gebelikte karnıbahar hamilelikte karnıbahar kac dakikada haşlanır kac dakikada pişer duduklude pişer
Coğu kişi karnabaharı sevmez...Faydalarını okuyunca yememizin şart olduğunu duşundum...Karnabahar neymiş de bizim haberimiz yokmuş..Ozellikle cocuklarımıza sebze yeme alışkanlığı kazandırmalıyız



Karnabaharı kullanırken bir miktar karın bolgesinin cevresindeki 4-5 adet yaprağı da beraberinde pişirmenizde buyuk fayda vardır. Yapraklarında bol miktarda kansere karşı onleyici olarak gorulen beş tane koruyucu etkin madde mevcut.Bunlar sırasıyla alfa-tokoferol (E-vitamini), caffeic asit, kaempferol, phytic asit ve rutin.

Ozellikle E-vitamini ve caffeic asit, yapraklarında daha zengindir. Karnabaharın yaprakları bununla da kalmayıp tam yedi tane kataraktı onleyici (anticataract) etkin madde icermektedir. Soğanda ve muzda da kataraktı onleyici altışar adet etkin madde mevcut. Biberiyede bulunan hispiduloside maddesi de kataraktı onleyici onemli aktif bir maddedir. Ayrıca karnabaharın yapraklarında bilinen dokuz tane tansiyon duşurucu (hypotensive) aktif madde bulunmaktadır. Bunlardan en onemli iki tanesi alpha-linolenic asit ve tryptophandır. Karnabaharı tansiyon duşurucu bir ilac olarak duşunmemek gerekir. Burada vurgulamaya calıştığım karnabaharın yapraklarının da ne kadar şifalı olduğunu ortaya koymak ve yapraklarının tumuyle atılmamasını onermektir.

Suyunu atmayın

Karnabaharın diğer bir guclu ozelliği de yirmibir tane antioksidan madde icermesidir. Mutfakta, genel olarak karnabaharın hep karın bolgesi kullanılır ve yaprakları atılır. Halbuki kansere karşı koruyucu ve de antioksidan maddeler ozellikle yapraklarında yoğunlaşmıştır. Bu nedenle size onerim karnabaharı kur olarak uygulamaya karar verdiğiniz taktirde bir miktar yapraklarını da kullanmanızdır. Haşladığınız karnabaharın suyunu atmayınız. Cok az su kullanarak hafif ateşte haşlarsanız (en fazla beş dakika), suyunu da servis yapabilirsiniz veya icebilirsiniz. Yapraklarını yemek zorunda değilsiniz, cunku hemen hemen gerekli tum etkin maddeler haşlama esnasında fazlasıyla suyuna gecmektedir.

Enfeksiyona karşı etkin

Karnabaharın haşlanması esnasında kendine ozgu kokusu yayılır. Pişirilmiş kokusu, pek cok insana hoş gelmemektedir. Kendine ozgu bu kokuyu veren, karnabaharda bulunan kukurtlu bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bunlardan bazıları dimethyl sulfid, allyl isothiocynate ve trimethylsulfid’dir. Ciğ olarak, tadına baktığınız zaman cok hafif buruk-acı bir tat algılanır. Bu da, icerdiği sinigrin maddesinden kaynaklanmaktadır.

Karnabahar enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel ozellikte bircok aktif madde icermektedir.

Ozellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir. Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı destekleyici karnabahar kurunun nasıl kullanılacağına dair uygulama şekli gunun kurunde verilmiştir. Kronik idrar yolları enfeksiyonuna karşı karnabahar kuru uygulanırken, bir miktar C-vitamini takviyesi yapmakta fayda vardır. Zaman zaman uygulanacak olan karnabahar kuru, ozellikle kronik idrar yolları enfeksiyonu şikÂyeti olanlar icin mukemmel bir onleyici cozum getirebilmektedir.

Koruyucu ozelliği var

Karnabaharda cok az miktarda bulunan ferulik asit cok yonlu etkin bir maddedir. Bunlardan en onemlileri antibakteriyel (bakteri yok edici), kansere karşı koruyucu (anticancer) ve antialerjik ve de antiviral olmasıdır.Bu etkin madde cok az miktarda bulunmasına rağmen, karnabahardaki diğer bazı aktif maddeler ferulik asitin bu işlevini oldukca guclu kılmaktadır. Ferulik asitin diğer bir ozelliği de metal-chelator olmasıdır. Metal-chelator ozellik, ağır metalleri kimyasal olarak kendisine bağlayarak vucudumuzdan uzaklaştırılması demektir. İcerdiği cok fonksiyonlu quercitrin maddesinden dolayı da karaciğer metabolizmasında oluşan toksinlerin vucudumuzdan kolayca atılmasını (antihepatotoxic) sağlar.

Karnabaharın icerdiği thiamin, Alzheimer hastalığına karşı koruyucu ozelliği olan bir maddedir. Thiamin’nin, aynı zamanda, antimigraine (migrene karşı) ozelliği de vardır.


Mide ulseri şikÂyetinde

Karnabaharın icerdiği threonine ve quercitrin ulsere karşı etkin (antiulcer) bir madde olması nedeniyle ozellikle bu konuda problemi olanların rahatlıkla tuketebileceği bir sebzedir. Mide ulseri şikÂyeti olanların karnabahar kurunu uygulamalarını hararetle tavsiye ederim. Bu kuru uygularken tuz kullanmayınız ve kullanacağınız yağ, bitkisel sıvı yağ olmalıdır. Kullanılacak yağ icin bir olcu vermek gerekirse, porsiyon başına bir tatlı kaşığını gecmemelidir. Her şeye rağmen sıvı yağı ne kadar az kullanırsanız o kadar iyidir.

Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı

250- 300 gram karnabahar yaklaşık 750 ml kaynamakta olan suya ilave edilir. Ağzı kapalı olarak 5-6 dakika hafif ateşte haşlanır. Haşlanmış karnabaharın suyunun yarısı sabah, diğer yarısı da akşam (ac veya tok farketmez) icilir. Her gun taze olarak hazırlanır. Kure yedi gun devam edilir ve uc gun ara verilir. Uc gun aradan sonra tekrar yedi gun uygulanır ve tekrar uc gun ara verilir. Son olarak tekrar yedi gun uygulanır ve kur tamamlanmış olur. Karnabahar kuru toplam yirmibir gunluk kurdur (uc gunluk aralar haric). Burada dikkat edilmesi gereken nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da oğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tuketebilirsiniz.

GUNUN KURU

Mide ulserine karşı tedavi edici kur


Haftada 3 kez bir porsiyon cok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir. Tencerede kalan suyu da tuketebilirsiniz. Bu kur uygulanırken cok az miktarda (porsiyon başına en fazla bir tatlı kaşığı) sıvı yağ kullanabilirsiniz.

Dikkat: Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Bir rahatsızlığınız var ise, mutlaka bir hekime danışınız.


Prof.Dr. İbrahim Adnan Saracoğlu