Cinsiyet Testi Nedir ? Cinsiyet Testi Uygulanmalı Mı?

Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti, henuz 6-8 haftalıkken anne adayından alınan bir damla kanla belirlenebilecek bir test İngiliz bilim adamları tarafından geliştirildi. Cinsiyet Testi kitiyle anne adayının parmağından alınan bir damla kan orneği, ozel bir filtre kağıdının uzerine konuluyor ve test icin laboratuvara gonderiliyor. Annenin kanında Y kromozomları bulunursa bebeğin erkek olacağı saptanıyor. Eğer istenmiyen cinsiyette ise anne kurtaj oluyor. “DNA Worldwide” adlı şirketin urettiği test kiti internet aracılığı ile satılıyor.

Etik ,ahlaki, vicdani ve doğru olmayan bu test ile sırf istenmeyen cinsiyetten oldukları icin bebeklerin kurtajla alınmasına ve kadınların da kurtaja zorlanmasına yol acacağından dolayı satılması doğru olmayan bir yontem olarak değerlendirilmesi gerekmektedir…

DOĞAN BEBEKLERİN CİNSİYETLERİ İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER

Doğanın dengesinin korunması icin doğan erkek bebek sayısıyla kız bebek sayısının birbirine eşit yada cok yakın olması gerekir.Avrupa ve Amerika ’da yapılan bir cok istatistikte doğan erkek sayısının kız sayısına oranının 1.05 olduğunu gosteriyor.Yani erkek bebekler % 5 oranında daha fazla doğuyor.Bu farklılığın anlamı nedir? Bir acıklama,erkek bebeklerin doğum sonrası ilk yılda olum oranlarının kız bebeklere gore hafif yuksek olması ve ileri yaşlarda kadınların daha uzun omurlu olması nedeniyle dunyada yaşayan erkek ve kadın sayısının eşitlenmeye calışılması olabilir.

CİNSİYET HAKKINDA BİLİMSEL VERİLER

Bazı yayınlarda anne adayının beslenmesi ile doğacak bebeğin cinsiyeti arasında ilişki saptanmıştır.Sodyum ve potasyumdan zengin beslenen anne adaylarının daha cok erkek cocukları,kalsiyum ve magnezyumdan zengin beslenen anne adaylarının ise daha cok kız cocukları olduğu gorulmuştur.

Alkollu icecek sanayinde calışanların daha cok kız cocukları,balıkcılık ile uğraşanların ise daha cok erkek cocukları olmaktadır.

Multipl sklerozlu kadınların daha cok erkek cocukları,şizofrenili kadınların ise daha cok kız cocukları olmaktadır.

İlerideki hayatlarında prostat kanseri olan ve olmayan insanlar gecmişe donuk incelendiğinde prostat kanseri olanların daha cok erkek cocukları olduğu gorulmuştur.

Erkek anestezi doktorlarının daha cok erkek cocukları olmaktadır,burada anestezi gazlarının etkisi olabileceği duşunulmektedir.Kısacası cinsiyet tahmini zor bir veridir…

KIZ MI OLSUN ERKEK Mİ ?

Ciftlerin buyuk bir kısmı onceden cocuğunun cinsiyeti belirlemek istemektedirler.Tarihten bu yana kulaktan kulağa halk arasında anlatılan-inanılan bazı teoriler ve goruşler vardır. Bunların hic biri ispatlanmış veya tıbbi gecerliliği olan yontemler değildir.

Orneğin bizim Turk toplumunda ve diğer topluluklarda da benzeri şekilde olduğu gibi anne adayı cok kırmızı et yer ,tuzlu beslenirse ,diz dirsek pozisyonunda cinsel ilişkiye girerse erkek; balık ve bol sebze yer veya misyoner pozisyonunda ilişkiye girerse kız sahibi olacağı gibi tıbbi dayanağı olmayan bir cok soylenti vardır.

Cinsiyet Tayini, Cinsiyet Secme ve Cinsiyet Secimi İcin En Cok Uygulanan Yontemler;

1. BabyChoice –Materna yontemi :

İsvicre ’deki Materna Laboratuarlarının 1996 yılından beri bircok ulkede temsilcilikleri aracılığı ile dağıtımını yaptığı BabyChoice metodu ile tıbbi mudahale olmadan istenilen cinsten bebek yapabilmenin doğal ve guvenli tek yolunu sağlamaya calışmaktadır. Anne veya bebeği hicbir riske sokmadan %90′ın uzerindeki başarı oranı sağladığını iddia etmekte olup, pratik ve ekonomik bir yontem olarak karşımıza cıkmaktadır. Peki Bu yontem nasıl calışıyor?

