5 tane element elementim ne
Cinlilere gore dunyadaki her şey beş elementin bir parcasıdır: ateş, toprak, ahşap, su ya da metal. Bu elementler yaptığımız her şeyi etkiler. Ch'i enerjisinin kendisini gosterdiği beş farklı yol vardır.

Burclarımızda beş element de bulunur. Her elementin miktarı bizim kişiliğimizi ve yaşamdaki başarımızı belirler. Burclarımızdaki beş elementi dengeleyerek, uzerlerimizdeki etkisini acıklamak icin son derece yetenekli bir astrolog gerektiğini unutmayalım.

Ahşap

Ahşap, yaratıcı ve yenilikcidir. Haritamızda bu elementten fazlaca varsa, bir bicimde mutlaka yaratıcıyızdır. Ahşap katlanabilir ve eğilebilir, soğut gibi; ya da guclu ve serttir, meşe gibi. Sosyaldir ve toplum bilinci gelişmiştir.

Ayrıca renklerden yeşili, mevsimlerden ilkbaharı ve yonlerden doğuyu temsil eder. Doğum ve cocukluk demektir. Pekin'deki Yasak Kent'in doğu bolumundeki binalar genc prense ev sahipliği yaptığı icin yeşil kiremitlerle kaplıdır.

Ateş

Ateş, enerji ve heyecan verir, ama aynı zamanda tehlike işaretidir de. Cok fazla ateş olduğu zaman yıkıcı olabilir. Ateş ısıtır ve neşelendirir, ama yakar ve yok edebilir de. Ateş doğal liderin elementidir. Ateş kırmızı, yaz, guney demektir. Ateş ergenlikten onceki buyume yıllarıdır.

Toprak

Toprak, denge verir, aynı zamanda mesken ve yasal işler anlamına gelir. Toprak sabırlı, adil, onurlu, yontemlidir. Ancak zorlayıcı ve fazla isteyen de olabilir. Sarı renk, merkez ve ilk genclik yıllarıdır.

Metal

Metal (sık sık altın da kullanılır), hasat, iş ve başarıdır. Burada sozu edilen başarı, genellikle maddi başarıdır. Olumsuz yanında sert ve yıkıcı olabilen kılıc ya da bıcak vardır. Rengi genellikle beyazdır ama altın sarısı da kullanılır. Sonbahar ve batı demektir. Olgunluk yıllarını temsil eder. Pekin'deki sarayda imparatoricenin daireleri batı kanadındadır ve beyaza boyalıdır.

Su

Su, yolculuk, iletişim ve oğrenme demektir. Edebiyat, sanat ve basın yayınla ilişkilidir. Yumuşak (tatlı bir yağmur) ya da şiddetli (tayfun) olabilir. Su tum canlıları besler, kayaların en sertini bile zamanla oğutur. Siyah, kuş ve kuzey demektir. Yaşlılık donemidir.

ELEMENTLERİN DONGUSU

Şekil 1D: Beş Elementin Uretim Dongusu (Doğum Dongusu olarak bilinir).

Beş elementten her birinin arasında uc dongusel ilişki vardır. Bunlardan biri Uretim Dongusu ya da doğum dongusu olarak bilinir (Şekil 1D). "Uretim dongusu cok eskidir ve İmparator Huang Ti (İ.O. 2266) tarafından yaratıldığı soylenir. Aynı imparator tarımı, tuğlayı, muzik aletlerini ve Cin felsefesinin coğunu da yaratmıştır. Cinliler tarafından halkların babası olarak nitelenir."

En tepesinden başlarsak ve saat yonunde ilerlersek, ateşin toprak (kul) urettiğini goruruz. Ateş zayıfladıkca, toprak guclenir. Toprak da metal (mineraller) yaratır ve metal guclendikce, toprak zayıflar. Metal doğal olarak suya donuşur.

Sonuc olarak metal zayıfladıkca su guclenir. Aynı bicimde su ahşaba yurur (ağaclar ve bitkiler). Burada da ahşap guclenir ve su zayıflar. Son olarak ahşabı yakar, ateş yaratırız; ahşap zayıflamış ve ateş guclenmiş olur. Bu Erken Gok ya da Fu Hsi'nin (ya da Wu Hsia) Duzenlemesi olarak da bilinir.

