Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soci'de goruştu. Lukaşenko, goruşmenin basına acık kısmında Avrupa'ya mesaj gonderdi.
"Belarus ve Rusya cokecek." diyen Batılı ulkelere tepki gosteren Lukaşenko,
“Cokmemizi bekliyorlardı ancak korkusuzca devam ediyoruz. Bizimle başarılı bir şekilde calışan ortaklar bulduk.” diye konuştu. Lukaşenko, Rusya ve Belarus ’u aşağılamaya yonelik girişimlerin ise kabul edilemez olduğunu vurguladı. Belarus lideri,
"Aşağılanmaya kimse tahammul edemez. Rusya devasa bir ulke. Avrupalılara da geleceklerinin Rusya ve Belarus ’la birlikte olduğunu soyluyorum. Rusya ve Belarus, ihtiyac duydukları her şeye sahip, biz de onlardan teknoloji gibi ceşitli şeyler alabiliriz. Sorumlu adımlar atmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Avrupalı siyasetcilerin, protesto yapan vatandaşlarını dinlemeleri gerektiğini kaydeden Lukaşenko,
“Tum Avrupa karışık. En zengin ulke Almanya ’da bile halk sokakta, herkes gosteri yapıyor. Bir noktadan sonra bunlara kulak vermek zorunda kalacaklar.” dedi.

Kısmi seferberlik kararı nedeniyle Rusya ’dan ayrılan insanlara ilişkin konuşan Lukaşenko, şunları kaydetti:
“Belki de bu guzel bir gelişmedir. Diyelim ki 30 bin veya 50 bin insan ulkeden kactı. Rusya ’nın 25 milyon insandan oluşan seferberlik kaynağı var. Kacanlar, guvenebileceğiniz insanlar değil. Siz nasıl hissediyorsunuz bilmiyorum ama 2020 ’de Belarus ’tan birkac bin insan kactığında ben endişelenmemiştim.” Lukaşenko, Belarus ’tan kacanların onemli oranda geri donmek istediğini anlatarak,
“Rusya ’dan kacanlar da geri donmek isteyecek. Sizin ise bu insanlarla ne yapacağınıza karar vermeniz gerekecek, gelmelerine izin vereceksiniz veya gittikleri yerlerde kalmalarını soyleyeceksiniz.” diye konuştu.

Putin ise Lukaşenko ile bolgesel sorunlara ve ekonomiye dair cok sayıda konuda goruşmeyi planladığını dile getirerek,
“Maalesef, Belarus gubresinin kuresel pazarlara erişimi hala engelleniyor. Bu cok garip cunku ozellikle gelişmekte olan ulkelerin bu urunlere ciddi bir ihtiyacı bulunuyor.” dedi. AA'nın aktardığına gore, Putin, Batılı ulkelerin Rusya ve Belarus ’a saygıyla yaklaşmaları gerektiğinin altını cizdi.