Bu şekilde hitap ederek başlamamın nedeni forum ortalamasının babalarının yaş ortalamasının benim yaşım olan 45 civarında olduğunu tahmin etmem. Hepinizin guzel bir geleceği olmasını isterim. Sizlere nacizane bazı tavsiyelerimi iletmek istiyorum.
Oncelikle, forumda ozellikle son bir yıldaki caresiz ve umutsuz mesajların ve konuların beni bu konudaki duşunce ve tavsiyelerimi iletme konusunda motive ettiğini belirtmek istiyorum.
Bu forumun youtube'un sunduğu spam yapma fırsatını kullanma amacında olanların toplandığı bir platform olduğunda sanırım herkes hemfikirdir. Bu konuda sizleri eleştirmek icin yazmıyorum, elbette akarken dolduran bu fırsattan faydalananlar olmuştur. 15 yıldır iyi.net ve ***.net gibi platformlarda aktif olarak bulunmuş bir kişi olarak ozellikle bu forumu tercih etmemin nedeni diğer forumlarda bir cok konuda değişik faaliyetler yapılırken bu forumun youtube spam konusunda ozelleşmiş olması ve o konuda da buyuk bir sıkıntı yaşandığı icin siz genclerin ne yapacağını bilemeyecek umitsiz duruma gelmiş olması.
Halen gelir elde eden veya ozgun, yarı-ozgun calışarak ciddi kazancler elde edenlerin olduğunu biliyorum ve onlara saygı duyuyorum. Ama bu imkana da herkes sahip olamayabiliyor.
Dolayısıyla aşağıda nacizane tavsiyelerimi sizlere sunmak istiyorum.
Konuyla ilgili ozel mesajlara ve tavsiye taleplerine cevap verecek vaktim yok. Lutfen konuyla ilgili ozel mesaj atmayınız. Aşağıdaki tavsiyelerde koyu renkle belirtilen şeyleri google dan arayarak ne olduklarını ve o konuda nasıl kendinizi geliştireceğinizi araştırabilirsiniz.
* Ceşitli pasif gelir imkanlarını araştırın. Bir sermaye ile elde edilebilen gelirler dışında bir sure calışarak elde edebileceğiniz biriktirebileceğiniz pasif gelir imkanları bulunmaktadır. Pasif gelir icin basit ve kısa bir tanım yapayım: "siz uyurken de bir caba gostermediğinizde de size kazanc getiren gelirler pasif gelirdir." Gece gunduz uykusuz kalıp yaptığınız ve devam ettirmek icin her gun uğraşmanız gereken internet siteniz pasif gelir değildir. Bir internet sitesine para verip veya yazılımını yapıp ortak olur ve calışmadan gelirinin yarısını alırsanız bu pasif gelir olur.
* İş ararken sizde tercih edilebilecek neler bulunduğunu iyi analiz etmelisiniz. Yabancı dil bilmeden, bir yeteneğe sahip olmadan iş aramaya başlarsanız sadece bedeni işlerde ve karın tokluğuna calışabileceğinizi unutmayın. Bir garson o işi iyi yapabildiği icin işe alınıyorsa minimum 4 5 bin tl ile işe başlayabilir. Ama başka yapacak işi yok diye iş arayan garson ancak asgari ucretle iş bulabilir.
* Yabancı dil oğrenmek icin oncelikle temel duzeyde konuşabilecek kadar gunluk kullanım İngilizcesi oğrenmenizi tavsiye ediyorum. Hic bilmemekten iyi olduğu icin değil, sıfırdan oğrenmeye başladığınızda da once cat pat konuşmanın cok işe yarayacağını bildiğim icin bunu soyluyorum.
