Yuzyılımızın keşfi, “cekim yasası” var ya, benim kafamı karıştıran birkac husus var bu yasada. Şoyle ki; benim istediğimi karşımdaki istemiyorsa, yani benim en cok olmasını istediğim bir şey, başka birinin kabusu ise mesela, nasıl işleyecek bu cekim yasası, ona mı, yoksa bana mı kıyak gececek? İkimiz de istediğimiz, her neyse, onu kendimize cekmeye calışırsak, tam ortadan kopmasın maazallah! Sonra, elimize gecen o yarım parcayla mutlu olabilir miyiz acaba?

Mesela, ben evimizin olduğu sokağın yemyeşil bir renkte olmasını, ağaclar, cicekler bocekler arasında yaşamayı dilerim, ama buna karşılık yan komşumuz da hep şoyle der; “Bizim bey izin verse, şu bahcedeki ağacları kokunden kestireceğim.” Şimdi evren ne yapacak bu durumda? Beni dinleyip sokağımızı ağaclandıracak mı, yoksa komşumuzu dinleyip once onun evindekilerin, sonra baştan aşağı sokaktaki ağacların kokunu mu kurutacak?

İşyerinde, Genel Mudur Yardımcılığını en az benim kadar isteyen ve en az benim kadar calışıp, cabalayan bir arkadaşım varsa, evren hangimizi mudur yardımcısı yapacağına nasıl karar verecek? Yazı-tura mı atacak? Aynı hedefe koşan, bunun icin cabalayan insanlar yok mu, olmayacak mı? Evrenin işi de zor valla.

Belki de, evrende mutlak bir adalet vardır. Herkese, istediklerinden azar azar dağıtmayı tercih ediyordur. Şu kor talih denen şey, belki de onun kontrolunde değildir. Ama bazı insanları goruyoruz, ya da bir yerlerden okuyoruz, ne denli talihsiz bir yaşamları olduğunu. “İnsanlar neler yaşıyor, halimize şukredelim” diye, sık sık soylemez miyiz? O, neler, neler yaşayan insanlar grubu, yeterince cekemiyor mu istediklerini kendisine acaba ki bu kadar şansız olabiliyorlar. Eğer oyleyse bu işin en etkili yontemini oğrenmek kesinlikle şart. Benden soylemesi…

Hafta sonu ben İstanbul’a gitmek istiyorum, ama yakın arkadaşım hafta sonu benimle Bursa’ya gitmeyi diliyor ve hatta bunun icin dua ediyor. Anlayacağınız, ben İstanbul duasındayım, o Bursa duasında. Ey evren, kafan karıştı değil mi? Benim de karıştı …

Benden size oneri, sıkıca cekin istediklerinizi kendinize. Valla kapanın elinde kalıyor bunlar. Unutmayın olur mu?

sevgilera.s.