geğirmek neden olur bağırsak guruldaması bağırsak gurultusu mide guruldaması neden olur surekli geğirme
vucudum bunu neden yapıyor?
Bazen hıckırık krizlerine tutuluyoruz bazen de tum gun boyunca esnemeden duramıyoruz. Aslında vucudumuzun gonderdiği bu sinyallerin bazı anlamları var.
'’Olamaz yine mi! Esnememe bir turlu son veremiyorum, tam da gunun en onemli iş toplantısı sırasında…’’ '’ Yine hıckırık tuttu işte. İlk romantik randevuda olacak iş mi bu? '’ '’ Gozumden akan yaşlara engel olamıyorum, hic sırası değil oysa…’’ Siz de coğu zaman benzeri duşunceleri, vucudunuzun hic beklemediğiniz anlarda gosterdeii bu tazr tepkiler karşısında aklınızdan geciriyorsunuzdur. Bedenimizin bizim isteğimiz dışında verdiği bu tepkiler, bazen bizi oldukca zor durumlarda bırakabiliyor. Ama sebeplerini bilirsek belki onları tolere etmemiz de kolaylaşır…
Tuylerin diken diken olması
Bazen bir buz parcası bazen bir orumcekle yuz yuze gelmek, bazen ensemize kondurulan tatlı bir opucuk, tuylerimizin diken diken olmasına neden olabilir. Derimizdeki her bir tuy incecik bir kasa bağlıdır. Korktuğumuz ya da uşuduğumuz zamanlarda bu kaslar buzulur, dolayısıyla tuylerimiz de dikleşir. Binlercesi bir araya geldiğinde ise tuylermiz diken diken bir gorunum alır. Fakat bu durumun vucudumuz icin pek bir yararı yok. Dikleşen tuyler daha cok uşumemize neden olur. Aynı durum korktuğumuz zamanlar icin de gecerli. Neyse ki korku sırasında dokulen ter, cildimizin kabarmasıyla sıcağın dışarı verilmesini kolaylaştırıyor. Bu tur etkilerin sinyalleri beynin duygu ve anılarından sorumlu bolumu olan 'limbik sistemde ' oluşur. Dolayısıyla guzel ve tanıdık bir muzik de tuyleri diken diken edebilir.
Geğirme
Geğirmek, bebekler icin onemli bir işlevdir. Geğirmedikleri zaman minicik bedenleri sıkıntıya girer, ağlama krizine tutulurlar. Etraftakiler icin de bebeklerin geğirmesi cok şirin olarak gorulur ama kalabalığın icinde kocaman adamların geğirmesi oldukca tiksindiricidir ve kaba bir davranıştır. Bazı toplumlarda her ne kadar doğal olarak gorulse de, bizim icin hic oyle değil. Oysa geğirme, yutulmuş ve dışarı atılan havadan başka bir şey değildir aslında. Mide borumuz, bir kasla kapalı olduğu icin cok hızlı yediğimiz ya da ictiğimizde bir de cok fazla hava yuttuğumuzda, bu hava, mide borusundan yukarı kacar yeniden. Bu sırada da geğirme meydana gelir.
Mide gurultusu
Midemiz neden olmadık zamanlarda seslenme ihtiyacı duyar ki? Hani bir nevi patavatsızlık yapar! İlan-ı aşk ederken guruldar, iş goruşmesinde guruldar… Midemiz, yapacak bir şeyi olmadığı zaman, kendi icine doğru buzulur. Bu şekilde, sindirim sırasında bağırsaklara mide asidi ve hava pompalar. Guruldama da bundan dolayı cıkar. Orneğin, acıktığımız zaman guzel bir yemek koklarsak karnımızn guruldaması da şiddetlenir. Cunku vucudumuz gıda almaya ve işlemeye hazırlanmaktadır. Bu yuzden de mide asitlerinin salgılanması artar ve sindirimle gorevli kaslar hareketlenir. Karnımız guruldayarak bize şu mesajı verir: 'Besin ver bana!’ Surekli karnınızın guruldamasından şikayetciyseniz, rezene tohumu ciğneyerek bunun onune gecebilirsiniz.
Şişme ve morarmalar
Gorunmez kazalar evde ya da işte bazen bizi ziyaret edebiliyor. Ve nerede olursa olsun, neremizi vurursak vuralım, hemen şişme ve morarma baş gosteriyor. Ozellikle uzun sure gecmeyen morluklar, o kotu anı unutmamıza izin vermiyor bir turlu. Kotu hatıra gibi!
Tıptaki ismiyle 'hematom ' yani morarma, bir yerimizi carptığımız zaman kılcal damarların patlaması ve acık bir yara oluşmadığı halde bu damarlardaki kanın, etrafındaki yağ ve bağdokusuna sızmasıyla oluşuyor.
Morluk bizi yanıltıyor
Kırmızı kan, dokuların altından mor gibi gorunuyor. Eğer carpmadan hemen sonra soğuk kompres yaparsanız, hem acıyı hem de morluğun yayılmasını engellemiş olursunuz. Cunku uygulanan soğuk şok, damarların buzuşmesini sağlıyor, dolayısıyla dokulara fazla kan sızmıyor. Ayrıca bir şişiliğin ya da morluğun oluşması biraz da doku yapısına bağlı. Kalca bolgemiz daha geniş bir yapıya sahip olduğu icin buramızı carptığımızda morluk kendini genellikle geniş bir alanda gosteriyor. Oysa baş bolgesindeki dokular daha ince ve kemiklere yakın olduğundan, kanın iceriye yayılması soz konusu değil. Bu nedenle, baş bolgemizde morarmadan cok şişlik meydana geliyor.
kaynak:milliyet
vucudum bunu neden yapıyor?
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- vucudum bunu neden yapıyor?