Kıskanclık, yalan ve samimiyetsizliğin evliliğin en buyuk duşmanı olduğunu belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, acık, şeffaf ve durust ilişkilerin evlilikteki guven duygusunun temelini oluşturduğunu, yalanın ilişkinin en buyuk duşmanı olduğunu soyledi. Tarhan kıskanclığın azının ise tutkal etkisi yaptığını hatırlattı.
YORUM YAP0

Uskudar Universitesi Kurucu Rektoru, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, TRT1 ’de yayınlanan Ailece programında evlilik kurumunda acık, şeffaf ve durust ilişkinin onemini vurguladı.
KISKANCLIĞIN AZI TUTKAL ETKİSİ YAPIYOR
Kıskanclık, yalan ve samimiyetsizliğin evlilik kurumunu olumsuz etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Evlilik kurumunun en buyuk duşmanı aldatmadır. Kıskanclık aldatma olmasın diye evlilikte olur. Kıskanclığın az miktarda olanı tutkal etkisi oluşturur. Yanlış kullanılırsa da ailedeki ilişkileri patlatır. ‘Ben neden kıskandım? ’ sorusunu insan kendisine yoneltip mantıklı bir cevap alırsa sıkıntı yok. Ama gereksiz yere yapılan kıskanclık aile kurumuna zarar verir. Bir insan kıskanclık hissettiği zaman karşıdaki kişinin aleyhinde konuşmaya başlar. Kıskanclıkta en buyuk zararı kişi kendisine verir” dedi.
PATOLOJİK KISKANCLIK
Kimi zaman kıskanclığın patolojik bir hale donuşebildiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluğun en buyuk duşmanlarından birinin de kıskanclık olduğunu belirterek şunları soyledi: “Bir vaka tanıyorum, eşini uyurken izleyen bir erkek vardı. Uykusunda eşi gulduğu zaman uyandırıp ‘Neye guluyorsun? ’ diye soruyordu. Bu patolojik bir kıskanclık. Mutluluğun en buyuk duşmanlarından birisidir kıskanclık. Kıskandığı
icin eşini oldurmek isteyen bir hastam vardı. Aldattığını duşunuyordu. Tek kanıtı da cinsel olarak eski performansını sergilememesiydi. Hatalı bir ipucunu gercek bir kanıt gibi kullanamaya calışıyordu. Korktuğu şeye bu yoldan sebebiyet veriyor aslında ama farkında değil. Bunu bilerek değil, bilmeden yapıyorlar. ‘Asla kıskanmam ’ diyen insan da kesin yalan soyluyordur. İnsanın onem verdiği şeyi kıskanması normaldir. Bu kimi icin bir insandır, kimi icin paradır. Bu değişiklik gosterir. İnsanın biyolojik doğası herkesle aynı değildir. Kıskanc ilişki, evde bomba bulundurmakla aynı. Kıskanclığın azı karar, coğu zarar diyebiliriz. Bazı kadınlar eşleri kıskanınca mutlu olur. Bu durumu ‘Bana değer veriyor ’ şeklinde değerlendirir. HÂlbuki karşı tarafın bunu sozleriyle ifade etmesi daha sağlıklı bir durumdur.”

Kimi zaman ilişkilerde taraflar arasında ortaya cıkan ‘Eşim bana eskisi kadar yakın değil, muhtemelen aldatıyor ’ gibi şuphe iceren duşunceler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu tip duşuncelerin akla gelmesi gayet doğal. Fakat bu duşunceden sonra neler yaptığımız onemli. Kimi zaman bazılarında patolojik davranışlar ortaya cıkabiliyor. Bazı erkekler evden cıkarken perdeyi işaretliyor, ben evde yokken perde acılmış mı acılmamış mı diye ağır şuphe iceren davranışlar gosterebiliyor. Bu tarz davranışlar hastalık boyutuna gelmiş. Kimi kadınlar ise eşinin ilgisinin azalmasını aldatmaya bağlıyor. HÂlbuki ilk once kişinin kendisine sorması lazım. Aldatma şuphesinden once başka sebepler aranması lazım. Belki eşi yorgundu, başka sıkıntısı vardı. Bu konularda sen dili değil de ben dili ile ilişki kurması lazım” diye konuştu.
ACIK VE ŞEFFAF İLİŞKİ YAŞANMALI
Kıskanc bir eşle yaşayan bir kimsenin acık ve şeffaf olması gerektiğini, yalan soylememesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kıskanc kişi her şeyde kanıt arar. Eve geldiğinizde telefonunuza şifre koyuyorsanız, telefon caldığında başka odada konuşursanız bu durumda karşı taraf cıldırır. Acık ve şeffaf ilişki yaşamanız lazım. Karşı taraf sorguladığında bile siz şeffaf olursanız bir sure sonra kıskanc olan taraf hatasını anlar, boşuna kıskanmışım der. İspat sorumluluğu iddia sahibine aittir. Bu hukukta da vardır. Eşiniz size aldatma iddiasıyla gelirse kanıt isteyin. Kanıtı yoksa hemen ozur diler. Yalan, toplum hayatında en buyuk virustur. O yuzden şeffaf olun. Acık şeffaf ve durust ilişkiler evlilikteki guven duygusunun temelini oluşturur. Butun kulturlerde yalana karşı duyarlılık var. Yalan ilişkinin en buyuk duşmanıdır” diye konuştu.
mynet.com