Ciceklerin en guzel en guzel kokanı olan gul'un bir cok faydası olduğunu biliyormuydunuz.Ben gulden bir recel yapılır diye biliyordum.Birde aşıklar icin en buyuk silah diye duşunuyorum

Kokusu, rengi ve goruntusuyle insanların duygularını ifade ederken iyi ve guzel olan her şeyle ozdeşleştirdiği gulun “ilacların da en guzeli olduğu” bir kitapla anlatıldı.
Cerrahpaşa Tıp Fakultesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Isparta Valiliğinin katkılarıyla yazdığı “Gul, İlacların En Guzeli” isimli kitabında gulun derde deva yanlarını ortaya koydu. Bir tutam gulun, baş, goz ve kulak ağrılarını giderdiği, bayılanı ayılttığı, cilde, beyne kuvvet, kalbe ferahlık verdiği, mide ve karaciğere şifa dağıttığı ifade edilen kitapta sağlıklı yaşam icin de onemli ipucları veriliyor.
Goz hastalıkları, gozler, goz altları, goz kapağı ve cevresindeki şişlikler icin kuru gulle hazırlanan ilacları oneren Altıntaş, gul kurusunun sivilce, cıban ve cilt hastalıklarına iyi geldiğini bildirdi. Gulden elde edilen macunun da bircok alanda ilac olarak kullanıldığını anlatan Altıntaş, bu macunun sindirimi kolaylaştırdığı, karaciğere kuvvet verdiği ve midedeki salyayı, balgamı temizlediğini soyledi.
Gul macunu nasıl hazırlanır?
400 gram gul yaprağı temizlenir, 800 gram şekerle ovulur ve bir kabın icinde guneşe bırakılır. 20 gun guneşte bekletilir, sonra sırlı comleğe konur. Gul macunun en onemli etkisi, mideyi ve karaciğeri rahatlatmasıdır.