İŞTE HAYATINIZI DEĞİŞTİRECEK KURALLAR
Başarı, hedeflere adım adım ulaşmak olarak tanımlanabilir. Başarı denince akla ilk olarak maddi başarı gelse de, bu başarının bir tek yonudur. Başarı aynı zamanda, kendini ve yaşamı da başarmaktır: İyi ilişkiler, ozguven, ozgurluk, duygusal ve psikolojik denge, mutluluk duygusu, ic huzur...İşte Dr. Deepak Chopra’nın anlattığı, mutluluğa goturen yedi anahtar...
Başarılı olmayı hemen herkes ister ama gene aynı coğunluk başarının, cok calışma ve gerektiğinde birilerine zarar verme pahasına elde edilebileceği duşunulur. Bedeli yuksektir kısacası..
Dr. Deepak Chopra’nın, ''Başarının Kanunu'' adlı kitabı tam da bu noktada karşımıza cıkıyor: Chopra, doğayla uyum icinde yaşadığımızda, ne o kadar cabaya, ne de bu bedellere gerek kalmayacağını soyluyor. İşte Chopra’nın anlattığı, mutluluğa goturen yedi anahtar...
1- Salt mumkunluk kuralı
Deepak Chopra kitabına, ilk tinsel kural olarak salt mumkunluk kuralı ile başlamış. Bu kurala gore, gercek doğanızı, ozunuzu ne kadar cok anlarsanız, salt mumkunluk alanına o kadar cok yaklaşırsınız.
Salt mumkunluk kuralını nasıl uygulayabilirim?
Chopra’nın ozellikle altını cizdiği noktalardan birisi yargılamamak ve yargıda bulunmaktan kacınma calışması. Diyor ki, ''Bugun olup biten hicbir şeyi yargılamayacağım diyerek gune başlayın ve gun boyunca yargıda bulunmaktan kacının.''
Her gun, en azından bir ciceği koklayarak, mumkunse denizin ya da bir akarsuyun sesini dinleyerek, gunbatımını izleyerek doğayı, her canlıda bulunan zekÂyı gozlemlemek icin zaman ayırın.
Her gun sessiz kalmak ve yalnızca var olmak icin zaman ayırın.
2- Verme kuralı
Chopra bu kuralı, ''Evrenin işleyişi, dinamik alışverişle olur: Vermek ve almak evrendeki enerji akışının farklı yonleridir'' diye acıklamış ve devam etmiş: ''Ne kadar cok verirseniz, o kadar cok alırsınız cunku evrendeki bolluğun yaşamınızdaki dolaşımını korumuş olursunuz. Aslında, yaşamda değerli olan her şey vermekle coğalır. Vermekle coğalmayan şey ise ne vermeye, ne de almaya değerdir. Vermenin ve almanın ardındaki en onemli şey niyettir. Niyet, daima veren ve alan icin mutluluk yaratmak olmalıdır.''
Verme kuralının uygulanması:
Nereye gitsem ve kiminle karşılaşsam, ona bir armağan gotureceğim: Bu armağan bir iltifat, bir cicek ya da bir dua olabilir.
Bugun yaşamın bana sunduğu butun armağanları minnet duygusuyla alacağım.
Birileriyle her karşılaştığımda, sessizce onlara mutluluk, sevinc ve kahkahalarla dolu bir hayat dileyeceğim.
3- Karma ya da neden sonuc kuralı
Her eylem bize aynı turde geri donen bir enerji uretir: Ne ekersek onu biceriz. Duşuncelerimiz, sozcuklerimiz ve yaptıklarımız etrafımıza orduğumuz ağın iplikleridir. Başkalarına mutluluk getiren eylemleri sectiğimizde, neden sonuc kuralının meyvesi mutluluk ve başarı olur.
Neden-sonuc kuralı nasıl uygulanır?
Bugun, her an yaptığım secimleri gozleyeceğim. Bu secimleri yalnızca gozlemekle, onları bilincli algılama alanıma getireceğim.
Ne zaman bir secim yapsam, kendime iki soru soracağım: ''Yapmakta olduğum bu secimin sonucları ne olabilir?'' ve ''Bu secim bana ve bu secimden etkilenenlere başarı ve mutluluk getirecek mi?''
Bana rehberlik etmesi icin yureğime danışacağım ve onun rahatlık ya da rahatsızlık mesajiarına gore yonumu tayin edeceğim. Eğer secimim rahatsızlık duygusu veriyorsa duracak ve yureğimin gozuyle eylemlerimin sonuclarını izleyeceğim.
