Bi siteden okurların filmle ilgili goruşleri okuken hem nostalji oluyor hem de hatıladığımız bazı yerler bilmediğimiz veya unuttuğumuz yerler gulduruyor umarım beğenirsiniz:

1-filmden enteresan bir monolog:

2-"uzay sigarasi da iyiymiş.. dumanalti olmazsak iyidir."

3-şişt spak alo.... spaaaakk yazzaneye bak!!

4-bu 1973 yapimi filmde o siralar trt1'de dizi olarak yayinlanan uzay yolu'nu seslendiren tiyatrocular ve sadri alisik oynamisti. star trek'in yasamak icin tuza duyan bir yaratikla ilgili bolumuyle ti gecen bu film o zaman oldukca basarili olmustu. sahsen zaz ekibinin yaptigi butun filmlerden daha komik oldugunu dusunuyorum.. ho$, zaz ekibinin filmerine artik gulemiyorum ama turist omer uzay yolunda ne zaman oynasa guluyorum. seneler sonra living in color'da buna benzer bir parodi yapildi van peebles ve jim carrey'nin oynadigi ama bu kadar iyi degildi. ayrica boxoffice filmleriyle dalga gecen filmler furyasindan seneler once cekilmistir. leman'daki durum esprilerinin hasi vardir bu filmde.

5-duyduğuma gore ilk uzay yolu filmi buymuş, kronolojik sıraya gore orjinal filmler bundan sonra cekilmiş..

6-tek kollu kumar makinalarını andıran bilgisayarımsının onunde her şeyi bilen bu cihaza hitap şekli sorduğu soru da unutulmamalıdır:
-kompiter, bu haftaki toto sonuclarını versene, he?

7-spock 3 cay getir demli olsun cumlesi kult olmustur

8--kompiter soyle bana 'zzzzt' ne demek ? repligini bizlerle tanistiran turk harikasi...

9-naivligiyle unlu kahkaha makinesi

10-mister spak'a bile "zzztt erennkooy" cekmiştir turist...

11-omer: - lan spak, kaptan kork nerde?
spak: - bilmem, istersen kompitere soralım.

12-zıpak kaba kulak mehehe star trek parodisi super film
konu olarak star trek in bir bolumunu ornek almış hatta aynen o bolumu biraz daha uzatarak cevirmişler.

13-konusu "the man trap" isimli star trek bolumunden alinan, ayni zamanda "turist omer" serisinin de sonuncusu olan film.

14-haala verilen harika bir komedi filmi..

15-muhteşem kapı sesi geyiği cevilen film... huuuşt!

16-filmde oynayan 'uzay hatunları'nın bellerinde kemer kadar yer tutan etekler giydiği bir turk filmi.

17-spak'ın "lutfen mantıklı konuşun mister turist" repliği harbi candır.

18-el fenerine ses buyutecidir, sesleri bir milyon kere buyutur diyen komik film, tuz canavarıda cabası...

19-uzay gemisinde etobur cicek beslemekte ayrı bir fantezi olsa gerek. hele ciceklerin cıkardiklari sesler omre bedeldir.

20-turist omer serisinin en guzel filmidir.o zamanlar hakkaten absurd komedi film cekebilen ekiplerimiz varmis.

21-to: abi simdi burasi kasimpasaya yakin mi?
spock: kasimpasadan 3 milyon i$ik yili uzaktayiz mister turist
to: haaa desene kazanci yokusundayiz ha?

22-ustelik daha evvel bahsi gecen ses buyuteci, kullanilmadiginda koprudeki sutunlardan birine cakilmis bir civiye iple asili olarak durmaktadir.

23-spakettin

24-turist omer ses buyutecini karnına goturduğunde gemide 6.5 şiddetinde bir deprem meydana gelir, spak mıpak yere duşer, turist karnının ac olduğunu itiraf eder.

