Allah insanı adam yerine koyuyor da kullara ne oluyor?

BEN OKUDUM VE PAYLAŞMAK İSTEDİM,UZUN AMA COK GUZEL

Sait CAMLICA
Eğitimci – Yazar

Fatih daha yirmi bir yaşında bir delikanlı iken, cağ acıp cağ kapatmayı, İstanbul’u fethetmeyi, gemileri karadan yurutmeyi nasıl başardı?

Bir eğitimci olarak bu sorunun cevabını cok duşundum. Bu kadar genc yaşta bu kadar buyuk başarılar elde etmeyi nasıl başardı Sultan Fatih? Anne babası ve hocaları onu bu kadar iyi yetiştirmeyi nasıl başardı? Ellerinde sihirli bir değnek mi vardı?

Yirmili yaşlardaki genclerimizi (gencliğimizi) duşunuyorum. Bu yaşlardaki genclerimiz ya Universiteye hazırlanıyorlar, ya askerde oluyorlar, ya da universitede okuyorlar. Bir kısmı da askerliği tecil etmek icin veya okumayı dışardan da olsa surdurebilmek icin acık oğretim fakultesinde okuyorlar.

Sorun genclerin mayasında mı yoksa onları yetiştirmek gibi buyuk bir sorumluluğu olan biz buyukler de mi?

Fatih Sultan Mehmed’in hayatını okurken en cok dikkatimi ceken olaylardan bir tanesi de, babası tarafından daha on dort yaşında tahta oturtulmasıdır. Daha cocuk yaşta bir insanı nicin tahta gecirirler? Koca devleti bir cocuğun omuzlarına yuklemek cok anlamsız geliyor ilk bakışta.

Evladına, daha on dort yaşında olduğu halde, “bir devleti yonetebilecek kadar iyi yetiştin sen!” mesajını veren bir babanın oğlunun, cağ acıp cağ kapatabilmesine şaşırmamak lazım.

İyi yetişmiş bir evlat ve padişah olduğunun en buyuk ispatlarından birisi de, babasını tahtın başına cağırırken kullandığı cumledir. “Eğer ben padişahsam, emrediyorum! Ordunun başına gec! Eğer sen padişahsan, zaten gorevin bu! Ordunun başına gec!”

Benim derdim, zaten tum dunyanın hayran olduğu, Peygamber mujdesine mazhar olmuş bir padişahın hayatından kesitler sunmak değil.

Biz yetişkinler genclerimizi ne kadar adam yerine koyuyoruz?

Bu ulkede kac tane baba, yeni bir yatırım yaparken on dort yaşında oğlunun fikrini alarak onu adam yerine koyar?

Bu ulkede kac tane anne, evine yeni bir eşya alırken daha on dort yaşında olan kızının fikrini alarak onu adam yerine koyar?

Bu ulkede kac tane oğretmen, daha liseye başlamamış oğrencilere kendilerinin artık yetişkin bir birey olduğu bilincini vermemiz gerektiğinin bilincindedir?

Bu ulkede kac tane eğitimci bu gerceklerin farkında olmanın yetmediğini, bu gercekleri sadece oğrenciye anlatmanın da sorunları cozmediğini, anne ve babalara da bu gercekleri anlatmak zorunda olduğumuzu duşunur?

Tayların yetişmesi

Cocukluğu ve gencliği koyde gecmiş biri değilim. Sadece yazları birkac haftalığına koyde kalırdık. Ancak koylerde tayları nasıl yetiştirdiklerini, tavukların civcivlerini yanlarından nicin uzaklaştırdıklarını rahmetli dedemden dinlemiştim.

Bir eğitimci olunca da gecmişteki hatırlarınızın buyuk bir kısmı “eğitime bakışınızı” yonlendiriyor.

Hala annesinin peşinde gezen tayların, birkac aylık olduktan sonra, sahibi tarafından sırtına boş bir sepet asılır. Yuk taşımaya alışmaları icin her hafta sepetin icine biraz daha ağır yuk konur. Hicbir yuk olmasa dahi haftada bir sepetlerin icine birer taş daha atılarak tayın yuku artırılır. Tay’ın sahibi bilir ki hic yuk taşıtmadan buyutulen taylar at olunca da tay gibi gucsuz kalır.

Yirmi yaşını gectiği halde hala cocuk gibi davranan genclerin anne ve babalarının (sahiplerinin) yapmış olduğu en buyuk hatalardan birisi de budur.

Civciv tavuk olmaya başladığını anlamalı

Evlatlarını koruma konusunda tum canlılar fedakarlık yaparlar. Ancak cok bilinenlerden bir tanesi de tavukların civcivlerini koruma mucadelesidir. “Korkak tavuk!” gibi korkaklıkla anılma sıfatını uzerinde taşıyan( ,) dunyanın en korkak varlıklarından kabul edilen tavuk bile, etrafında civcivleri varken aslan kesilir. Kimse kendisine ve civcivlerine yaklaşamaz.

Evlatlarını, yani civcivlerini bu kadar cok seviyor olmasına rağmen, civcivler biraz buyunce anne tavuk tarafından yanlarından uzaklaştırılır. Kendi ayakları uzerinde durmayı oğrensinler diye anne tavuk civcivlerini kanatlarıyla yanından uzaklaştırmaya başlar.

Anne tavuk bunu yapmamış olsa, tavuk kadar boyu olmasına rağmen, civciv gibi davranan tavuklar yetiştirmiş olur.

* * * * *

Bir genci ne zaman adam yerine koymak lazım?

Bu sorunun cevabını bir eğitimci olarak benim, ya da bir psikologun vermesine itiraz edebilirsiniz. Ancak bu sorunun cevabını Allah (c.c) verirse herkes susmak zorundadır.

Soruyu, “Allah insanı ne zaman adam yerine koyuyor?” şeklinde sormakta fayda var. Cevabı cok basit… “Buluğ cağı” veya “Ergenlik donemi” dediğimiz donemden itibaren Allah insanı mukellef yapıyor, yani adam yerine koyuyor.

Ne garip değil mi?
Allah insanı adam yerine koyuyor da anne babası yada oğretmeni adam yerine koymuyor.

Bizim adam yerine koymadığımız evladımızı başkaları nicin adam yerine koysun?

Bizim adam yerine koymadığımız oğrencilerimizi başkaları nicin adam yerine koysun?

Bizim adam yerine koymadığımız genclerimizi başkaları nicin adam yerine koysun?