o gercekten Usta bir surucu; istese cok hızlı araba kullanabilir ama o, son derece yavaş kullanıyor. Trafik kurallarına uygun davranmaya ozen gosteriyor, herkese yol veriyor; bu tavrı bazen beni cileden cıkarıyor. Gecenlerde beni şaşırtan bir şey yaptı; otobanda bir arabayla kapıştı. Bu beni yeteri kadar hayrete duşurmuşken ardından bir şok daha yaşattı; yarışı onde goturduğu halde bir sure sonra yavaşladı, yarıştığı surucunun kendisini gecmesine izin verdi. Şaşkınlıkla, neden boyle davrandığını sordum.
Verdiği cevap; “O usta bir surucu, benden daha iyi araba kullanıyor, bunu hak etti” oldu. Bunu soylerken yuzundeki ifade kaybetmenin” (takdir etmenin) hazzını yansıtıyordu.
Bu olayı anlatan arkadaşım eşinden soz ediyordu. Aslında onu, belki bircoğunuzu şaşırtan bu tur davranışlar hayatı ne kadar sacma sapan yaşadığımızı gosteriyor. Olması gereken davranışlara rastladığımızda şaşırıyoruz. Cunku buyuk bir kısmımız bu hayatı bencilce yaşıyoruz.
Cağdışı “kurallara” sorgusuz sualsiz boyun eğip sessiz kalırken, hepimizin yararına olan kurallara uymamakta bir sakınca gormuyoruz.
Başkalarını dikkate almadan, onların haklarına saygı gostermeden yaşamak bizi rahatsız etmiyor.
Hayatı, herkesi gecmek zorunda hissettiğimiz bir yarış pisti olarak algılıyoruz. Takdir etmesini bilmiyoruz. Yorgunluktan bitap duşsek de yarışmaktan vazgecmiyoruz. Kaybetmenin dayanılmaz ıstırabı kazanmanın zevkini de elimizden alıyor.
Elimizden giden sadece yaşam zevkimiz değil, kendimize olan saygımız; cunku başkalarına gosterdiğimiz saygı, kendimize duyduğumuz saygının da bir gostergesi.
Başkalarıyla ilişkimiz, kendimizle ilişkimizin bir aynası. Başkalarına saygısız davranıyorsak bilelim ki kendimize de farklı davranmıyoruz.
Başkalarıyla yarışmak ve onları gecmek uzerine kurulmuş bir yaşamda sık sık yenilgi duygusunu yaşamamız kacınılmazdır:1no2:.
Her daim galip gelmenin ruh haliyle yaşamanın tek yolu, sadece kendimizle yarışmaktır.
İşte o zaman kendimizi takdir edebilir, başkalarının takdir edilecek davranışlarını gorebiliriz. Kazanmanın hazzını yaşamak istiyorsak takdir duygumuzu geliştirmeliyiz.
Kazananı takdir etiğimizde “kaybetmenin” hazzını da yaşarız.
sevgiyle kalına.s.
kaybetmenin hazzı....
Psikoloji, Ruh Sağlığı0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikoloji, Ruh Sağlığı
- kaybetmenin hazzı....