Bu yontemin calışma prensibi ;

Hucresel haberleşme konusunu inceleyen bilim adamları annenin yumurta zarındaki reseptorlerin “X” veya “Y” kromozomu taşıyan spermleri donem donem kabul veya reddettiğini buldular. “X” kromozomlu spermin (kız cocuk) (+) artı ve “Y” kromozomlu spermin (erkek cocuk) (-) eksi yuk taşıdığı ise onceden biliniyordu. Fransız bilim adamları daha da ileri gittiler ve yumurta zarındaki reseptorlerin elektrik yukunun annenin biyolojik saatine gore değiştiğini keşfettiler. Buna kutuplaşma donemleri adını verdiler.

Buluş resmi makamlarca izlenen testlerle denendi ve %98 oranında başarı elde edildi. Bunun uzerine 1997′den beri tum dunyada satışa sunuldu. Yeni adıyla BabyChoice şoyle ozetleniyor : annenin yumurta zarındaki reseptorlerin hangi gunlerde “X” kromozomlu spermleri (kız), hangi gunlerde “Y” kromozomlu spermleri (erkek) kabul edip diğerini reddedeceğini bulan metotdur. Ciftlerin, doğanın onlar icin belirlediği gunlerde kız veya erkek cocuk yapmalarını sağlar. 1997′den bu yana kullanıcıların başarı oranı %90 olmuştur. Hakkınızda vereceğiniz bilgiler analiz edilerek ve her biri 25 ayrı hayati parametre ile karşılaştırılır ve BabyChoice takvimi , gebelik takvimi hazırlanır. Takvim, spermlerin ana rahminde 60 saate kadar yaşayabildikleri hesaplanarak hazırlanır. Takvimde işaretli gunler coğu annenin doğurgan donemi (son kanamanın ilk gununden sonraki 7. ila 21. gun arası) ile ilk 6 ayda cakışmaktadır. Ancak gerekli gorulurse adet donemlerini değiştirmek kolaydır. Kutuplaşma donemleri sabittir ve değiştirilemez. BabyChoice metodu ile cinsiyet gebelik takvimi tamamen doğal olup kopyalama, genetik secme, embriyo ayırma gibi işlemlerden ayrı tutulmaktadır ve bunları yasaklayan tum otoritelerce kabul gormektedir. İsvicre ’deki Materna laboratuarlarında annenin kişiye ozel analizi yapılmaktadır ve BabyChoice takvimi hazırlanmaktadır. Bu takvimdeki işaretli gunler ciftlerin istedikleri cinsiyetteki cocuğa hamile kalabilecekleri gunleri gosterir. Bugunlerde hamilelik icin deneme yapmak gerekir.

2. Microsort –Ericcson yontemi

ABD ’de bilim adamları anne ve babalara bebeklerinin cinsiyetini belirlemeyi kolaylaştıran bir yontem geliştirdi. Yontem kız cocuklarda % 92, erkek bebeklerde ise % 80 başarı sağlıyor. ABD ’nin Virginia eyaletindeki Fairfax kentindeki Genetik ve Tup Bebek Enstitusunde geliştirilen bir cihaz yardımı ile spermler X ve Y kromozomlarına gore ayrıştırılıyor. Lazer ışınları ve komplike DNA formulleri kullanarak sperm ayrıştıran bir cihaz yardımı ile kız bebek olmasını sağlayan X kromozomu taşıyan spermlerle erkek bebek olmasını sağlayan Y kromozomu taşıyanları birbirinden ayırıp elde edilen ayrılmış spermleri Aşılama (suni dolleme) yontemi ile anne adayına yerleştirerek gercekleştiriliyor.

