ABD ’nin eski Enerji Bakanı Steven Chu ile kansere cozum bulacak mikroskobu geliştiren bilimadamı Veysel Berk, son girişimiyle profesorlukten vazgecerek ‘Caycı ’ oldu.
İstanbul Trump Towers ’ta Caycı adında bir kafe acan Berk, gunde binlerce cay satıyor.
BİR tarafta kanserli hucreleri takip edebilecek mikroskobu geliştiren bir bilimadamı, diğer tarafta girişimcilik ruhuyla Turkiye ’yi tercih eden bir caycı. Bu iki farklı hayali gercekleştirme şansına sahip olan Veysel Berk ’ten bahsediyoruz. Son donemlerde adını dunya capında girişimlerle duyuran Veysel Berk ’in son hamlesi İstanbul Trump Towers ’ta actığı ‘Caycı ’ oldu.
Boğazici Molekuler Genetik ve aynı zamanda fizik bolumunden mezun olan Veysel Berk, kendi mesleğini yapmak icin ABD ’nin yolunu tuttu. University of California Berkeley ’de doktora yaparken ABD ’nin eski Enerji Bakanı ve Nobel odullu bir fizikci olan Steven Chu ile tanışma fırsatı bulan Berk, kanser hucrelerini izleyebilecek bir mikroskop geliştirdi. Ancak Berk, bu calışmaları yaparken annesi rahatsızlık gecirince Turkiye ’ye donmek zorunda kaldı. Turkiye ’de de kendi projelerine yoğunlaşma kararı veren Berk, ilk olarak ‘Evebirilazim.com ’ adındaki ev ve ofis temizliği icin bir internet sitesi kurdu. Bu esnada Trump Towers ’ta ofisi bulunan Berk burada bir caycı acmaya karar verdi. Boylece yeni bir projenin tohumları atılmış oldu.
MAKİNEYİ DEĞİŞTİRDİ
VM ’nin en alt katındaki ve en sondaki dukkanı kiralayan Berk, ‘Caycı ’ adındaki kafeyi kurmaya karar verdi. AVM ’de gercekten cay icilebilecek bir yer olmadığını gozlemleyen Berk, “Turkiye en yakın rakibinden 3 kat daha fazla cay icen bir ulke. Turkiye ’de hergun 250 milyon bardak cay iciliyor. Buradan yola cıkarak 15 dakikada cay demlenecek bir yer acmaya karar verdik” dedi. Berk, “Aynı kalitede cay tadı yakalabilmek icin porselenden, metale kadar tum demlikleri denedik. Son olarak bir şirketin urettiği cay makinesini secerek uzerinde calışmaya karar verdim. Bu makine tam istediğim lezzette cay demleyemiyordu. Demleme ısısından dakikasına kadar bircok ozelliği değiştirdim. Hataları da ureteci şirkete gondererek makine ozelliklerinin de değişmesini sağladım” dedi.
Anketle cayı 1 TL yaptı
FİYAT konusunda da Trump Towers calışanlarının istediği fiyatı belirleyebilmesi icin anket duzenleyen Berk, 1 TL ’lik fiyatta karar kıldı. Acılıştan sonra Trump Towers calışanları Caycı ’nın mudavimi olmuş durumda. Berk ’in verdiği bilgiye gore gunde 1000 kişi cay icmek icin geliyor. Bu arada Veysel Berk ’e dunyanın en iyi universiteleri arasında gosterilen Stanford Universitesi ’nden profesorluk teklifi geldi. Ancak Berk, hem annesinin yanında olmak hem de Turkiye ’deki girişimlerinin yolunda gitmesinden dolayı profesorluk yapmayı duşunmediğini belirtiyor.
Sıkıntıdan milyonluk uygulama geliştirdi
VEYSEL Berk ’in dunya capında ses getiren bir girişimi de bulunuyor. Sosyal ağ olan Wallit adındaki uygulamayı mikroskop calışmaları esnasında geliştiren Berk, 4 yıl boyunca 4 metrekarelik bir odada calıştığını, bu ufak odada yıllarını gecirince insanın canının sıkıldığını soyleyerek, “Bir sanal duvar olsa binanın onunde, insanlar oturdukları yerden bu duvara yazabilseler, resimlerini videolarını koyabilseler, canlı sohbet ederdik, hic olmazsa can sıkıntımız gitmiş olurdu dedim ve hemen mikroskoptan kafamı kaldırdım. Yahoo ve Google ’daki arkadaşlarıma e-posta attım. Bu arada yatırımcılar da duydular projeyi. Wallit adını verdiğimiz uygulamaya, bir iki hafta gibi kısa bir surede 1.2 milyon dolar yatırım aldık. Yatırımcılar arasında HP ’nin başkan yardımcısı, OpenTable ’in başkanı, PocketGems CEO ’su, YouTube yonetim kurulu uyeleri gibi isimler var” dedi.
Bu adam Boğazicinden mezun olup Amerika'da ust duzey gormuş bir adam. Bunun orneklerin turevlerini başka ulke insanlarında da gordum.
Adam Bilim adamı ve boyle Amerika'da sakin bir yerde cafe acıyor. Adam kariyerin tanımı resmen. Ve adamda ki ego ''0''
Hayranım boyle adamlara. Adam gayet rahat bir şekilde cay servis ediyor. Gidip orada sohbet edecem bu adamla.