25-uzay hatunlarinin pek bi soguk nevale olduklarini ogreten ulan su garibi o kadar uzaya cikardiniz da fiyakali bi kostum ayarlayamadiniz mi dedirten canavar film.

26tuz yiyen canavarın simultan el hareketlerinin olabildiğine seksi olduğu film.

27--sparkettin olum $urdan iki cay sole bize hadi kocum benim..

28--aaa bildi fahi$e! (turist omer'in "komputer"e, 2 kere 2'yi hesaplamasi kar$iliginda verdigi tepki)

29-turist omerin acıktığını gosteren teknoloji otesi alet olarak
el fenerinin kullanıldığı yegane film.*

30-spagettin abi ve turist omer'in zıııttttlaşarak anlaştığı film.canavarlar komik otesi .star trek'te bu filmin gercek bolumuyle o kadar uydurmaya calışmışlar ki belli bir yerden sonra gulmekten kriz gecirtebilen bir şaheser .uzay gemisindeki kapı acılma efektinin de bir başka vaka olduğu filmde tuz yalama sonrası tekila daveti var sanki.

31-filmdeki ışın tabancası ya da bilimum ışınlanma efektinin filmlerin uzeri cizilerek yapılan zamane teknolojisi duşunulduğunde buna da şukur dedirten cok sevdiğim turk filmi.

32-turk sinemasinin ekollerinden olup akilda kalıcı cumlesi yine turist omeri'in herseyi bilen kompiterle konusmasi sirasında gecmistir....

33- soylesene be fahise kompiter....

34-kaptan kirk un gezegenin birinde araştırma yapan skatiye;
-skati telsizi kapatma ,bak spakın da sana diyecekleri varmış
diyaloğu kanımca gercekten olumcul olan film.

35-artik her hafta sonu turk televizyonlarinda oynayan film.

36-mister turistin soylediklerini anlamak tum uzay matematigini cozmekten daha zor! mantik di$i..

37-kaptan bu adam yuzunden sinirlerim altust oldu mumkunse yıllık iznimi kullanmak istiyorum repliğiyle gulmekten yarıldığım nacizane turk filmi.

38-t* : lan bu ne be
-s* : kiz
-t : ne kizi?
-s : uzay kizi

39-kapı efekti tam olarak acılırken "şşşştt" kapanırken "şşşiiuu" şeklindedir.

40-turist omer'in ı$ınlanma efektlerinin de gayet el cabukluğu marifet bir bicimde negatifin jilet ya da benzeri bir $eyle kazınarak yapıldığı film...

41-"u¢ beyaz zehirden biri" olarak lanse edilen tuzun aslinda ne kadar onemli oldugunu hatirlatan yedinci sanat urunu.

42-"turkler uzayda" konseptinin oncusu.. yakında aynı konseptte bir cem yılmaz filmi olan "gora" vizyona girecek.. boylece cy yıllardır yapılan geiykleri paraya cevirecektir..

43-new york'un east village hipster'larinin gozdesi olmus, kult film. bolgedeki sinema kluplerinde vs. gosteriliyor siklikla..

44-avrupalı yavruların yaptığı en beğenilen fantastik turk filmleri listesinde dunyayı kurtaran adam harikasından sonra gelen ikinci film..

45-star'da , mutemadiyen gosterilen ve her izlediğimde yarılmama sebep olan film..
karate yapan uzaylılar ise daha ilginctir ki bu uzaylılar makina ile yonlendiriliyor....turist omer, dısarıda bulduğu makinayla (ki bu makina daha once mağaradadır) uzaylıları birbirine dusuruyor...
filmin sonunda ise turist omer'e mr spock bi guzellik yapıp, kendisi gibi uzun kulaklı olmasını sağlıyor ve turist bu sayede evlenmekten kurtuluyor..

46-dvdsinin cikmasi hararetle beklenen post modernik uzay operasi.