* Genc insanlar olarak yazılım konusunda kendinizi geliştirebilecek imkana ve zamana sahipsiniz. Son 20 yıldır surekli yazılım oğrenmeyi erteledim ve hep "artık gec herhalde" diye duşundum, 25 yaşından beri bunu duşunuyordum. Ama şimdi 45 yaşında onumuzdeki bir kac yıl icinde bu işe bir 2 3 ay yoğunlaşıp belli bir duzeyde hakimiyet sağlayıp kendi projelerimi hayata gecirme imkanına kavuşmam gerekir diye duşunuyorum. Bunun icin Ruby ve c# icin araştırma yapıyorum.
* Girişimcilik ile ilgili yayınlar okumanızı tavsiye ediyorum. Şu konuda bir listemi iletmiştim: https://www.***.net/proje-gelistirme...a-listesi.html
Bu listedeki kendi kendine MBA yı ozellikle tavsiye ediyorum. İşletme tahsili bulunmayanlar bu tur konularda araştırma yapmadan bir işletme kurmaya calışmamalılar. Vakit oldukca okuma listesini genişleteceğim.
* Aynı anda sadece bir kac konuya yoğunlaşarak ilerleyin, yıllar once hayata gecirmeye calıştığım projem dışında başka hic bir şey ile uğraşmamış olsaydım muhtemelen şu anda zengin olmuş olacaktım. Onlarca proje ile ilgilendim, yapıp sattığım veya batırdığım bir suru proje ve girişimim oldu. Bir cok işten 50.000-200.000 tl zararla cıktığım veya 100.000 tl nin ustunde sattığım işlerim, yatırımlarım oldu. (Lutfen konuyla ilgili detay istemeyiniz, ozel nedenlerle bunu yapamıyorum.) Keşke bu kadar cok şeyle uğraşmak dışında bazılarını hep surdurup uzun vadeli deneyimler de kazanabilseydim. Bir şeyle uzun sure ve sabırla uğraşmak cok farklı etkilerin ortaya cıkmasını sağlıyor.
* Sonucta kendi kalitenizi yeteneklerinizi artırarak bir işte girip calışabilir, ceşitli gelir elde edici basit işler yapabilirsiniz. Ama, asıl hedefiniz global girişimler yapmak olmalı. En azından bazılarınız bunu yapabilmeli. Forumda turkce olarak yayımlanan bir yazılım veya işi ingilizce olarak da tum dunyada satmaya calışmak gercek bir işinizin olmasını sağlayabilir. Siz bu konuda bilgili yetenekli olmasanız da başkasının yaptığı bir işin yabancı ulkelerdeki pazarlaması konusunda ayrıcalıklı bir hakka sahip olarak bu işe başlayabilirsiniz. Ya da başka bir ulkedeki işi Turkiyeye getirebilir, yurticindeki pazarlamasını yapabilirsiniz. Cok iyi ingilizceniz varsa bu konuda bilgisi olmayan cevresi olmayan dunyadaki pazarlama imkanlarına uzak olan bir yerli yazılım icin kendinize imkan sağlayabilirsiniz. Bu konuda gercekten sınırsız imkanlar var.
* İnternet furyalarından gelir elde etmeye calışırken, spam youtube vs işlerle uğraşırken mutlaka fazla sayıda adsense hesabınız olsun ve bir cok kaynaktan gelir elde etmeye calışın. Belli bir sure icin sorun olmayan şeyler (tekrarlayan işlemler veya birbirine benzer şekilde yapılan işlemler, acılan hesaplar vs. ) bir sure sonra buyuk firmalar tarafından alınan onlemlerle işlemez hale gelir. Bir kanalınız spam olduğu icin o adsense'inizi kullandığınız tum kanallarınız ve adsense'iniz zarar gorebilir. Veya aynı bilgisayarda bir cok şeyle ilgileniyorsanız bu izleniyor olabilir. O yuzden gerekli onlemleri alarak yumurtaların hepsini aynı sepete koymaktan kacınmalısınız.
