Ne zaman biri Buda'ya gelse şoyle dermiş: "Lutfen, bir yıl boyunca bana hic soru sorma. Bir yıl sessiz kal, bana uy. İcinde calışmama izin ver. Kapılarını ac ki guneş ışınları icine girsin. Bir yıllığına sorun yok, soru yok; sessiz kal, duşun. Bir yıl sonra sorabilirsin."

Bir gun buyuk arayışlar icinde olan bir adam gelmiş. Adı Malingputta olan bu adam, buyuk bir brahma rahibiymiş; beş yuz muridi varken Buda'ya gelmiş. elbette cok sayıda sorusu varmış. Buyuk bir bilginin cok sayıda sorusu; sorunu olmalı. Buda yuzune bakmış ve "Malingputta, bir şartım var, ancak onu yerine getirirsen sana cevap verebilirim. Kafanda kat kat sorular goruyorum. Bir yıl bekle. Duşun, sessiz ol. İc konuşman bitince, artık icin icini yemediğinde sorduğun her soruyu cevaplayacağım. Soz veriyorum." demiş.

Malingputta biraz endişeliymiş... Bir yıl sessiz olacak ve sonra bu adam cevap verecek; peki, kim temin edebilir cevapların doğru ya da yanlış olduğunu? Yani bir yıl tamamen boşa gidebilir. Verdiği cevaplar sacma olabilir. Ne yapmalı? Kafası karışmış. Anlaşmayı kabul etmekte tereddut etmiş, anlaşma riskliymiş. Ve sonra Buda'nın başka bir muridi, Sariputta gulmeye başlamış -hemen yanında oturuyormuş- yuksek sesle, deli gibi gulmuş. Malingputta'nın kafası daha da karışmış, "Ne var? Neden guluyor?" diye sormuş.

Sariputta, "Bu adamı dinleme. O bir sahtekar. Beni de kandırdı. Ben geldiğimde... Senin sadece beş yuz muridin var... Benim beş bin tane vardı." demiş. Buyuk bir brahma rahibiymiş, tum ulkede tanınan buyuk bir hocaymış. "Senin birkac bin tane sorun olabilir... Benim milyonlarca vardı. Bu adam beni tuzağa duşurdu, bana, 'Bir yıl bekle. Sessiz ol, duşun, sonra sorunca cevaplayacağım.' dedi. Ve bir yıldan sonra hic soru kalmadı, bu yuzden ne ben sordum, ne o cevapladı. Sormak istiyorsan, hemen şimdi sor! Beni aldattı." demiş.

Buda, bunun ustune, "Sozumu tutacağım, sorarsa cevaplayacağım. Sormazsan ne yapayım?" demiş.

Bir yıl boyunca Malingputta duşunmuş, duşunmuş. Hep sessiz sedasız. İc konuşma yok olmuş. İci icini yemiyormuş artık. Bir yılın dolduğunu tamamen unutmuş. Kimin umrunda? Ortada soru olmadığında, kim cevapları umursar? Gunun birinde Buda, "Malingputta, bugun yılın son gunu. Bana bir yıl once bugun gelmiştin. Ve sana bir yıl sonra her ne sorarsan cevaplamaya hazır olacağımı soylemiştim. Şimdi hazırım! Sen hazır mısın?" diye sormuş.

Malingputta gulmeye başlamış ve "Beni de aldattı, Sariputta haklıymış. Artık soru yok. Hic aklıma gelmiyor. Derinlere indikce, soru olmadığını daha iyi goruyorum. Ne sorayım ki? Soracak hic bir şeyim yok." demiş.

Osho
sevgilera.s.