Taşkırangillerden; bir calıdır. Yemişi uzun salkım şeklinde olup, taneler, ufak ve kırmızıdır. Tadı mayhoştur. 150 kadar turu vardır. Daha cok şurubu yapılarak kullanılır. İceriğinde organik asitler vardır.

FAYDALARI : İştah acar, hazmı kolaylaştırır. İdrar sokturur, vucuda rahatlık verir. Bobreklerdeki taşların duşurulmesine yardımcı olur. Karında toplanan suyu soker. Karaciğer şişliğini giderir. Sarılığı giderir. Romatizma ve mafsal kireclenmelerinde de faydalıdır. Sindirim yollarındaki iltihapları temizler. Şurubu, cok besleyicidir.

Geleneksel Cin Tıbbında 50 temel bitkiden biri olan Frenk uzumu(Wu wei zi (五味子)) Standford Universitesinde yapılan bir calışmaya gore,kanser hucrelerinin ilaclara gosterdiği direnci kırıyor.

Frenk uzumu Cin Tıbbında tonik olarak kullanılıyor.Frenk uzumunun kronik hepatit hastalarının karaciğer fonksiyonlarını geliştirdiği de tespit edildi.

Frenk uzumu meyveleri Cin Tıbbında kurutularak kullanılıyor.Daha sonra cay yapmak icin kaynatılıyor.

Tonik ve adaptojen olarak kullanıla Frenk uzumunun karaciğere faydaları klinik olarak ispatlandı.Frenk uzumun cekirdeğinde karaciğeri koruyan ve bağışıklık sistemini guclendiren,şizandrin lignanları,deoksişizandrin,gomisin ve pregomisin maddeleri bulunuyor.

Bu bitkiyi hamileler kulanmamalı.

1980 lerin başında Cinli doktorlar Frenk uzumunu karaciğer uzerindeki etkileri nedeniyle hepatit hastalığının tedavisinde kullanmak uzere araştırmaya başladı.

Frenk uzumunde bulunan lignanların karaciğer hasarlarını onlediği,karaciğerin yenilenmesine yardım ettiği ve karaciğerin fonksiyonlarını normale dondurduğu bulundu.

Şizandrinler,ekstramitokondrial elektron taşınmasında gorevli sitokrom p 450 proteininin uretimini artırarak karaciğer hucrelerinin hasar gormesini engelliyor hatta hasarı tersine ceviriyor.

Başka bir calışmada Frenk uzumunun aktif oksijen radikalleri uzerinde antioksidan ozelliği tespit edildi.

Geleneksel Cin Tıbbına gore Frenk uzumu hangi hastalıkları tedavi ediyor?

Astım
Spermatore
Kronik hepatit
Gece Terlemeleri
Tukuruk uretimini artırır
Susuzluğu giderir
Sakinleştirir,carpıntıyı giderir
Uykusuzluk
Karaciğer hasarları
Karaciğerin ilacları metabolize etmesine yardım eder.
Zihni kuvvetlendirir
Kan basıncını duşurur
Antioksidandır
Bobrek icin iyi bir toniktir