Mikrodalga ve sensor gibi stratejik bileşenlerin yurticinde uretilmesi teşvik edilecek. Konuyla ilgili AR-GE calışmalarının teşvik edileceğini acıklayan Sanayi Bakanlığı, kamu kurumlarının aydınlatılmasında led aydınlatmaların zorunlu hale getirilmesi icin de calışacak.
Turkiye'de kompakt lamba uretimine henuz başlanmadığına dikkat ceken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergun, "Ancak artık kompakt lamba uretimini atlamamız ve elektrik tuketimini duşuren LED aydınlatma konusunda yatırımlar cekmemiz daha rasyonel olacaktır. Bu konuda, kamu kurumlarının aydınlatılmasında led aydınlatmaların zorunlu hale getirilmesi gibi calışmalar yapacağız'' diye konuştu.
Led dekorasyonu icin tıklayın !
''Turkiye Elektrik ve Elektronik Sektoru Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı tanıtım toplantısında konuşan Ergun, Turkiye Elektrik Elektronik Sektoru Strateji Belgesi ile enerji verimliliğine sahip elektrik motorların, klimaların, buzdolaplarının, ısı pompalarının ve benzeri urunlerin kullanımının ozendirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yonelik calışmalar yurutuleceğine dikkat cekti.
'KİMSENİN İLERLEMESİ MUMKUN DEĞİL'
Sektorle ilgili birinci hedefin, her sektorde olduğu gibi hukuki ve idari bir engel olmamasını sağlamak olduğunu ifade eden Ergun, ''Oyle hukuki, idari duzenlemeler var ki kimsenin ilerlemesi mumkun değil. O duvarları kaldırmamız lazım. Calışmalar sırasında belki yeni engeller de tespit edeceğiz. Eylemler cercevesinde; yenilenebilir kaynaklara yonelik enerji tesisi kurulması, bu alandaki Ar-Ge calışmaları ve malzemelerin uretiminin teşvik edilmesi icin calışmalar yapılacaktır" dedi.
Guneş enerjisinin kullanımına dair bir takım engeller ôlduğuna da dikkat ceken Ergun, "EPDK belli limitler koymuş. Şu kadar kilovatsaatten fazla uretim izni vermem. 'Şebekeye satmayacağım, kendim kullanacağım, senin soylediğin kilovattan fazla ureteceğim' dese buna hukuki duzenlemeler izin vermiyor. Mutlaka bu değişmesi lazım ki ilerleyebilelim. O engelleri bu belge cercevesinde kaldırmamız lazım. Gumruk denetim sureci gozden gecirilerek, mevzuat kolaylaştırılacaktır. Bazı urunlerin ihracatı ve teknoloji transferindeki engeller kaldırılacak'' diye konuştu.
'İLERİDE SES GETİRECEK'
Bakanlığın ve TUBİTAK bunyesinde sağlanan Ar-Ge desteklerinin artırılacağını ve prosedurlerin kolaylaştırılacağını da belirten Ergun, ''Bugun ulkemizdeki klimalar, hava sensorlu olsa, yıllık 700 milyon liraya yakın bir tasarruf sağlamak mumkun olacak. Son 5 yıllık klima uretimini duşunduğumuzde, sağlanacak elektrik tasarrufu, Ataturk Barajı'nın yuzde 30'una ulaşabilirdi. Biz bu konuda, TSE bunyesinde bir test merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Bu duzenlemeler neticesinde 2016 yılına kadar aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek az elektrik tuketen klimaların uretimi ile birlikte Turkiye'de klimaların tukettiği elektriğin yuzde 25 azalacağını ongormekteyiz. Yine bu eylemle birlikte, sanayide kullanılan elektriğin yuzde 60'ını tuketen elektrikli motorların daha tasarruflu modellerle değiştirilmesini amaclıyoruz. Bu eylemlerimiz ileride ses getirecektir'' diye konuştu.
10 MARKA GELİYOR
2023 yılında kuresel capta en az 10 marka oluşturulacağının ve 500 milyar dolar ihracat yapılacağının hedeflendiğini hatırlatan Ergun, ''Ben bu markalardan birkac tanesinin elektrik-elektronik sektorunden cıkması icin cok buyuk imkan var. 10 markanın 2-3 tanesini bu sektorden cıkarabileceğimizi duşunuyorum. Markalaşma politikalarımızı gozden gecirmeye ihtiyacımız var. Turquality ile markalaşmanın sağlanabileceğini duşunmek eksik bir duşuncedir. Sektorun 2023 yılında 45 milyar dolar ihracat yapmasını hedefliyoruz" dedi.
AA
Zorunlu LED donemi!
Ev Dekorasyonu0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Ev Dekorasyonu
- Zorunlu LED donemi!