Buraya yazmamdaki amac; ben hamile kalmadan once netten Tip 1 Diyabet ve Gebelikle ilgili araştırma yapıyordum fakat cok az kaynak internette vardı. Tecrubelerimi başkaları faydalansın diye buraya aktaracam. Hatta gorduğum kadarıyla tum sorularınıza cevap vermeye calışacam. şimdi ilk baştan başlıyorum.

Diyabet icin yaşadığım yerde Endokrin doktoru olmadığı icin Dahiliye(ic hastalıkları) doktoruna, gebelik icin de kadın doğumcuya gidiyordum.

Slm Arkadaşlar. Ben 15 yıldır Tip 1 Diyabet hastasıyım. Yaşım 27 ve 1 yıllık evliyim. 25+3 haftalık hamileyim. Kaza sonucu ha1c:7,1 ile hamile kaldım ) Hamile kalmadan once İnsulinlerim Novorapid ve Lantustu. Fakat hamile kaldıktan sonra doktorum Lantus değiştirip Levemire gecirdi beni. Lantus hamilelik kategorisi C, Levemirin ise kategorisi B imiş. Yani Levemir hamilelikte daha guvenilir bir insulin imiş. Şimdi İnsulin olarak Novorapid ve Levemir kullanıyorum.
Levemire gectikten sonra doktorum akşamları tek doz (22 unite ) kullanıyordum fakat aclık şekerim sabaha doğru (saat 03:00 te olcuyordum hergun) yuksek cıkıyordu(200 civarı). ilk 3 ay şekerim bazen iyi bazen kotu tepe taklak gidiyordu. Genelde ha1c:6,8-7,2 arasında idi ilk 2 ayda.
Değerlerim cok iyi olmadığı icin,Doktorum gene doz duzeltmesine gitti. Levemiri gunduz (saat00) 12 unite ve akşam (saat 20:00) 10 unite olarak yapmamı istedi, dediği şekilde uyguladım ve sabahları artık aclık şekerim yuksek cıkmıyor (110 -130)duzene girmişti. Ve ha1c:6,5 olmuştu nihayet.

Her ay duzenli olarak kontrollere gittim ve cok şukur şu ana kadar herhangi bir puruz cıkmadı. 20. Haftada Kadın Doğum doktorum beni Perinatoloji Uzmanına (Riskli Gebelikler) gitmemi istedi ve ayrıntılı ulrasonumu Perinatoloji uzmanı baktı ve cok şukur bebeğin sağlıklı bir problem yok dedi. inşallah boyle devam eder ve bebişimi sağlıklı bir şekilde kucağıma alırım.

Fakat belirtmem gereken bir şey var. şu ana kadar 5 kilo aldım. ve insulin dozlarım 23-24 haftadan sonra arttı, ki zaten tum diyabetli gebelerde normal olan bişey. Bebiş induline karşı direnc gosteriyor ve insulin ihtiyacı artıyor. Novorapid de Levemirde ikisini de artırdım. Zaten Novorapid karbonhidrat sayımına gore dozu istediğim gibi yapıyordum fakat levemir şimdi gunduz 17 unite akşam ise 13 uniteye cıkardım. Ama bu dozlar gebeye gore değişkenlik gosteriyor. herkeste aynı olmaya bilir.

Nasıl dozlarını ayarlıyordunuz diye soru soruyorsunuz sanırım. Dediğim gibi novorapidi karbonhidrat sayımına gore yapıyordum. cok yemek yeseydim novorapid dozunu artırıyordum, az yemek yesem de azaltıyordum. Levemir dozu ise aclık yuksek cıkınca her seferinde 1 unite artırıyordum. Mesela genelde benim akşam 9 gibi aclığım yuksek cıkınca Levemir gunduz dozunu 1 unite artıyordum ve duzene giriyordu. Her gece 03:00 da olcuyorum şekerimi 03:00 da şekerim yuksek cıkınca Levemir gece dozunu 1 unite artırınca duzene giriyor. Kişiye ve kiloya gore bu dozlar değişken olabilir.

Not: Sorusu olan olursa cvp vermeye calışacam