Budist felsefesi başkasının cıkarlarını duşunmeyi oğutluyor: Tolerans gosterin ama odun vermeyin.

Aşk acısı, stres ve kıskanclığa karşı en etkin silahları ise ani tepkilerden kacınmak, sakin ve sabırlı olmak

Uzakdoğu felsefesine gore mutlu olmak icin kişinin once kendini cok iyi tanıması gerekiyor. Bunu başaranlar acının kaynağına iniyor ve onu yok edebiliyor. Acıyla baş edemeyenler ise en mutlu anlarında bile kendini kotu hissediyor. Budizm'de mutluluğu yakalamak icin 'Ahlak disiplini'ne ulaşmak gerekiyor. Budistler bunu başarmak icin bencillikten uzak duruyorlar. Uzakdoğu felsefesinin temelinde diğerlerine yardım etmek, bunun mumkun olmadığı durumlarda ise en azından kimseye ve hicbir şeye zarar vermemek yatıyor. Bunun icin uc ana prensibi yaşamınızın temel parcaları haline getirmeniz gerek:

* Bireyin ozgurluğu icin calışın, ne ozgurluğunuzu kısıtlayın ne de diğerlerininkinin kısıtlanmasına izin verin.

* Diğerlerinin iyiliği icin calışın, bencillikten kacının. Unutmayın 'ben' tek değildir.

* Ruh ve beden uyumu sağlayın.

Acıyı tanıyarak yok etmeyi oğrenin

Budizm felsefesine gore, hayatı tanımanın ve istediğiniz gibi yaşamanın onundeki en buyuk engellerden biri beden ve ruh kaynaklı acılar.

Acının doğasını tanıyarak onu yok edebilir ve kısır donguden kurtulabilirsiniz. Bunun icin once acının ceşitlerini bilmeli, kaynaklarına inmeli ve bu kaynakları nasıl yok edebileceğinizi oğrenmelisiniz. Ozgurleşme denen bu surec dort ana gerceğin belirlenmesinden geciyor: 'Gercek acı, gercek acının sebepleri, acı ve kaynaklarının yok edilmesi, acıyı ortadan kaldırmak icin takip edilmesi gereken doğru yol.'

'Acık acı' gunluk yaşamın fiziksel ve ruhsal olarak yarattıklarıdır. Baş ağrısı, ayrılık gibi. Acının tersi olarak tanımladığımız 'keyif' ise aslında yalnızca acının yok edilmesinden duyduğumuz hazla sınırlıdır.

Unutmayın acının kaynağı yalnızca beyniniz. Eğer onu yaratmak isterse huzurlu ve mutlu bir ortamda bile acı sizi hep bulur, istemezse sizden uzak durur.

Gune guzel olayları duşunerek başlayın

Uzakdoğu felsefesine gore yaşayanların mutlu olmak isteyenlere onerileri:

* Gune olumlu duşuncelerle başlayın. Gece yatmadan once gun boyu yaptıklarınızı gozden gecirin.

* Yaşamınızı gozden gecirin. Nasıl olduğunu ve nasıl olmasını istediğinizi belirleyin. Bunun icin neler yaptığınızı ve yapmadığınızı duşunun.

* Zorluklara olumlu bir bakış acısı ile yaklaşın. Benzer acıları cekmiş başka insanlar olduğunu duşunun.

* Ofke, kıskanclığın olumsuz etkilerini duşunun.

* Birinin baskı ve yonlendirmesini hissettiğinizde sabırlı olun. Tolerans gosterin ama odun vermeyin

* Karşı taraftan gorduğunuz ofkeye aynı şekilde karşılık vermeyin. Biri sizi kırar veya utandırırsa onu cevapsız bırakın. Sabır bircok problemin anahtarıdır.

* Karşı tarafı ofkelendirip ofkenizden kurtulamazsınız.

Budistler aşk acısını nasıl yeniyor

Acı deyince bircok kişinin aklına ilk olarak aşk acısı gelir. Uzakdoğu felsefesinde aşk acısını sineye cekmek yerine onunla mucadele edip kısa surede yenmek mumkun. Yapılması gerekenler 4 aşamadan oluşuyor:

* Kendi değerlendirmenizi yapın. Olumlu ozelliklerinizi on plana cıkarın.

* Mutlak olmayan hicbir durumun ruhunuza zarar veremeyeceğine inanın. l İcinizdeki salt mutluluk durumunun dış faktorlerden bağımsız olduğunu bilin.

* Yaşamın sonsuz bir dongu olduğunu, durumların bir halka icinde değiştiğini ve gecici olduğunu fark edin.

Paylaşımcı ol, kazan

Bencillik insan doğasında var olan doğal gudulerden biri. Ancak bu duyguyu kontrol edip kişinin başkalarına ve kendine zarar vermeden mutlu bir yaşam surmesi mumkun. Bencilliği kontrol altına almak icin basit bir metoda başvurabilirsiniz:

* Sessiz bir yere oturun ve gozlerinizi kapayın.

* Sağ tarafınızda kendinizin oturduğunu hayal edin. Sol yanınızda da bir grup acı ceken, yardıma muhtac insan olsun.

* İki tarafı objektif olarak değerlendirin. Hepsinin mutluluğa ulaşmaya calıştığını duşunun.

* Coğunluk daha iyi maddi imkanlar, daha iyi evler icin calışıyor. Oysa başkalarının daha temel ihtiyaclar icin mucadele ettiğini unutmayın.