47-her izlediğimde yeni bir ozelliğini keşfettiğim film.
- şişt kabakulak
- benim adım spak
- hadi len balkabak
---
- aa burası ne boyle (bitkileri gosterir)
- burası cocuk bahcesi
- bunların babası kim?
- mistır spak
- allah analı babalı buyutsun

48-body salonunda 3 ay calışmış elemanların getirilip cyborg yapıldığı film. turist omer bunu sırtındaki bir duğmeden ayarlar. sola cevirince eleman soner. sağa cevirince omuzları yukarı kalkar. kollar yanlara acılır. yok boyle bir film. muazzamdır.

49-mr spock "jo, iyon ışınları hazırsa, enerjile" der "scotty bizi ışınla" demek yerine. oyle de teknolojik bir filmdir yani.

50-ayrıca turist omerin gittiği gezegendeki altın kızlar gorulmeye değerdir.

51-hayatimda izledigim en komik filmlerden biri. ozellikle turist omer'in, diyaloglarin sonunda yaptigi yorumlari ve bitirici cumlerleri beni gercekten cok gulduruyor.

52-kadın kılığına girmiş tuz ile beslenen yaratık ile olan bir sahnesinden:

53-dur be kızım nereye gidiyorsun ne guzel yalaşıyorduk alla alla yaa..

54-buradaki etobur bitkiler tehlike sezende resmen viyaklamaktadirlar.(mauahahah)

55-sozluk yazarlarinin mr spockin musluman ismi hakkinda bir turlu fikir birligine varamadiklari film. kimisi spargettin derken, kimisi ise spokettin demektedir..

56-laser ışını sahnelerinin dahiyane bir şekilde 24 kare filmin uzerine cekilen bir falcata darbesi ile filmin uzerinin sıyırılması suretiyle edildiği unutulmaz filmdir bu; lakin ilginc olan nokta tabancadan cıkan laser ışınının isabet ettiği kişinin seyirciye daha iyi gosterilmesi amacı ile adamın uzerine aynı falcata (ya da tipex) ile beyaz bir carpı atılarak seyirciye gosterilmesidir ki fimde vurulan adamların uzerinde kocaman bir capı işareti hasıl olmakta bu da tum dunyada 30 yıldır filmi izleyenleri yarıp gecirmektedir; ben gecenlerde bu sahnenin verilerek izleyicilerin guldurulduğu bir komedi programını pro 7 da izledim ve bir daha koptum gittim; filmi de tipex - falcata marifeti ile yapılan laser ışınını da herkese tavsiye ediyorum

57-turist'in uzaylı karateci oğlanları kontrol eden mekanizmanın başına gecip bir kolu yukarı itmesiyle karatecilerin kork ve sıpak'a saldırması, başka bir kolu aşağı cekerek karatecilerin birbirlerine saldırmasını sağladığı filmdir. ancak esas dumurlardan biri (film başlı başına bir dumur deryasıdır adeta) mekanizmaya dikkatli bakıldığında yaşanır. kollar metal yada kartondan yapılmış ama baş taraflardaki kapaklar, 18 litrelik su bidonu kapaklarından icad edilmiştir.

58-(bkz: komputere zıt nedir diye sormak) olayını iceren dunyanın en komik filmlerinden biridir. turist omer'e ozgu mantık yurutmenin en iyi orneğini bu guzide turk sineması kultunde gorebiliriz:
turist omer (mister spak'a):- senin kulakların boyleyse sizin memleketteki eşeklerin kulakları nasıldır kimbilir! diyerek hayat goruşune dair onemli ipuclarını verir biz sadık izleyicilerine

59-uzay canavarinin metrelerce koli bantiyla sarilmis bir mumya oldugu, isinli tabancalardaki isinlarin kalemle cizildigi, otomatik kapi seslerinin insan agziyla yapildigi (fuyyt), izlenildiginde gulmeyen birini hic gormedigim kult film.