* Trendleri yakalamak elbette onemlidir; kazanc olanaklarıyla ilgili ortaya cıkan furyaların balonların size kazanc sağlayabileceğini biliyorum, ama size zarar vermesi ihtimalini de ongorun ve bunun size zarar vermesine izin vermeyin. Bitcoin 20 bin dolara kadar cıkarken cok kazanc elde ettirdi, ama o noktada 400.000 dolara kadar cıkabilir diye alım yaparak trenin son vagonuna binen kişi şu anda ancak 6.000 dolar civarına satabiliyor.
* Cevrenizden faydalanın, ailenizi sevin ve onlarla iyi ilişkiler kurun. Cevrenizde sizi mutlu eden size enerji veren insanları biriktirin ve ailenizden olsun olmasın psikopat ve sosyopat ruhlu enerjinizi alan insanlardan uzak durun. Bir ortamda 50 kişi varsa bunların buyuk kısmının sizi mutlu etmeyebileceğinizi bilin ve her ortamda 2 3 tane dostunuz olabileceğini kabul ederek insanlarla iletişim kurun. Ama bu 2 3 kişiyi tespit edebilseniz de etmeseniz de 50 kişinin tumuyle normal ilişkileriniz olsun. Duşman kazanmayın. Mucadele icin inat etmeyin. Allah'a havale edip uzaklaşın. Enerjinizi mantıklı şeylere harcayın.
* İyi uyuyun. Gunde iki kez akşam 23 06 arası ve mumkunse oğlen 1 saat civarı uyumak oğrenme ve pekiştirme imkanını artırır ve sağlığınızın bozulmasını engeller. Başarınıza katkı sağlar. Sabahın 5 ine kadar uykusuz kalıp, duzensiz uyuyup başarılı bir insan olmayı beklemeyin. Cok başarılı insanlar genellikle bu saatlerde iyi bir uyku uyumuş olarak uyanıyorlar.
* Ruhunuzu iyi tutmak ve iyi alışkanlıklar kazanmak icin bol bol okuyun ve iyi şeylerle zaman gecirin. Bilgisayar oyunları oynamak iyidir; ama size muthiş şeyler kazandırabilecek mesela go oyunu konusunda araştırma yaparak ve oynamaya başlayarak cok iyi bir şey yapabilirsiniz.
* Yoga yapmayı oğrenin. Egzersiz amacıyla standartlaştırılmış bir basit 10 15 dakikalık yoga seansı (astana yoga) ruh ve beden sağlığınız icin yapabileceğiniz en verimli şeylerden biridir. Mutluluk hormonunuzun artmasını sağlar ve sizi sağlıklı tutar.
* Şeker ve karbonhidrat konusunda son derece temkinli olarak beslenin ve 2 oğun yemek yiyerek yaşamaya alışın. "Şekerli şeyler, rafine olan ya da katkılı ve ambalajlı gıdalar ile alkol ve sigara icermeyen" bir beslenme ile uzun sure genc ve sağlıklı kalabileceğinizi unutmayın. Ayrıca, kefir icmenizi tavsiye ediyorum. Kefir gercekten cok faydalı bir besin ve duzenli icildiğinde muthiş bir sağlık kaynağı. Ozellikle bağırsak sağlığı icin, bağışıklı sistemine destek icin ve bir cok otoimmun hastalığa neden olan sorunların giderilmesinde cok faydalı bir besin. Gunluk sut alarak sanırım Migros'ta satılan KEFİRDANEM marka cok kullanımlık maya ile evde yapabilirsiniz ve sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.
* Sevgili babam biz cocuklarına hep iyi şeyler yapmamızı ve yuksek değerlere sahip olmamızı oğutlerdi; temelde "ceketimi satıp sizleri okuturum" şeklindeki motivasyonu dışında bizimle cok fazla ilgilenip herşeyi kontrol etmezdi, ama bu da cok etkili oluyordu. Ayrıca bir sozu hayatı boyunca hep kulaklarımdadır: "Azmin elinden hic bir şey kurtulmaz." Başarıl olmak icin belli bir konuda sebat edip cok calışıp o işin gereklerini yerine getirmelisiniz. Başarılı insanlar yoğunlaşan ve yaptığı işin hakkını verenlerdir.
