1 - Hipnoz nedir?
2 - Hipnoz olan kişi, bir daha uyanamazsa ne olur ?
3 - Sırlarımı hipnoz altında soyler miyim ?
4 - Herkes hipnoz olabilir mi ?
5 - Herkes hipnoz yapabilir mi?

Her seyden once Hipnozun uyku olmadığını bilmekte fayda mulahaza ediyorum. Her ne kadar hipnosis Yunanca da uyku anlamına gelse de (hatta Yunan mitolojisinde uyku tanrısının adı olsa da) yapılan elektrofizyolojik incelemeler hipnoz anı ile uyku halinin tamamen farklı durumlar olduğunu gostermiştir. Uykuda gorulen yavaş beyin dalgalarının yerine hipnoz sırasında kişinin beyin aktivitelerinin uyanıklığa denk olduğu gorulmuştur. Hipnoz kelimesi ilk kez İngiliz hekim Braid tarafından kullanılmıştır.
Hipnozun mazisi cok eskilere dayanmakla birlikte bilimsel mahfillere girmesi F A Mesmer tarafından sağlanmıştır. 18. Yuzyılın son ceyreğinde bazı norotik hastaların tedavisinde hipnozu kullanan Mesmer hem cok populer olmuş hem de bir cok hasım kazanmış, kendisi şarlatanlıkla suclanmıştır. Zira her devirde olduğu gibi o devirde de insanlar doğa ustu guclere ve bu guclere sahip olan insanlara cok inanmışlar ve onlardan medet ummuşlardır. Bunu cok iyi kullanan Mesmer hipnoz seanslarına adeta mistik bir hava katarak etkinligini artırmıştır.
Gunumuz Turkiye’sinde hipnoz hak ettigi yeri yavas yavas tedavilerde almakla birlikte su-i istimale acık bir saha olarak halen bakirligini korumaktadır. Bunun nedenini ilerleyen satırlarda daha iyi anlayacaksınız.
Hipnozu şu an en cok uygulayanlar sahne illuzyonistleri ve medyumlardır. Bunun yanında Psikiyatristler ve Diş hekimleri de hipnozu pratiklerine almaya başlamışlardır. Ancak yinede bazı kotu niyetli kişiler hipnozu sanki başlı başına bir tedavi edici metodmuş gibi lanse etmekte ve bu yolla hastaları kullanmakta ve onlara zarar vermektedirler. Aslında hipnoz psikiyatrik hastalıkların psikoterapisine yardımcı bir metod olarak kullanılabilir. Hipnoz altında verilmesi gereken telkinler ve diğer psikoterapotik yollar izlenmezse sadece hipnoz yapılmış olması hastalığı tedavi etmez. Bunu şu ornekle daha iyi acıklayabiliriz: Bir cerrahın ve bir kasabın eline neşter verdiğinizi varsayın. Cerrah yaptığı mudahalede nasıl anatomik katları tekrar birleştirmeye uygun keser. Oysa kasap sonrasını duşunmeden neşteri ceker ve tamiri guc yaralar bırakır. İnsanın ruhsal yapısını bilmeyen hastalığın sebepleri konusu uzerinde ihtisası olmayan birinin ruhsal hastalıkları tedavi etmeye kalkması kasabın ameliyat yapmasına benzer ki kişinin ruh sağlığı uzerinde onulmaz yaralar bırakabilir.

Hipnoz gunluk stres ve sıkıntılar,sigara alışkanlığından kurtulmak,şişmanlık ve yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, konsantrasyon problemleri, fobiler(korkular), cinsel problemler,psikosomatik rahatsızlıklar, dissosiyatif bozukluklar ve diğer psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı arac olarak kullanilabilir.
Ancak hipnozun tek kullanım yeri psikiyatrik hastalıklar değildir. Diş hekimleri anestezide kullanabilirler. Hatta genel cerrahide bile anestezik ajan kullanmadan yalnızca hipnozla yapılan buyuk operasyonlar bildirilmiştir.
Ulkemizde hipnozun uzun yıllar ihmale uğramış olmasını materyalist yaklaşımın psikiyatristler arasında cok yaygın olmasına bağlıyorum. Hipnoz altında gecekleşen bazı fenomenleri yalnız madde ile acıklamak mumkun gorunmemektedir. Ayrıca psikiyatri pratiğinde biyolojik yaklaşımın on planda tutulmuş olması da bunda bir etken olabilir. Herkesin kolayca hipnotize olmaması da bunda bir diğer etkendir.
Hipnozun kullanımı bir kenara bırakıldığında en cok merak edilen birkac soruyu da şoylece ozetlemek isterim.
Hipnoz olan kişi, bir daha uyanamazsa ne olur ?:Hipnoz tamamen telkinle oluşturulan bir durumdur ve yine telkinle normale dondurulebilir. Şimdiye kadar yapılmış milyonlarca hipnoz denemesinde ve konu ile alakalı yazılarda uyanamama diye bir şeyle karşılaşmadım. Bu tamamen fantastik bir durum olup bazı filmlerdeki sahnelerden kaynaklandığını duşunmekteyim. Kişiye verilen telkinin bitmesinden sonra kişiyi hipnotize eden uyandırmasa bile trans yuzeyelleşir ve kişi bir sure sonra kendiliğinden uyanır. En kotu ihtimalle hipnoz edenin kişiyi uyandıramadan olduğunu varsaysak bile hipnoz olan kişi bir sure sonra normal uykuya gecerek uyanır. Kaldı ki aşırı gurultuler, ani ısı değişiklikleri gibi fizik şartlardaki değişimler kişinin transtan cıkmasına neden olur.
Sırlarımı hipnoz altında soyler miyim ?: Hipnoz olmak uzere olan kişilerin en cok korktukları kirli camaşirlarinin ortaya dokulmesidir. Ancak şunu bilmekte fayda vardır. Narko analiz ( İlacla hipnoz oluşturup yapılır) dışında kişi sonradan pişman olacağı yada kişiliğine uygun olmayan bir şeyi ne soyler ne de yapar. Bu konuda hipnozitor ısrarcı davranırsa trans yuzeyelleşir ve bir sure sonrada kişi kendiliğinden transtan cıkar. Bu tur durumlar ancak filmlerde olur. “Gozlerime bak ve uyu” da filmlerden cıkıp gelmiş bir sozdur ve gerceklerle bağdaşmaz.
Herkes hipnoz olabilir mi ?: Demans hastaları, geri zekalılar, cok yaşlanmış dikkatini bir noktada toplayamayanlar, ciddi akıl hastaları ve kucuk cocuklar dışında hemen herkes hipnotize olabilir.
Herkes hipnoz yapabilir mi? Evet . Şartları yerine getirdikten sonra herkes hipnoz yapabilir. Ama bazı insanlar bunu daha kolay gercekleştirirler. Hipnoz olmaya istekli bir kişi , hakikaten hipnoz yapmak isteyen birisi tarafından kolaylıkla transa sokulabilir ama sonrası ne olur bilemem. Dolayısıyla hekimlerin dışındaki insanların bu işle uğraşması tamiri guc durumlara sebep olabilir. Hele ruhsal sorunların tedavisinde Psikiyatristlerin dışında insanların hipnozu kullanmasının kasabın ameliyat yapmasından hicbir farkı olmadığını hatırlatmak isterim. İşi ehline yani cerraha vermek gerektiği gibi hipnozu ve ruhsal sorunların tedavisini psikiyatristlere bırakmakta fayda vardır diye duşunuyorum. Ne dersinizkaynak:forumtempo