rambutan meyvesi rambutan faydaları kambocya cayının faydaları kambocya cayı


Ozellikleri ve Tarihcesi:

Anavatanı Malaya yarım adası olduğu tahmin edilen bir ağac olup 9 m. yuksekliğe kadar boylanır ve meyveleri salkım halinde oluşur. Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve uzerlerinde ucları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur. Kabuğun altındaki meyve eti acık sarı renkte ve kolaylıkla ısırılamayacak kadar sert olduğundan meyve emilmek sureti ile tuketilir. Rambutan' ın buyukluğu bir kucuk elma kadar olup, lezzet ve kokusu cinslerine gore tatlı, ekşimsi ve ekşi arasında değişir. Bu meyve ağacı, yetişmesi icin yağışlı ve homojen bir hava nemi gosteren, yani tamamıyla tropik bir iklim istemektedir. Ancak Antalya ili Gazipaşa ilcesinde de rahatca yetiştirilmektedir. En tutulan cinslerinde, meyve etinden kolaylıkla ayrılabilen cekirdekleri olan Rambutan ağacları, senede biri buyuk ve biri ufak olmak uzere iki urun verirler ve iyi işlenirse her turlu toprakta kolaylıkla yetişebilir. Rambutan genellikle marcottage yontemiyle uretilir; ancak bununla beraber, tohumdan fidan yetiştirmek ve bunlara goz aşısı yaparak da uretilebilir. Dikim aralığı 10 X 10 m.dir.

Yetiştirildiği Yerler:
Tayland, Malezya, Vietnam ve Kambocya gibi Uzakdoğu ulkelerinde uretilmektedir.

Faydaları:
İcerdiği demir minerali sayesinde vucutta hemoglobin oluşumuna yardımcı olur. Demir seviyesi duşuk olduğunda kırmızı kan hucreleri yeterince oksijen taşımayacağı icin hucrelerimiz duzgun bir şekilde calışmazlar.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Meyvesi icindeki cekirdeğine yapışıktır. Cekirdeğini yemeyiniz. Tatlı meyvesini ham olarak yiyebilir, kokteyllerinizde, meyve salatalarınızda, keklerinizde kullanabilirsiniz.

Muhafaza Koşulları:
6 ºC de %90 - %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.