Ben doğuluyum ve benim babaannemler dut ağaclarından oluşan bir cok bahceleri var.Bu bahcelerdeki dutları toplarız ve pekmezini yaparız.Birde dutu kuruturuz ve kışın kompostosunu yaparız.Harika olur.Satışıda cok iyi

Dutun benim bildiğim en buyuk ozelliği kan yapıcı olması.Eğer diğer faydalarınıda merak ediyorsanız buyrunuz



Dut ve dutun faydaları
Ozellikle ipek yapımı ile Cinliler tarafından tum dunyaya yayılan dutun meyvesi, yapraklarının faydaları saymakla bitmiyor.
Bilim adamlarının araştırmalarında dutun kanserden kolesterole kadar bir cok hastalığa iyi geldiği ortaya cıkarken, aynı zamanda ağacının da tenis raketi, sorf tahtası bot gibi spor ekipmanlarında kullanıyor.
Turkiye’de yaygın olarak ipekbocekciliği uretimi ile yetiştirilen dut dunya tarafından da keşfedilmeye başladı. İHA muhabirinin dut ile ilgili internetten yaptığı araştırmaya gore, dutun faydaları saymakla bitmiyor. Uzum, dut ve yerfıstığında kanseri onleyen bir madde bulunduğunu acıklayan İngiltere’deki Montfort Universitesi uzmanlarından Gerry Potter, “Bu yiyeceklerde bulunan ‘resveratrol’ isimli molokulun pek cok urunun bozulmasına yol acan mantarlara karşı savaştığını biliyorduk ama son yapılan araştırmalarda, bu maddenin vucutta kanser hucrelerini hedef alarak onları tahrip eden, kanser karşıtı bir unsura donuştuğunu saptadık” diyor.
Japon araştırmacılar ise beyaz dut yapraklarının extrelerinde bir seri biyolojik olarak aktif bileşenler tespit etti. Bu bileşenler, hucre paslanmasını onleyici, antioksidan ve damar sertleşmesini engelleyici ve damarlarda kolesterolden zengin plakların oluşumunu baskılayıcı etkiye sahip olukları ortaya cıktı.
Japonlar bu etkilerin sevindirici olduğunu ama dut yapraklarının bundan daha fazlasına da sahip olduklarını iddia ediyor. Japon uzmanlar, dut yaprakların aynı zamanda yuksek kan şekeri seviyelerini duşuren bileşiklere sahip olduğunu ileri suruyor. Yapraklar bu etkilerini, bağırsaklarda maltoz, laktoz, sakroz gibi cifte şekerleri parcalayarak onları bağırsaktan emilebilen glikoz, fruktoz, galaktoz gibi tekil şekerlere donuşturen enzimleri baskılamak suretiyle gosteriyorlar. Boylece şekerler bağırsaktan emilemediği icin kandaki seviye de yukselmiyor. Ayrıca dut yapraklarından yapılan cayların beden ve zihin gevşetici, rahatlatıcı olarak kullanıldığı ,meyvesinden de şarap, jole, recel, pekmez hatta turşuya kadar ceşitli urunler elde edilebileceği belirtiliyor.


Hindistan’daki bir grup besin araştırmacısı ise dut yaprağının iyi bir gıda kaynağı olabileceğini ileri surerek, bu yonde calışma yaptı. Calışmalarına gore, dut yaprağı tozu ile buğday ununun bir bolu dortluk karışımının, Hint mutfağında kahvaltı ve akşam yemeğinde yaygın olarak tuketilen “paratha”nın yapımında kullanmayı oneriliyor. Cunku vejeteryan hint diyeti, ozellikle tahıl ağırlıklı ve protein bakımında epeyce zengin, meyve ve sebze bakımından da cok zayıf kalıyor. Bu yuzden yuksek besleyiciliği olan, toksik olmayan ve ucuz dut yaprakları aclığa karşı guclu bir cıkar yol olarak goruluyor.
Dutun, meyve olarak faydaları kadar ağacı da bircok alanda kullanıyor. Dut ağacının tahtasının sert, dayanıklı ve sıkı zerreli olduğu icin ozellikle tenis raketi, sorf tahtası ve bot gibi spor ekipmanı yapımında kullanıyor. Ayrıca tepesi kesilerek yuvarlaklaştırıldığı icin govdesi direk olarak kullanılabilir.
Ote yandan, dut ağacından beslenen zararlı bocek olmadığı icin herhangi bir tarım ilacı da kullanılmıyor. Bu nedenle dut dunyanın en ekolojik urunlerinden biri olarak sayılıyor.


İŞTE DUT’UN BİTMEYEN FAYDALARI
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yonunden zengin olan dutun bircok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Beyaz dut ateş duşurucu ve idrar sokturucu etkiye sahip. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu biliniyor.
İşte dutun diğer faydaları:
Beyaz dut yaprakları idrar sokturur, vucutta biriken suyu boşaltır.
Ac karnına yenen beyaz dut barsak solucanlarını doker.
Dutun taze yaprakları ile derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamalar durur.
Ne şekilde tuketilirse tuketilsin iyi bir kan yapıcıdır.
Sabah ac karnına yenir ve uzerine su icilirse bağırsakların calışması temin edilir.
Beyaz dutun 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatılırsa iyi bir idrar sokturucu olduğu gorulur. Bu terkip aynı zamanda ateş de duşurur.
İştah artırır, enerji verir.
Kalsiyum , demir, B1, B2 ve C vitamini yonunden zengin.
Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında kullanılır.