Herkese merhaba,
Oncelikle şunu soyleyeyim, burada amacım korunmasız cinsel ilişkiye girip de ella kullandıktan sonra korkuyla "acaba hamile kaldım mı?" sorusunu soranları paniğe suruklemek değil. Ella kullanıp hamile kalmak oyle kolay bir şey de değil. Ama bazı şartlarda mumkun. Bunu izah edip bu durumu yaşamak istemeyenlere ışık olmaya calışacağım.
Arkadaşlar ella, kadın vucudunda yumurtlamayı onleyerek vucuda giren spermin onu dollemesine engel olmak prensibiyle calışan bir ilac. Bunu yaparken de kadın vucuduna guclu bir hormon yuklemesinde bulunuyor. Bu nedenle prospektuste yazan yan etkilerle karşılaşmak cok mumkun.
Peki hangi durumda ella koruma sağlamayabilir? (ella bir korunma yontemi değildir, acil durumlarda kullanılan kurtarıcı bir yontemdir!)
Her kadının ayın belli bir gunu yumurtlama gunudur. O gunde salınan yumurta 24 saat sureyle dollenmeyi bekler, bu 24 saat icerisinde sağlıklı bir spermle karşılaşmazsa zamanı gelince vucuttan atılır. Eğer korunmasız cinsel ilişki gercekleştiğinde zaten yumurtlamışsanız ve bu sağlıklı yumurta 24 saat icerisinde korunmasız ilişki ile vucuda giren spermlerden biri ile dollenene kadar siz ellayı henuz icmemişseniz buyuk ihtimalle hamile kalacaksınız. Cunku ellanın gorevi yumurtlamayı veya dollenmeyi hormonlar yoluyla engelleyerek gebeliğe engel olmak ama siz zaten yumurtlamışsınız ve yumurta da coktan dollendi!
Ornek vermek gerekirse;
5 ağustos gunu yumurtlama gununuzdu ve siz bu gunun gecesi partnerinizle korunmasız ilişki yaşadınız. İlişkiden sonra, (eğer sperm hucreleri de sağlıklıysa ve yeterliyse) ortalama 7-8 saat icerisinde sperm hucresi yumurta hucresine ulaşacak ve onu dolleyecektir. Ardından rahme doğru bir yolculuk ve yerleşme sureci başlayacaktır. Siz bu 7-8 saat icerisinde ella icseniz bile işe yaramayabilir cunku vucut dollenmeye hazır bir yumurta ile beklemektedir. Ancak yine de en kısa surede ella kullanmak gebelikten korunma şansınızı artıracaktır.
Ben de yumurtlama gunumde korunmasız cinsel ilişki yaşadım ve ilişkiden 12 saat sonra ella kullandım. Ancak buna rağmen reglime 3-4 gun kala erken gebelik testi ile hamile kaldığımı oğrendim. Bu demek oluyor ki prospektuste yazan yuzde 2 koruyamama ihtimali cok gercek. Bu yuzden eğer bebek istemiyorsak yumurtlama gunlerimize dikkat edelim ve bir kaza olursa da mumkun olan en kısa surede ella tuketelim.
Ellaya rağmen hamile kaldım. Nasıl oldu?
Gebelik / Hamilelik / Doğum0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Gebelik / Hamilelik / Doğum
- Ellaya rağmen hamile kaldım. Nasıl oldu?