60-on beş kere izlediğim, izlemekten sıkılmadığım nadir turk filmlerinden biri.. tek sorun filmi izledikten sonra bir hafta boyunca her duruma "mantık dışı" tepkisini veriyor olmam..

61-something awful incelemiştir bu filmi:
http://www.somethingawful.com/articles.php?a=2146

62-mr. spock'in turist omer'in yaramazliklarindan bikarak kaptan kirk'ten yillik iznini istedigi sahne icin bile arsivlerde bulunmayi hakeden ilk uzun metrajli uzay yolu filmi.

63-turist omer'in tek bir soruyla, her şeyi bilen uzay bilgisayarının patlamasına sebep olduğu filmdir:
-"şşt, komputer! ne var ne yok?"

64-bu film gerek esprileri,gerek imkansızlıklara karsın uydurulmus komik ve yaratıcı fikirleriyle olsun o donemde cekilmis en sahane orneklerinden biridir turk sinemasının..sadri alışık'ın sevimli halleri ve o cok sevilen oyunculuğu bu filmde de one cıkmaktadır..defalarca izlenip bıkılmayacak turde bir filmdir kendisi..

65-turist omer'in keşfetmediği yer kalmasın mantığıyla cekilmiş, uzaylı yaratığın hayatta kalabilmek icin tuz ihtiyacını insanları okşayarak (ya da yalayarak cozemedim) karşıladığı film.eğlenceli bir yapısı olması dolayısıyla genellikle kendisine haftasonları bircok tv kanalında rastlamanız mumkundur.

66-imdb sitesinde http://www.imdb.com/title/tt0182503/usercomments plastique45 takma adli bir insanimsinin "that a turkish user here compared this man to charlie chaplin only goes to show that vitamin a is not prominent enough in that country's diet." diyerek sadri alisik ile alay etmesi bir yana bir turk yorum yazarinin sadri baba icin turkiye'nin cahrlie chaplin'i demesinden yola cikarak turkiyede a vitamini az aliniyor herhalde demis ve bizleri milletce gerizekali yerine koymustur...
bu yazar bulunması halinde, her turlu hos olmayan muameleye maruz birakilmaya layiktir.. kiniyoruz kendisini

67-yala yala biraz da pacadan yala diyerek yalanmak isteyenlere hatta dondurma reklamlarına taş cıkartan bir turist omer repliği

68-kaptan kirk rolundeki cemil şahbaz bu filmden sonra - daha iyi bir iş cıkaramam demiş olsa gerek - oyunculuk kariyerini sonlandırmış ve bir donem beyaz eşya mağazasını işletmiştir.

69-istek uzerine ekleme: cemil şahbaz'ın işlettiği mağaza bizim apartman girişinde olduğundan ve memleketimiz esnafının kapı onunde konuşlanma merakından dolayı her sabah/akşam kendisini gordukce "ben bu suratı nereden hatırlıyorum?!?" diye deli oluyordum. daha sonra turist omer uzay yolunda'nın tv'deki on yuz bininci gosterimi sırasında sorumun cevabını buldum ve bu aydınlanmanın ardından cemil şahbaz'ın suratına kahkaha atmadan bakamadım. kendisi iş yapamayıp dukkanı kapatıp gidene kadar hep başım onde girip cıktım apartmana.

70-filmde bir el feneri ya da gorunumlu fakat super marifetleri olan bir alet , kullanıldıktan sonra uzay gemisinin ortasındaki kolonlara cakılmış bir civiye asılır ki nefis bir bilim kurgu filmdir kanaatimizce...

71-to: (kendi kendine şarkı mırıldanır), ne yapıyorsun sıparkettin?

72-Kaptn ve doktor kompiterden gezegende olen adamlarıyla ilgili bilgi alırken şoyle bir diyalog gecer:
kompiter: sodyum klorur verisine rastlanmadı.
kaptan: acıkla?
kompiter: vucudunda tuz kalmamış.
-ve kaptan doktor şaşkınlık icinde birbirlerine bakarlar.