Son birkac yıldır koalisyon krizleri nedeniyle bir kez daha secim diyen İtalya'da halk, sandığa gitti. Secimleri, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) ve parcası olduğu sağ ittifak kazandı. Sağ ittifak hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde hukumet kuracak salt coğunluk sayısını yakaladı. İcişleri Bakanlığının paylaştığı sonuclara gore, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı FdI, yuzde 26,2'ik oyla secimlerden birinci parti cıktı. Secimlerden sağ ittifakın zaferle cıkması ve ittifakın daha once kendi icinde en cok oy alanın başbakanı belirlemesi konusunda anlaşması sebebiyle gozler Meloni'ye cevrildi. FdI liderinin, cumhurbaşkanından hukumeti kurma gorevini alması sonrasında başbakan olmasıyla
"İtalya tarihinde ilk kez bir kadın" bu goreve gelmiş olacak. Ayrıca Meloni'nin başbakanlık koltuğuna oturması halinde faşist lider Benito Mussolini'nin ardından ulkede ilk kez aşırı sağcı bir politikacı başbakanlık gorevini ustlenecek.

Giorgia Meloni, başbakan olursa ayrıca ulkede 2008'den bu yana secimle bu goreve gelen ilk lider olacak. İtalya'da son 10 yıldır goreve gelen 6 başbakan da secimlerde başbakanlık icin yarışıp secilmiş değil aksine cumhurbaşkanları tarafından atanan isimler olmuştu.

Genel secimlerden birinci parti cıkan aşırı sağcı FdI lideri Meloni, 15 Ocak 1977'de İtalya'nın başkenti Roma ’da doğdu. Meloni, henuz 1 yaşındayken anne ve babasının ayrılmasının ardından annesiyle Roma'nın işci semti Garbatella'da buyudu. Annesinin etkisiyle siyasi goruşlerinin sağa kaydığı, bunda sol goruşlu babasına tepki duymasının da etkili olduğu belirtilen Meloni, 15 yaşında siyasete adım atarak İkinci Dunya Savaşı'ndan sonra Mussolini'nin destekcilerince kurulan İtalyan Sosyal Hareketinin (MSI) genclik kanadına katıldı. Meloni, 19 yaşında aşırı sağ Ulusal İttifak (AN) icin kampanya yuruturken Fransız televizyonuna soylediği
"Mussolini'nin iyi bir siyasetci olduğunu duşunuyorum. O ne yaptıysa İtalya icin yaptı." ifadeleriyle dikkati cekti. Siyasetteki yukselişi devam eden ve 2006'da 29 yaşındayken AN'den girdiği Temsilciler Meclisinde Meclis Başkan Yardımcılığı gorevini ustlenen Meloni, 2008 secimlerinden sonra kurulan 4. Berlusconi hukumetinde Genclik Bakanı olarak gorev yaptı. 31 yaşında en genc bakan olan Meloni, 2011'de hukumet cokene dek bu gorevde kaldı. 2012'de İtalya ’nın Kardeşleri Partisini kuran Meloni, bu donemden sonra genelde muhalefette kalarak oylarını kademeli olarak artırdı. Meloni, 2013 secimlerinde yuzde 2'lik oy alırken, bunu 2014 Avrupa Parlamentosu secimlerinde yuzde 3,70'e, 2018 secimlerinde yuzde 4,30'a cıkardı. Bu secimlerden sonra Meloni, soylemlerini
"Tanrı, Hristiyanlık, vatanseverlik, aile" temaları uzerinden de sertleştirmeye başladı. Ozellikle ilk kez 2019 ’da soylediği ve tekrar ettiği
"Ben Giorgia'yım, ben bir kadınım, ben bir anneyim, ben İtalyanım, ben Hristiyanım" sloganıyla iz bırakmış durumda olan Meloni, bu ve bunun gibi sert cıkışlarıyla hep tepki cekti, eleştiri yağmuruna tutuldu.

Meloni, sık sık İtalya'nın nufusunun azalmasına ve doğum azlığı sıkıntısını gundeme getirirken, eşcinsellere ve cinsiyet kimliğine yonelik karşıt soylemleriyle de gundem oluyor. Eleştirmenler, secim kampanyasında Meloni'nin iki farklı kitleye hitap ettiğini, bir tarafta Ukrayna'yı ve NATO yanlısı sağlam yaklaşımını savunmak icin verdiği desteği yenilemeye cabalayan uluslararası muttefiklere diğer yandan da kendi halkına gocmen ve LGBTQ karşıtlığını ele aldığını belirtiyor. Dunku genel secimlerden birinci parti cıkan aşırı sağcı FdI lideri Meloni, kurtajın yasaklanmamasına ısrar etmesine rağmen her zaman uyuşturucu ve kurtaj karşıtı olmasıyla biliniyor. Meloni, acıklamalarında, Avrupa Birliği'nden, kitlesel gocu, Kuzey Afrika'dan gelen tekneleri durdurmak icin bir deniz ablukası istiyor, kurtaj ve "LGBT'ye" karşı sert ve mucadeleci tavır gosteriyor.

45 yaşındaki Meloni, Twitter hesabında İslam karşıtı mesajlarıyla da one cıkıyor. Meloni,
"Biz (muhafazakarlar) kimliklerimizle, neyi temsil ettiğimizle gurur duyuyoruz. Temsil ettiğimiz her şeyin saldırı altında olduğu bir cağda yaşıyoruz. Bireysel ozgurluğumuz saldırı altında, haklarımız saldırı altında, milletlerimizin egemenliği saldırı altında. Ailelerimizin refahı saldırı altında, cocuklarımızın eğitimi saldırı altında." ifadelerini kullanıyor. Hristiyan geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Meloni, Hristiyanların korunması konusunda da hassas. Meloni, bu hassasiyetini Twitter'daki profilinin yanına koyduğu Arapca "nun" harfiyle halen gostermeye de devam ediyor. FdI liderinin, bu harfin Hristiyanları sembolize etmesi ve bunun da DEAŞ tarafından Hristiyanları belirlemek icin ve zulmederken kullanıldığı icin bir anlamda Hristiyanlara dayanışmasını gostermeye yonelik koyduğu belirtiliyor. Meloni, Turkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) uyeliğine de karşı duruşunu gizlemiyor.