ONCELİKLE ACILIŞ MASRAFI:
- İlk acılış icin muhasebeciye belli bir ucret vermeniz gerekir. Bu muhasebeciye gore değişir 100 lira isteyende olur, 5 bin lira isteyende olur. Geniş bir skalası var gorduğum aslında basit bir işlemdir.
- Bunun dışında ilk acılışta bir ucret odemenize gerek yoktur.
ACILIŞ SONRASI MASRAF VE GİDERLER
(Masraflar hic iş yapılmaz ve fatura kesilmezse bile odenecek sabit tutarlardır)
- Aylık 65 TL Damga vergisi
- 100 ile 300 lira arası değişen muhasebeci ucreti
- 3 aydan 3 aya stopaj ( ev sizin ise stopaj odemezsiniz, kira ise duşuk gosterip odeyenler oluyor )
- 3 aydan 3 aya gecici vergi cıkıyor 97 TL falan sanırım.
- Yılda bir kez bir vergi daha cıkıyor 150 TL civarı.
- Bağkur odeniyor bunu isterseniz odemeyebilirsiniz. 800 TL falan aylık Bağkur var. (genc girişimci kapsamında 1 yıl Bağkur odenmiyor )
Yani bunları hesaplarsanız muhasebe ucreti ve vergiler ile HİC İŞ YAPMAZSANIZ aylık odemeniz gereken tutar 200 400 TL arasında oluyor. (Bağkuru dahil etmedim)
EKSTRA MASRAFLAR
Bunları almak veya yaptırmak zorunda değilsiniz ancak işe gore gerekebiliyor.
- Kaşe: Matbaadan 50 ile 100 TL gibi ucrete yaptırabilirsiniz. Resmi evraklar icin gerekli oluyor.
- İmza beyannamesi: Bu da yine imzanızın size ait olduğunu belirlemek icin noterden alınan bir kağıt. Ucreti 80 TL. E-ticaret pazaryerlerine başvururken isteniyor.
- Esnaf odası kaydı: Bunun hakkında detaylı bilgim yok. 800 TL gibi bir ucrete alındığını biliyorum. Ciceksepeti başvuruda istiyordu sanırım.
- E-arşiv kontor: Fatura keserken entegrasyon firmaları ile calışıyorsanız kontor alıp faturaları onunla kesiyorsunuz. 1 kontor ile 1 fatura kesiliyor. Kontorun tanesi 50 kuruş civarı toplu alımda daha ucuz ( Devletin sunduğu GİB sitesinde kontorsuz ucretsiz olarak fatura kesebilirsiniz gunluk sınır bulunuyor )
Masraflar bunlar. Bunlardan sonra birazda acılış surecinden bahsedeyim.
ACILIŞ SURECİ
- Acılış sureci cok kolay. Muhasebeci bulup kimlik bilgilerinizi telefon ve adres bilgilerinizi veriyorsunuz 1 gun icinde acılıyor.
- Evi home office gosterirseniz 1 hafta icinde vergi dairesinden biri gelip evinize bakıyor resmini cekip onaylıyor ve vergi levhanız cıkıyor. Evinize gelecek kişi size yaptığınız işe dair sorular soruyor. Evde odada bi bilgisayar ve masa olması yeterli zaten internet işi yapıyoruz

UCRETSİZ FATURA NASIL KESİLİR?
- Diyelim ki bir odeme alacaksınız, fatura kesmeniz gerekiyor. (https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html) verdiğim adrese muhasebecinin size verdiği bilgiler ile girip kağıt fatura bastırmadan ve kontor almadan ucretsiz olarak fatura kesebilirsiniz.
- Fatura kesmek icin karşı tarafın firma ise vergi bilgileri ve adres, şahıs ise TC no ve adres bilgisi lazım.
Yukardaki adresten giriş yapıyorsunuz. ve adımları izliyorsunuz.

Kestiğimiz faturayı kaydedince direkt olarak onaylanmıyor. Taslak olarak kaydediyor. Taslaklara gelip faturayı secip once "goruntuleden" onizlemeye bakıp kontrol edip GİB İMZA diyerek onaylı hale getiriyoruz. Daha sonrada yine secip indir diyerek bilgisayarınıza XML VE HTML formatında indirebiliyorsunuz. NOT FATURA BİR KERE ONAYLANDIKTAN SONRA GERİ ALINMIYOR.

GİDER GOSTERME
Aslında en sıkıntılı durum bu. İnternet işleri yaptığımız icin KDV'den ve gelir vergisinden duşmesi icin verebileceğimiz cok fazla gider yok. Ben bildiklerimi yazıyorum gerisi icin muhasebecinize sorabilirsiniz.
Gider duşulebilecek materyaller: Bilgisayar malzemeler ( Mause, klavye, kulaklık, yazıcı, toner, kartuş, kağıt vs ), telefon, arac yakıt, internet elektrik ve telefon faturası, mutfak masrafının temel gıdalar olanları, bilgisayar ve yedek parca malzemeleri ucreti, tamir ve onarım bakım ucretleri ( Butun bu urunler ve faturalar işlemler ŞİRKET SAHİBİ ADINA olması gerekiyor )
SORU CEVAP:
-Adsense geliri icin fatura kesicem, TC No bolumune ne yazmam gerekiyor? KDV kesilecek mi? : TC no bolumune 11 tane 1 koyabilirsiniz. Yurt dışı ise Adsense gelirine KDV kesmenize gerek yok 0 yapabilirsiniz.
-Şahıs ve e-ticaret satışlarında TC numarasına ulaşamıyorum nasıl fatura kesebilirim?: Yukarıda olduğu gibi TC no bolumune 11 tane 1 koyarak kesebilirsiniz.
-Genc girişimciden nasıl yararlanırım, faydaları neler?: Genc girişimci icin 29 yaşın altında olmak ve daha once şirket acmamış olmak gerekir. Faydaları ise 1 yıl Bağkurunuzu devlet yatırır ve 3 yıl 75 BİN TL gelire kadar GELİR VERGİSİ odemezsiniz (KDV yine oduyorsunuz )
Kestiğim Faturayı nasıl cıkartabilirim?: GİB uzerinden kesilen faturaları yine GİB uzerinden XML ve HTML formatta indirebiliyorsunuz. Onları direkt yazıcıdan cıkartıp kaşeleyip gonderebilirsiniz e-ticaret işlemlerinde.
Bilgiler kendi tecrubelerimden aldığım bilgilerdir. Tamamen benim tarafımdan hazırlanmıştır. Ufak tefek farklılıklar olabilir.