Ayrıca bir Yok Oluş Dongusu vardır (Şekil l E); bu dongu hangi elementin otekini ele gecirdiğini gosterir. Orneğin ateş metale baskındır cunku sıcak metali eritir. Bu, olumsuz bir durumdur ve dengesizlik yaratır. Metal ahşabı yok eder. Ahşap toprağı yok eder ve toprak suyu ele gecirir. Son olarak da su ateşi sondurur. Bu ikinci Gok ya da King Wen Duzenlemesi olarak bilinir.

"King Wen İ.O. 1150'lerde yaşamış, ve I Ching sekizgenlerine ilk kez anlam vermiştir. Politik nedenlerle hapse atıldığı icin yazdıklarına dikkat etmiş, duşmanlarının ofkesini uzerine cekmemek icin ozellikle karanlık ve anlaşılması zor bir bicemle yazmıştır."

Şekil 1E: Beş Elementin yok Oluş Dongusu

Son olarak da bir indirgenme Dongusu vardır (Şekil 1F). Bu dongu yok oluş dongusunun yarattığı dengesizlikleri duzeltmede kullanılır. Yok oluş dongusunden metalin ahşaba ustun geldiğini ya da onu yok ettiğini biliyoruz. İndirgenme dongusunde metal ile ahşap arasına su konursa, potansiyel yıkıcı etkileri notralize eder.

Aynı bicimde, ateş metale baskındır, demek ki indirgenme dongusunde aralarında toprak olmalıdır, cunku toprak ateşi bertaraf edeceği icin baskın etkileri azaltır.

Şekil 1F: Beş Elementin İndirgenme Dongusu

Doğum dongusunu izlemek zorlukların barış icinde cozumlenmesine olanak verir. Yok oluş dongusunu izlemekse tam tersi bir etki yapar ve her zaman sorun yaratır. İndirgenme dongusu yok oluş dongusunun etkilerini azaltır.

Sizin kişisel elementiniz doğum yılınızla belirlenir. İkinci en onemli elementiyse doğum zamanınız belirler. Bunu belirlemek icin "Tablolar" bolumumuzdeki "Elementler ve İşaretler" ve "Saate Gore Elementler" tablolarına bakabilirsiniz.

Orneğin ben, oğleden sonra 16:50'de doğdum. Benim doğum saatime gore elementim su. 1946 yılında doğdum, bir ateş yılı. Su ve ateş birbirini yok eder, cunku su ateşi sondurur. Ben bu kotu etkiye karşı ahşap kullanabilirim cunku indirgenme dongusunde ahşap, ateşle su arasındadır.

Kişinin doğum yılı ve doğum saatine gore elementi aynıysa sorunlar cıkabilir. Bu durum kişinin cıkarlarının aksine işleyen bir enerji fazlasına neden olabilir. Boyle bir durum varsa kişinin doğum ayı ve gunune gore cok daha derin bir araştırma yapmak gerekebilir.

Asyalıların coğu cocuklarına ad koyarken beş elementten birini kullanarak onların yaşamına başka bir boyut katmak isterler. Orneğin cocuk ateş yılında doğmuşsa, aileler ahşap ile ilgili bir ad koyarlar cunku ateşi yaratan ahşaptır.

Feng shui'ye gore evinizin icini size en fazla yarar sağlayacak bicimde duzenlemek istediğimiz icin kişisel elementinizle cevreniz arasında uyum sağlamaya calışırız. Orneğin ben bir ateş yılına doğdum, demek ki pek cok ahşaba, yeşil nesneye, orneğin bitkiye ihtiyacım var. Cunku ahşap ateşi yaratır. Aynı bicimde siyahtan ve fazla sudan kacınmam gerekir cunku su ateşi yok eder.

Bir evde birden fazla kişi yaşadığı zaman bu durum karmaşıklaşır. Bu durumda ortak kullanılan mekÂnlarda evin reisinin elementini kullanmak gerekir; ancak yatak odaları ya da kişilerin kendi odalarında kendi elementlerine yer verilir.

Son olarak feng shui ile barışa, zenginliğe, mutluluğa ve tatmine ulaşmak istiyorsak cok miktarda Ch'i enerjisi olan, iyi bir yin yang dengesine sahip; kendi kişisel elementimizle uyumlu bir denge kurabilmiş bir mekÂn yaratmalıyız.