Harvard Universitesi’nde psikoloji hocası olan Tal Ben-Sharar, verdiği mutluluk dersinde oğrencilerine mutluluğun altı anahtarından bahsediyor. Verdiği ders, universitede en cok ilgi goren derslerden biri.. Ayrıca diğer dersler gibi sınavı da var. Sohbet amaclı değil yani sadece..

Yeni Aktuel Dergisi 140. sayısında Tal Ben-Sharar’ın oğretisine yer vermiş.
Kopyala yapıştır kıvamına henuz gelmediğinden, satır satır yazmaktan başka carem yok. Konu ilginc ve okunası, hatta oğrenilesi.. Bu nedenle zamanımı harcamaya değer buluyorum..



Mutluluğun Altı Anahtarı

1. Kendinize “insan” olma izni verin!
Uzuntu, korku ve acı gibi duygularımızı kabul ettiğimizde, doğal olarak onların ustesinden gelmeye calışırız. Negatif ya da pozitif duygularımızı reddetmek, hayal kırıklığına ve mutsuzluğa yol acar. Bizler haz takıntılıyız ve değerli bir yaşamın tum sıkıntılardan arınmış bir yaşam olduğuna inanıyoruz. Bu inancımıza bağlı olarak da, acı hissettiğimizde bizde bir şeylerin yanlış olduğunu duşunmeye başlıyoruz. Aslında, eğer uzulmezsek ya da sinirlenmezsek bir şeylerin yanlış olduğunu duşunmeliyiz cunku dunyada acı veren olaylar karşısında duyarsız olanlar psikopatlar ve kadavralardır. Acı, uzuntu, hayal kırıklığı gayet insani duygulardır. Acılarımızın, uzuntulerimizin ustesinden gelebilmek icin onları bastırmak yerine kabullenmeliyiz.

2. Mutluluk, haz ve anlamın cakışmasındadır
Size haz veren ve anlamlı olduğunu duşunduğunuz anların hangi anlar olduğunu, size neyin zevk verdiğini keşfedin. Yapılan araştırmalar şunu gosteriyor ki; size zevk veren bir iki saatlik uğraşlardan sonra tum bir gununuzun, hatta belki de tum bir haftanızın yaşam kalitesi etkilenecek ve daha mutlu olacaksınız.

3. Mutluluk beyne bağlıdır; statunuze ya da banka hesabınıza değil
Ekstrem durumlar dışında, iyi olup olmamamız bizim neye odaklanmayı sectiğimize (bardağın dolu ya da boş kısmını gormememiz gibi) ve dış etkenleri nasıl yorumladığımıza bağlıdır. Orneğin, başarısızlığı bir felaket olarak mı goruyoruz yoksa oğrenmek icin bir fırsat olarak mı? Başarısızlık, oğrenmek icin bir fırsat olarak gorulmelidir!

4. Basitleştir!
Bizler genellikle cok meşguluz, az zamana cok fazla iş sığdırmaya calışıyoruz. Nicelik niteliği etkiler ve cok fazla şey yapmaya calışarak mutluluğumuzdan odun vermiş oluruz. Başkalarına hayır demeyi bilmek aslında genellikle kendimize “evet” demeyi ifade eder. Başkalarına hayır diyebilmeyi oğrenin ve aynı anda bircok işin ustesinden gelmeye calışmayın!

5. Sağlam kafa sağlam vucutta bulunur!
Vucudumuzla ne yaptığımız (ya da yapmadığımız) zihnimizi etkiler. Duzenli egzersiz, yeterli uyku, sağlıklı beslenme alışkanlığı fiziksel ve zihinsel sağlığı sağlar. Spor bir antidepresor değildir, fakat spor yapmamak depresyona yol acan nedenlerden biridir.
6. Mumkun olan her zamanda şukretmelisiniz!İnsanlardan yiyeceklere, doğadan bir guluşe kadar hayattaki muhteşem şeyleri değerlendirmeyi ve tadına varmayı bilin.