4- Asgari caba kuralı
Chopra, asgari caba kuralını, ''Doğa zekÂsının, caba gerektirmeyen bir kolaylıkla ve sınırsız bir kaygısızlıkla işlediği gerceği uzerine kurulmuştur: Kuşlar ucmaya calışmaz, ucar; cicekler acma cabası gostermez, sadece acarlar. Bu asgari cabanın, direnc gostermemenin ilkesidir. İşte bu nedenle de, uyum ve sevgi ilkesidir'' şeklinde anlatıyor.
Asgari caba kuralı nasıl uygulanır?
Bugun kişileri, olayları, durumları oldukları gibi kabul edeceğim.
Her şeyi olduğu gibi kabullenerek, icinde bulunduğum durumun ve sorun olarak gorduğum butun olayların sorumluluğunu ustleneceğim. Sorumluluğun, icinde bulunduğum durum icin hic kimseyi (kendim dahil) suclamamak olduğunu biliyorum.
5- Niyet ve arzu kuralı
Her niyet ve arzunun yapısında gercekleşmesini sağlayan mekaniği mevcuttur. Bir niyeti salt mumkunluğun bereketli zeminine attığımız zaman bu sonsuz duzenleme gucunun lehimize calışmasını sağlarız.
Niyet ve arzu kuralı nasıl uygulanır?
Butun arzularımın bir listesini yapacağım. Nereye gitsem bu listeyi de yanımda gotureceğim. Gece yatmadan once, sabah uyandığımda bu listeye bakacağım.
Arzularımın bu listesini salıverip yaradılışa teslim edeceğim. Bunu yaparken işler istediğim gibi gitmediğinde bunun bir nedeni olduğuna ve evrensel planın benim icin kendi tasarladıklarımdan cok daha buyuk projeleri olduğuna inanacağım.
6- Bağlanma kuralı
Deepak Chopra diyor ki, ''Hicir şeye bağlanmamak belirsizliğin bilgeliğini barındırır. Belirsizliğin bilgeliğindeyse gecmişteki şartlanmaların hapishanesi olan bilinenden bağımsız olma vardır. Her şeyin mumkun olduğu bu alana, yani bilinmeyene gecmeyi istediğimiz zaman, kendimizi tum evrenin dansını duzenleyen yaratıcı zekÂya teslim etmiş oluruz.''
Nasıl uygulayabilirim?
Bugun kendime ve cevremdekilere oldukları gibi olma ozgurluğunu tanıyacağım. Sorunlara zorla cozum bulmaya calışarak, yeni sorunlar yaratmayacağım.
Bugun belirsizliği yaşantımın temel bir oğesi olarak kabul edeceğim. Belirsizliği gonulden kabul etmemle birlikte tum karmaşanın icinde cozumler belirmeye başlayacaktır.
Tum imkÂnlar alanına adım atacağım ve kendimi sonsuz seceneklere acık tuttuğum zaman ortaya cıkacak mukemmel heyecanı bekleyeceğim.
7- Dharma kuralı ya da yaşamın amacı
Dharma, ''yaşamın amacı'' anlamına gelen Sanskritce bir sozcuk. Dharma kuralı, bir amaca ulaşmak icin maddi şekle burunduğumuzu soyluyor, ''herkesin yaşamda bir amacı vardır'' diyor Chopra: ''Başkalarına vereceği benzersiz bir armağan ya da ozel bir yetenek. Biz bu benzersiz yeteneği başkalarına hizmetle birleştirdiğimiz zaman, butun amacların nihai amacı olan kendi ruhumuzun coşkusunu ve mutluluğunu yaşarız. ''
Dharma kuralının uygulanması:
''Nasıl hizmet edebilirim?'' ve ''Nasıl yardımcı olabilirim?'' sorularını kendime her gun soracağım.
Benzersiz yeteneklerimin ve onları ortaya koyarken yapmayı sevdiğim şeylerin tumunun bir listesini yapacağım. Benzersiz yeteneklerimi dışa vurup bunları insanlığın hizmetinde kullandığımda, zamanı unutur ve başkalarının yaşamına olduğu kadar kendi yaşamıma da zenginlik yaratırım.
Kaynak
MİLLİYET
Işte Hayatinizi Değiştirecek Kurallar
Psikoloji, Ruh Sağlığı0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Psikoloji, Ruh Sağlığı
- Işte Hayatinizi Değiştirecek Kurallar