dışında gosterilse bile fatura duzenlenmediğinden katma değer vergisi borcu cıkarılmakta, yine coğu incelemede maliyet/gider %50 gibi varsayım yoluyla tespit edilmektedir. Vergi mahkemelerinde hukuki denetim yaptığı icin yasada yer almayan koşullara dayanarak vergilendirme yapılması veya varsayıma dayalı vergi hesaplanmasının mahkemelerce davacılar lehine yorumlanacağını duşunmekteyim. Nitekim Konya ve İstanbul vergi mahkemelerince bu minvalde Youtuber davacılar lehine verilmiş emsal kararlar bulunmaktadır.
Youtuberlar ’a vergilendirme konusunda ne tavsiye etmek istersiniz?
Vergi kanunlarına gore, Youtuber ’ların kazancları uzerinden faaliyetlerine uygun ve belli oranda vergi odemesi gerektiği konusunda herhangi bir tereddut bulunmamaktadır. Cekişme, gecmişte elde edilen kazancların vergilendirmesinde ortaya cıkmaktadır. Son 5 yılın bir anda vergilendirilmesi, bazen de vergi yargısı kararları ile oteden beri ortaya konulan ozenin gosterilmemesi oldukca ağır vergi, ceza ve faiz yuku olarak karşımıza cıkmaktadır. Bu nedenle orantısızlık nedeniyle hakkaniyete uymayan ya da vergilendirme surecindeki hatalar nedeniyle hukuka aykırı vergi borcu ile karşı karşıya kalan Youtuber ’ların vergi ceza ihbarnameleri tebliğ edilince 30 gun icerisinde vergi mahkemesine dava acmalarını tavsiye etmekteyim.
Youtube Vergisi: Roportaj
Sohbet Muhabbet0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sohbet Muhabbet
- Youtube Vergisi: Roportaj