* Hayatta "cok alanlı" (Multidisipliner) bir yaklaşımınız olsun. Cok kitap okuyan ama sadece bir konuda cok kitap okuyan kişi elbette o konunun uzmanı olacaktır. Ama bir kac konunun uzmanı olan ve başka konularda da bilgi sahibi olan bir kişinin her zaman daha başarılı bir yaklaşıma sahip olacağını unutmayın.
* Mutlaka ne olursa olsun tasarruf ve birikim yapın. Birikimleriniz ile yapacağınız pasif gelir yatırımları sizin esas zenginlik ve refah kaynağınız olacaktır.
* Zamanınızı iyi kullanmak başarılı olmak icin ve kendiniz icin yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi. Bunun ilk şartı gunluk ve haftalık plan yapmak. Bir gunun planını cıkardığınızda bir cok verimsiz ve anlamsız şeyle uğraştığınızı goreceksiniz. Sosyal medya, eğlence sandığınız sacma sapan internet bağımlılıkları, adsense istatistik vs refresh'leri

* En caresiz insan caresiz olduğunu duşunen insandır. Cok zor bir durumda olabilirsiniz; vaktiniz,paranız, zamanınız olmadığını duşunebilirsiniz. Herkesin aynı şartlarda hayata başlamadığını, başına aynı şeyler gelmediğini biliyorum. Ben de bir cok sorunla karşılaştım ve cok zor durumlarda kaldım. Organımı satmayı duşunecek kadar kotu duruma duştum, buyuk sağlık sorunları yaşadım, tefecilerle ve daha kotu kişilerle muhattap oldum, yaşamayan bilemez. Ama her şeye rağmen, calışmak ve kendinizi hep daha iyi duruma getirmek sizin elinizde. Olumsuzlukları bahane olarak gormeniz size daha da zarar verir. Bunlardan bir bir kurtulmalısınız. Sigara iciyorsanız bırakarak başlayabilirsiniz; ben en kotu gunlerimi yaşadığım gunlerde "diğer konularda iyileşme sağlayamamıyorsam en azından bundan kurtularak başlayacağım" dedim ve kurtuldum. Siz de yapabilirsiniz. Unutmayın "Azmin elinden hic bir şey kurtulmaz."
* Hayatta ulaşılabilecek en gercekci ve ulaşılabilir hedefin "Mutlu olmak" şeklinde bir başlıkla ozetlenebilecek ve ne olduğu belli olacak bir hedef olduğuna emin olabilirsiniz.
Her insan mutlu olmak ister ve oncelikle bunun ne olduğunu tanımlayıp en buyuk etkide bulunacak şeyleri sırayla listeleyerek bugunden mutlu olmaya kendinizi alıştımalısınız. Secret turu kitaplardaki fantastik iddiaların insanların motive olmasını sağlamak dışında gercekle ilgisinin bulunmadığını duşunuyorum. Bu tur metafizik ve parapsikolojik etkilere inanmanın size faydası yok, ama kendinizi hazırlama ve motive olmanın hayatınıza etkisi var. Kendinizi hazırlamanız herşeyden onemli kesinlikle, mutlu olacağınıza inanın.
* "Pareto optimumu", "contingent", "ceteris paribus" bu uc kavramın ne olduğunu oğrenin. Herşeye once nereden başlamak gerektiğini "pareto optimu" yaklaşımı ile belirlemeli ve "en onemli şeyler icin daha fazla zaman" ayırmalısınız. Hayatınızın tamamının aslında "contingent" olaylar silsilesi olduğunu ve "başka turlu de olabilecekken olduğu gibi olduğunu" bilmelisiniz. "Bir olayla ilgili duşunurken tek tek etkenleri analiz etmek icin geri kalan etkileri dışarıda bırakmak" gerektiğini yani "ceteris paribus" ifadesinin ne anlama geldiğini bilmelisiniz. Bu kavramların ne olduğunu bilmek size ve duşunme kapasitenize derinlik kazandırır.
