Anne Sutunun Faydaları
Anne sutu ile emzirme ne kadar uzun ise anne sutunun bebek ve anne icin faydaları da o kadar fazla olur ve o kadar uzun surer. Dunya Sağlık Orgutu ve Amerikan Pediatri Akedemisi anne sutune mumkun olduğunca uzun, en az 1 yıl sureyle devam edilmesini onermektedirler.
Anne sutu ile emzirme ne kadar uzun ise anne sutunun bebek ve anne icin faydaları da o kadar fazla olur ve o kadar uzun surer. Dunya Sağlık Orgutu ve Amerikan Pediatri Akedemisi anne sutune mumkun olduğunca uzun, en az 1 yıl sureyle devam edilmesini onermektedirler.
Bebek icin faydaları:
Bebeğinizi bazı hastalıklar ve enfeksiyonlardan korumaya yardımcıdır. İcerdiği koruyucu maddeler nedeniyle anne sutu alan bebeklerde kulak enfeksiyonu, allerjiler, kusma, ishal, bronşit, bronşiolit, menenjit daha az sıklıkta gorulur. Anne sutunun iceriği bebeğin değişen ihtiyaclarına gore değişim gosterir. Sabah ile akşam iceriği farklıdır. İlk ayda ucuncu aydan daha farklıdır. Bebek premature doğmuşsa premature bebeğin ihtiyaclarına gore farklılık gosterir. Bebek icin sindirilmesi en kolay olan besindir. Bu nedenle bebekler daha sık beslenmek ister ve daha iyi kilo alırlar. Ayrıca karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık daha az sıklıkta gorulur. Anne sutu alan bebeklerde "ani beşik olumu sendromu (SIDS)" daha az sıklıkta gorulur. Temas, sıcaklık ve yakınlık sağlayarak emzirme ile anne ve bebek arasında ozel bir bağ oluşur. Bebeğin ruhsal gelişimi icin faydalıdır. Hazırlama zahmeti yoktur ve istediğiniz her zaman mevcut, kullanıma hazır, temiz ve uygun sıcaklıktadır. Maliyeti yoktur. Cevre kirliliğine yol acmaz. Emzirme ile en iyi cene, dişeti ve diş gelişimini sağlanır.
Anne icin faydaları:
Kalori yakmanızı sağlayarak doğum oncesi kilonuza donmenize yardım eder. Over (yumurtalık) ve goğus kanseri riskini azaltır. Kemik yoğunluğunu artırır. Adet kanamalarının başlamasını geciktirir. Doğum sonrası uterusun normal boyutlarına donmesine yardım eder.
Bebeğinizi ilk kez emzirirken:
Bebeğinizi emzirirken ona doğanın sunduğu en iyi besini veriyorsunuz. Bu nedenle, ilk gunlerde bazı zorluklar yaşasanız bile pes etmeyin. Sonucta emzirebilmek ve yaşamın ilk 6 ayı boyunca saf anne sutu verebilmek sizin bunu yapma arzu ve inancınıza bağlıdır. "Ben bunu yapacağım" dediğinizde işin %90'ı cozulur. Bu yeni beceriyi bebeğinizle birlikte sizde oğreneceksiniz. Onceleri nasıl emeceğini bilmiyor ve uzun sure emmeye uğraşıyorsa uzulmeyin, biraz sabırlı olun. İlk haftaları atlattıktan sonra, bebeğinizi aylar boyunca başarı ile emzireceksiniz.
Bebeğiniz emmeye başladıktan sonra yanma veya acı hissederseniz bebek memeyi yanlış yakalamış olabilir. Bu durumda derin bir nefes alıp gevşemeye calışın. Bebeğiniz huzursuz ve sinirleniyor ise pozisyon ve tekniğinize mutlaka tekrar goz atın; cunku buyuk ihtimalle burada bir sorun vardır. Bebeğinizin ağız koşesinden parmağınızı sokun, emzirmeye ara verin ve tekrar deneyin. Endişe etmeyin ve doğru pozisyona gelene kadar tekrar deneyin. Meme ucları hassaslaşmazsa emzirme ağrılı değildir.
Doğru emzirmenin puf noktaları:
Emzirmeye başlamadan once mutlaka ellerinizi yıkayın. Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yatakta iseniz sırtınızı yastıklarla destekleyin. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olun. Başarılı bir emzirme icin en onemli faktorlerden biri onun doğru pozisyonda olduğudur. Emzirme suresince rahatlatıcı bir muzik dinleyin. Bebek emerken burun deliklerinin meme tarafından kapatılmamasına ozen gosterin. Goğus uclarınızı yalnız su ile temizleyin. Karbonatlı su kullanmayın. Emzirme sonrası ise kendi sutunuzu goğus uclarına surun. Emzirme sutyeni kullanın. Elbiseleriniz emzirme icin kolay acılabilir olsun. Evde rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer oluşturun. Bazı zamanlarda bebeğinizi duşunun, sutunuzun artmasına yardım eder. Sigara ve alkol kullanmayın. Sutunuzun miktarını azaltabilir. Bebeğiniz ve sizin icin faydalı değildir.
Nekadar sıklıkla emzirmelisiniz?
Bebeğinizi acıktığı her zaman emzirin. Anne sutu alan bebekler, mama ile beslenenlere gore daha sık emerler. Anne sutu cabuk sindirildiğinden mideden boşalması daha hızlı olur. Bu nedenle başlangıcta bebeğiniz 1-2 saat arayla emmek isteyebilir. 1-2 ay sonunda bebeğiniz gece daha fazla uyumaya başlayacak ve emme araları uzayacaktır.