İstenilen kromozomdaki sperm ayrıştırma işlemi epey zor olduğu icin kız bebek icin ayrıştırma oranı % 92 ve erkek icin ise oran daha duşuk ,yani %80 civarında. Gebelik oranları ise uygulama başına hayli duşuk saptanmış ( yaklaşık olarak uygulama başına %18 gebelik oluşmaktadır).Daha cok genetik hastalıkları olan aileler icin geliştirilen bu yontem aslında henuz daha deneme aşamasındadır. Bu yontem sayesinde onumuzdeki yıllarda cocuklarda ortaya cıkan hemofili ya da kas erimesi gibi hastalıklar icin,( X kromozomundaki hatalardan kaynaklanıyor) daha onceden cinsiyet belirlenerek onlem alınması planlanıyor.Genel olarak uygulaması zor ve pahalı bir yontemdir. Uygulanırlığı zor olduğundan cok daha az kullanılmaktadır. Bu yontem icin teknik ve yasal zorluklar vardır.

3. Shettles Metodu

Amerika ’da ve Avrupa ulkelerinde yaygın uygulanan bir yontem ise Shettle metodudur.Cok kolay olan bu yontemin uygulama prensibi adetin belirli gunlerinde ilişkiye girilmesine dayanmaktadır Landrum Shettles adlı bir doktorun geliştirdiği basit ve ucretsiz olan bir yontemdir. Dayandığı nokta X kromozomu taşıyan spermlerin Y kromozomu taşıyanlara gore daha yavaş yuzmesi ve daha dayanıklı olmasıdır. Yumurtlama donemindeki yapılacak bir zamanlama ile secmeye calışılan cinsiyetteki spermlere avantaj sağlamaya calışıyorsunuz. Buna gore erkek cocuk icin yumurtlamaya en yakın zamanda cinsel birleşme yapılmalıdır. Boylece hızlı Y kromozomu taşıyan spermler yumurtaya daha cabuk ulaşabilmekteler. Kız cocuğu icin ise yumurtlamadan 3 ila 5 gun once cinsel birleşme yapılıyor ve sonra bir daha yapılmıyor. Boylece Y kromozomu taşıyan spermler oluyor ve geriye X kromozomu taşıyan daha dayanıklı spermler kalıyor. Bu yontemin uygulanması icin yumurtlama gununun tespiti icin bazal vucut ısısı takibini veya servikal mukus testlerini kullanmak gerekmektedir.Aslında bu bir ceşit gebelik takvimi dir.
Ozetle ;

– Bu teoriye gore yumurtlamadan 2 gun once ilişkiye girilirse kız , yumurtlamadan sonra ilişkiye girilirse erkek olacağı iddia edilmektedir.

– Yine bu yonteme gore yuzeyel ilişki ile kız ,derin cinsel ilişki ile erkek olma ihtimali artmaktadır.

– Shettle yontemine gore ilişki sırasında kadın orgazm olmaz ise kız ,orgazm olur ise erkek olma ihtimali yuksek olmaktadır.

4.Diyet-Beslenme Metodu (kadınlara)

Rus genetik bilimciler, anne adayının beslenmesi ve yiyip ictiklerinin bebeğin cinsiyetine etkilediğini iddia etmektedirler. Buna gore anne adayı tarafından gebelikten en az 6 hafta once başlanacak potasyum ve sodyum iceriği zengin besin (et, balık, sebze, cikolata, tuz gibi) diyeti erkek cocuk ihtimalini arttırıyor.
Aynı şekilde kalsiyum ve magnezyum iceriği zengin olan besinler (sut, peynir, tuzsuz findık fıstık, fasulye, brokoli,lahana ) ile yapılacak diyet kız cocuk olma olasılığını arttırıyor.

Bilimsel acıklaması ise; iyonik faktor denilen bir olaya dayanmaktadır. Bu besinler vucudun elektrik yukunu yapılan diyete gore + veya – yonunde etkilemekte ve X veya Y kromozomu taşıyan spermler de farklı elektrikler yuklu olduğu icin orneğin X kromozomu taşıyan spermler itilirken Y kromozomu taşıyanlar yumurtaya cekilmektedir.Genel olarak bu yontemin teorisi Babychoice ’un teorisini destekler niteliktedir. BabyChoice ’un mantığı da yumurtanın bu secimi zaten bazı ozel gunlerde doğal olarak elektriklenerek yaptığı şeklindedir.

