Arkadaşlar, arada sırada pmler alıyorum bu konular hakkında. Mesaj atan herkese yardımcı olmaya calıştım acıklamaya calıştım. Bir de genel olarak bu konu uzerinden genc kardeşlerime fikir vermeye yardımcı olmaya calışayım.

şimdi arkadaşlar benim zamanımda sınavın adı oss idi ama şimdi ygs-lys olmuş sanırım. eğer muhendislik istiyorsanız matematik temelinizin cok cok iyi olması lazım arkadaşlar. muhendisliğin temeli fizik uzerinedir ama matematiğiniz iyi derecede değilse malesef ki bir şey yapamazsınız bunu belirteyim. diyelim ki matematiğiniz iyi, o zaman da fiziğin uzerine duşmeniz gerekmekte. abi sınavda turkce matematik sosyal fen var. ben turkce matematik ve sosyal bilgilerimle aradan sıyrılır feni de orta derecede halleder girerim diyebilirsiniz. ben de oyle yaptım zamanında. ama ondan sonra universite hayatımda zorlandım arkadaşlar. o yuzden matematik ve fizik derslerinin temellerini iyi atmanız gerekmekte.

benim hedefim bir muhendislik ama matematiğim kotu derseniz yapabileceğiniz şeyler hakkında tavsiyelerim olabilir. eğer temeliniz kotuyse soru cozerek işe başlamayın kesinlikle arkadaşlar. matematikten kesinlikle ve kesinlikle soğursunuz. buradan bir arkadaşla konuşurken kullandığı bir kitabı soyledi, daha sonra benim de inceleme fırsatım oldu. kitap gayet iyiydi onu sizlere gonul rahatlığıyla onerebilirim. kitabın adı antremanlarla matematik. alın konulara guzel guzel calışın sorularını cozun. daha sonra cozumlu testlerle kendinizi pekiştirin. hocalarınıza soru sormaktan cekinmeyin, baktınız cozemediniz ama kafayı taktınız gece gece cozulmesi gerekiyor pm atın cozmeye calışayım ben de elinizdeki tum imkanları kullanın yani.

şimdi gelelim diğer sorulara.

Abi ortalama bir muhendis ne kadar maaş alır?

şimdi bu sorunun cevabını kimse veremez acıkcası. bu sizin kendinizi nasıl geliştirdiğinizle ya da kendinizi nasıl pazarladığınızla alakalı bir şeydir. size şoyle ornek vereyim. diplomayı aldığım gun iş goruşmesine gittim. adamlar ingilizce + solidworks istiyorlardı. ingilizcem 100 uzerinden 70tir solidworks te 100 uzerinden 80 falan. neyse oturduk konuştuk 1 saat falan. iş en son ucrete geldi adamların bana onerdiği ucret 1200 tl. ben babamdan daha cok para alıyorum bu firmada calışmama gerek yok diyerek cıktım direk. boyle senaryolarla karşılaşabilirsiniz ama o ucretlere kesinlikle calışmayın. bakın aradan 1 hafta gecti koklu bir firmaya gittim ne ingilizceme bir şey kattım ne de autocad solidworks bilgime bir şey kattım aynı benim ve onerdikleri miktar 3500 tl. iş yuku biraz daha ağırdı ama 3 katı maaş neredeyse. neyse ozel sebeplerden dolayı onu da kabul edemedim. ozel sektor biraz şans işi arkadaşlar kendinizi ne kadar iyi pazarlarsanız o kadar cok maaş alırsınız. diyeceksiniz ki kendi firmamı kursam. bakın bu fikir de benim beynimi yedi ama bu iş cok riskli. once 5 sene calışıp tecrube edinip daha sonra kendi iş yerinizi acmanız hem maddi acıdan hem de manevi acıdan sizi cok rahatlatır o yuzden bu fikri aklınızdan silin 5 yıldan once.

Abi muhendislik cok zor diyorlar bitmez diyorlar doğru mu?

Boyle bir şey yok arkadaşlar kesinlikle. Ben okulu 7 senede bitirdim. Ama ozel sebeplerden dolayı 2 yıl sınavlara bile gitmedim. Dunyanın en tembel ve en rahat adamlarından biriyimdir diyebilirim. Eğer ben bile bu diplomayı aldıysam dunya uzerindeki herkes alabilir. Kimsenin gozunuzu korkutmasına izin vermeyin.

Hangi Sektorlerde Calışabilirim?

Şimdi ben makina muhendisiyim bu soruya ona gore cevap vereceğim diğerleri hakkında pek fazla bilgim yok acıkcası. Arkadaşlar bir makinacının soracağı soru hangi sektorde calışabilirim değil, hangi sektorde calışamam olur. Cunku aklınızın dahi alamayacağı kadar buyuk bir yelpaze soz konusu. Bu alanlardan birini secip uzerine yoğunlaşıp uzmanlaşacaksınız iş bitti sonra.

Yuksek Lisans Şart Mı?

Bu sorunun cevabı da yine kendinizde bitiyor arkadaşlar. Ama ben yapmanızı tavsiye ederim. Eğer yonetici olmak istiyorsanız muhendislik yonetimi ya da işletme yuksek lisanslarından birini yapabilirsiniz. Ama en guzeli muhendislik yonetimi yuksek lisansı uzerine mba yapmaktır. Bakın bir makina diploması, bir muhendislik yonetimi diploması bir de mba diploması. tabi bunları alana kadar muthiş derecede ingilizce de oğreniyorsunuz. iş goruşmelerine siz gitmezsiniz onlar sizin evinize gelir bizle calış diye.

şimdilik aklıma başka soru gelmiyor, eğer sizlerin soruları varsa yanıtlayabilirim. herkese de elimden geldiğince yardımcı olmaya calışırım. sorularınızı da cozmeye calışırım. iletişim kurmaktan cekinmeyin arkadaşlar cevrenizdeki tum imkanlarınızı somurun. hayırlı geceler