Bebeğinizin acıktığını şoyle anlayabilirsiniz:
Goğsunuze ilgi gosterir. Ağzını acar, aranır. Emme hareketleri yapar. Ağlar. Bazı bebekler uykulu olurlar ve uyanmakta zorluk cekerler. Yaklaşık 2- 3 hafta yeterli miktarda emmeden bebeğinizin uyumasına izin vermeyin. Eğer bebek emmek istemiyorsa ve son beslenmeden 3- 4 saat gectiyse uyandırın ve emzirin.
Emzirme suresince nelere dikkat etmelisiniz?
Eğer ilac kullanmanız gerekirse mutlaka doktorunuza danışın. Bazı ilaclar bebeğiniz icin zararlı olabilir. İlac almanız gerekiyorsa emzirdikten hemen sonra alın. Alkol kullanmayın. Sigara icmeyin ve bebekle aynı ortamda sigara icilmesine izin vermeyin. Kafein iceren iceceklerden uzak durun. Kafein bebekte uykusuzluk, sinirlilik yapabilir. İştahsızlığa neden olabilir. Kafeinsiz kahve ve caylar deneyebilirsiniz. Kola ve asitli iceceklerden uzak durun. Bazen bebeğiniz inek sutune allerjik olabilir. Bu durumda bebek emdikten birkac dakika veya birkac saat sonra başlayan ishal, dokuntu, huzursuzluk veya gaz oluşabilir. Bebeğinizin inek sutune allerjisi olup olmadığını anlamak icin 2 hafta sureyle tum inek sutu urunleri (inek sutu, peynir, yoğurt) anne diyetinden cıkarılmalıdır.
Bebeğinizin yeterli sut aldığını nasıl anlayabilirsiniz?
İlk haftalarda bebeğinizin yeterli sut alıp almadığını merak etmeniz doğaldır. Ozellikle bebeğiniz surekli emmek istiyorsa ve surekli huzursuzluk yapıyorsa. Bebeğinizi emmek istediği her zaman emzirin.
Yeterli beslendiğinin en onemli bulgusu bebeğinizin duzenli tartı almasıdır. İlk bir haftadan sonra duzenli bir şekilde tartı almaya başlar. İlk bir hafta coğu bebek doğum kilosunun altına duşer, ancak 2. haftanın sonunda doğum kilosunu yakalamalıdır. Acık sarı renkte gunde 5-6 kez idrar yapmalıdır. İlk bir haftada gunde en az 2 kez kaka yapmalıdır. 1- 4. haftalarda gunde en az 5 kez kaka yapmalıdır. Emzirmeden once şiş ve dolgun olan goğusleriniz bebeğiniz emdikten sonra yumuşamalıdır.
Anne sutu alan bebeklerin tum ihtiyacları anne sutu tarafından karşılanır. İlk 6 ay ek olarak su ve vitamin takviyesine ihtiyac yoktur (D vitamini haric).
Anne Sutunun Sağılması ve Saklanması
Bebeğinizden uzak kaldığınız durumlarda da bebeğinize anne sutunu verebilirsiniz. Bu onceden goğuslerin sağılması ve gerekli olduğunda bebeğe verilmesi şeklinde olur. Goğuslerin sağılması icin elektrikli veya elle calışan sut cekme pompalarına ihtiyacınız var.
Hazırlanma ve Temizlik
-Goğuslerinizi sağmadan once mutlaka ellerinizi yıkayın.
-Goğuslerinizi temiz tutmak icin gunde bir kez banyo veya duş almak yeterlidir.
-Her kullanımdan once pompanın setlerini sıcak sabunlu su ile yıkayınız.
-Hastaysanız ve bir ilac almanız gerekiyorsa doktorunuza danışınız.
Sutun Toplanması
-Her seansta sağdığınız sutu plastik, temiz bir şişeye veya plastik sut toplama poşetlerine koyabilirsiniz.
-Şişeleri ucunda emziği olmadan kapak ile sıkıca kapatınız. Poşetler ise lastik bir band ile kapatılabilir.
-Sağdığınız ve poşetlediğiniz her sutun uzerine bebeğinizin ismini ve tarihi yazmayı unutmayın.
Anne sutunun saklanması
-Sağdığınız sutu dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sutu erittikten sonra 24 saat buzdolabında (+1 ile +4 oC arasında) saklayabilirsiniz.
-Buzlukta (-7 ile -2 oC arasında) 3 haftaya kadar saklanabilir.
-Derin dondurucuda (-18 oC’nin altında) 6 aya kadar saklanabilir.
Donmuş sutu eritme
-Buzdolabında yavaş olarak eritiniz (100 cc sutun erimesi birkac saat surebilir).
-Sıcak suyun altında bir kap icinde daha hızlı olarak eritme de yapılabilir.
-Donmuş sutu oda sıcaklığında bekleterek eritmeyin.
Sutun ısıtılması
-Soğuk sut, akan ılık su altında veya bir biberon ısıtıcısında ısıtılabilir.
-Sutu fazla ısıtmayın. Sutun kesilmesine ve bazı proteinlerin hasar gormesine neden olabilir.
-Sutu eritmek veya ısıtmak icin mikrodalga fırınların kullanılması onerilmemektedir.
Diğer onerilerimiz:
-Sutu 1 saatten fazla oda ısısında bırakmayın.
-1 saatten fazla oda ısısında bırakılmazsa ısıtılarak tekrar kullanılabilir. İkinci kullanımdan sonra kalan sutu atmalısınız.
-Eritilmiş sutu tekrar dondurmayın.
-Sutu buzdolabın kapağına koymayın.
-Sutler bir termos icinde buz ile birlikte taşınmalıdır.
Anne Sutunun Faydaları
Gebelik / Hamilelik / Doğum0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Gebelik / Hamilelik / Doğum
- Anne Sutunun Faydaları