5. MSHCG hormonunun tespiti

Bazı İsrailli bilim adamları doğacak cocuğun erkek mi, yoksa kız mı olacağını hamileliğin 16. gununde araştırmaları henuz tamamlanmadığı icin cok yakın bir surede tespit edilebileceklerini iddia etmektedirler. Tel Aviv Genetik Enstitusu ’nde yapılan araştırmalarda, gebeliğin 16. gununde, ceninin beslenmesini sağlayan MSHCG hormonunun ceninin dişi olması durumunda daha fazla salgılandığını saptanmaktadır.

MSHCG hormonunun annenin kan ve idrarında, gebelik veya gebelik olmadığı zamanlarda testle saptanabildiği biliniyor. Bilim adamları, annenin bir kız cocuğuna gebe kaldığı zaman, MSHCG hormonunun 5 defa daha fazla salgılandığını belirtmektedirler. Daha once bir başka araştırmada MSHCG hormonunun gebeliğin ikinci ve ucuncu ayında, kız cocuğuna hamile kalan annelerde daha fazla salgılandığı saptanmış idi. Bilim adamları araştırma sonucunun şimdilik bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi icin kullanılmaması gerektiğini soylemektedirler.

6. PGD (Preimplantasyon Genetik) Metodu

Son zamanlarda geliştirilen Preimplantation Genetic Diagnosis yontemiyle gelişmekte olan embriyonun bir hucresinin alınarak incelendikten sonra genetik probleminin olup olmadığı ve cinsiyetinin ne olduğu anlaşılabilmektedir. Bu yontem ile bebeğin cinsiyetini %100 belirlemek mumkun olmaktadır.

Ancak, bu yontemin sadece cinsiyet belirlemeye yonelik uygulanması ahlaki sebeplerden dolayı dunyadaki ulkelerin buyuk bir kısmında yasaklanmış durumdadır. Bu yontem daha cok tup bebek merkezlerinde kalıtsal bazı hastalıkların (orneğin hemofili) saptanması amacı ile kanuni bir şekilde uygulanabilmektedir. Tup bebek laboratuarlarında genetik belirleme şu şekilde yapılıyor;uygulama icin yumurta kanalından birkac tane olgunlaşmış yumurta hucresi alınıyor ve erkek spermiyle dollendiriliyor. Dollenen bu yumurtalar sekiz hucreye bolunuyor. Bolunen bu embriyolardan birer tane hucre orneği alınarak embriyo biyopsi yapılıyor ve bu ozel mikroskop altında kromozomları inceleniyor. Bu hucre sayesinde embriyonun sadece cinsiyeti değil, butun genetik yapısı da anlaşılabiliyor. Hucrelerin kromozomları araştırıldıktan sonra istenen cinsiyetteki embriyo anne rahmine yerleştiriliyor. Embriyodan bir hucrenin alınması, ona hicbir zarar vermiyor. Ozet olarak, pahalı olan bu yontem cinsiyet belirleme icin değil, sadece genetik bazı hastalıkların engellenmesi icin kullanılmalıdır.Ayrıca bu işlem isteğe bağlı olarak ulkemizde ve bir cok dunya ulkesinde uygulanmamaktadır ve yasal olarak engellenmektedir.

Tum bunları anlattıktan sonra tabii ki insanlık tarihinin en eski cinsiyet belirleme yonteminden yani Cin Takvimi ‘nden bahsetmeden olmaz.

CİN TAKVİMİ NEDİR?

Cin takvimi asırlardır Cinlilerin cinsiyet belirlemek icin kullandıkları bir takvim sistemidir ve cinsiyet takvimi olarak da isimlendirilmektedir.Cinliler “cin takvimi” kullanımının %90 başarılı olduğunu iddia etmelerine rağmen bu takvim yonteminin herhangi bir bilimsel gecerliliği yoktur. Takvimin prensibi belirli yaştaki kadınların belirli aylarda cinsel birliktelik ile kaldıkları gebeliğin cinsiyetini belirlemek uzerine kurulmuştur. Cin takvimi kullanımında orneğin 24 yaşındaki bir kadın mayıs ayında gebe kalırsa bebek erkek olacak, kasım ayında kız olacaktır.CİN TAKVİMİ sadece eğlence ve hoş vakit gecirme amacı ile sitemize konulmuştur. Cinsiyet takvimi olarak da adlandırılmaktadır.