* Verdiğiniz sozler, yaptığınız anlaşmalar, başkalarına veya bir şeylere bağımlı olmanızı sağlayıp sizin ozgurluğunuzu kısıtlayan herşey sizin başarınızın ve mutluluğunuz en buyuk riski oluşturan unsurlardır. Bunları yapmayın demiyorum. Elbette evlenip cocuk sahibi olabilirsiniz veya şirket kurabilir, ticaret icin sozleşmeler yapabilir ve ortaklıklar kurabilirsiniz. Bunları yapmamanızı değil sizin hareket ozgurluğunuzu kısıtlayarak kendi kendinize karar vermenize engel olabilecek durumlar oluşturacağını bilmeniz gerektiğini soyluyorum. O halde ne yapmalısınız? Cok dikkatli olmalısınız. Evlenmeyi duşunuyorsanız gecim sağlamak icin ne yapmanız gerektiği ile birinin hayatına ortak oluyorsanız ve cocuk sahibi olarak 3. 4. kişileri de hayatınıza katmayı duşunuyorsanız o halde bu sorumluluğun gereğini yerine getirmenizi herkesin bekleyeceğini ve sizin de bu konuda bu beklentileri karşılamak zorunluluğu ile hareket etmeniz gerektiğinizi bilmelisiniz. Sorumluluğunuzu gerektiği şekilde yerine getirebilecekseniz her zaman ozgur kalabilirsiniz. Bir iş kurmak veya hayatın herhangi bir alanında başarılı olmak isteyen kişinin yerine getiremediği bir cok sorumlulukla aslında başarılı olabileceği bir cok konuda başarısının engellenebileceğini bilmesi gerekir. İnsanlar sizin ne yaptığınıza ve yeteneklerinize gore size puan vermeyecek; gemiyi limana sağ salim getirip getiremediğinize bakacak.
NOT: Konuda yazan tavsiyeler benim hayatım boyunca hep uyduğum ve benim mukemmel bir insan olmama neden olan tavsiyeler değildir. Buradaki tavsiyeler uymadığımda zarar gorduğum veya uymadığım icin fayda goremediğim ve uygulamaya başlayınca fayda gorduğum; uymadığım zaman cektiğim sıkıntılar ve zamanla oluşan deneyimlerimle vardığım sonuclar ile kişisel gelişim alanında kendimi geliştirmeye calışmamla ortaya cıkan tavsiyelerdir. Konu uzun oldu biliyorum, daha da uzayacak ekleyeceğim tavsiyelerle. Konunun ne olduğunu kabaca anlayıp ozel mesaj gonderen arkadaşların ozel mesajlara cevap vermediğimi farketmeden konuyu okumadan mesaj yazmalarından neden bir cok konuda başarılı olamadıkları anlaşılıyor. Ben burada bir cok tavsiyede bulundum belki ama dikkatlice okumak 10 dakikanızı almaz. Bir kac kez rica etmeme rağmen, konuyu okumadan sonuc alıp hayatı icin bir şey yapacağını duşunen ya da buyuk ve basit bir formul olduğunu duşunen kişi boyle yapmakla ve hayatı bu şekilde basite almakla kendisine en buyuk zararı verir.
Girişimcilik ve kişisel gelişim ile ilgili video onerileri
Hamdi Ululkaya
Ali Sabancı
Ali Koc
Dikran Masis
Erbakan Malkoc
Ali Koc-Husnu Ozyeğin
Cem Boyner
Başarılı İnsanların 7 Alışkanlığı
Tavsiyeler surekli geliştirilmeye devam etmektedir.
Yolunuz acık olsun, başarılar dilerim.
.