Varis Tedavisinde Bitkisel Cozum
Sevgili melekler, sizlerle daha once paylaştığımız varis rahatsızlığı ve varis belirtileri konularının ardından bu yazımızda da varise ameliyatsız bitkisel cozum hakkında bilgiler paylaşıyoruz sizlerle..



1.At Kestanesi Ekstresi:
At kestanesi (Aesculus Hippocastanum) tedavisi, varis ve bağlantılı rahatsızlık olan kronik venoz yetmezliğinde en fazla kullanılan doğal yontemlerden biridir.
Atkestanesi damarların şişmesini engelleyebilir ve damarın sertliğini yitirmesini engelleyerek kan damarlarını guclendirir.
Atkestanesi tohumu varislerde ilk tercih edilen bitkisel ilactır. Kompresyon corapları kadar etkili olduğu belirtiliyor.
At kestanesinin etken maddesine Aescin adı verilir. Aescin, kılcal damar duvarlarına zarar veren enzimleri bloke eder.
Guneşten korunarak kurutulmuş olgun tohumlarından uretilen standardize ekstre iceren hazır preparatların (total aescin oranı %16-20 olan) en az 3 ay kullanılması gerekir.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu Atkestanesi tohumunun (Hippocastani semen) varislerde kullanımına onay vermiştir.
FDA’ya gore atkestanesi ekstresi kullanımı guvenli değildir. Bulantı, kusma, ishal, başağrısı, dolaşım ve solunum bozukluğu hatta olum gibi yan etkiler mevcut. At kestanesinin cayından, yaprağından, ya da herhangi bir formundan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.
At Kestanesinin Zararları Var mı?
Bulantı, mide şikayetleri ve kaşıntıya yol acabilir. Hamileler ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.
Kanama duzensizliği olanların, bobrek ve karaciğer sorunları olan kişilerin kullanması tavsiye edilmiyor.
Doktor onayı olmadan kan inceltici ilaclarla beraber alınmamalı.
Not: At kestanesinin sadece guneşten korunarak kurutulmuş olgun tohumlarından uretilmiş standardize hazır preparatları kullanılmalıdır. Ham tohum, yaprak, cicek ve dal kabuğu zehirlidir.
2.Asma Yaprağı (Vitis viniferae rubrae folium) :
Taze ya da kurutulmuş yapraklardan uretilen standardize hazır preparat kullanılmaktadır. Onerilen gunluk doz: 360-720 mg’dır.
3.Karabuğdayotu (Fagopyri herba):
Gunde en az 150 mg rutin iceren standardize hazır preparatların en az uc ay kullanımı gerekir.
4.Uzum Cekirdeği ve Cam Kabuğu Ekstresi:
Hem uzum cekirdeği ekstresi hem de cam kabuğu ekstresinde, kan damarlarının bağlantılı zar yapısını guclendirici oligomeric proanthocyanidin (OPCs) denen antioksidanlar bolca bulunur. Aynı zamanda iltihabı azaltırlar. Yapılan calışmalar, OPCs’nin varisli hastalara iyi geldiğini gostermiştir.
En cok rastlanılan yan etkisi, bulantı, mide bozukluğu gibi sindirime yonelik şikayetlerdir.
Romatoid artirit, MS ve Crohn hastalığı gibi oto-immun sistemleriyle ilgili rahatsızlık yaşayanlar, bağışıklık sistemine olan direk etkisi yuzunden doktor kontrolu olmadan uzum cekirdeği ve cam kabuğu ekstresi kullanmamalıdır. Aynı zamanda hamileler ve emziren anneler uzerinde guvenli olup olmadığı hakkında bir araştırma yapılmamıştır.
Doktor onayı olmadıkca, bağışıklık sistemini baskılayan ilaclar ve kortizonla birlikte alınmamalıdır.
5.Tavşanmemesi Rizomu (Rusci aculeati rhizoma) :
Tam ya da kıyılmış koklu rizomlardan hazırlanan standardize hazır preparatlar kullanılır. Gunluk en az 7-11 mg total ruscogenin iceren standardize hazır preparatın birkac ay boyunca kullanılması gerekir.
6.C vitamini+Flavonoidler:
Kılcal damarları ve ana damarları guclendirici etkide bulunurlar.
Ayrıca E vitamini bakımından zengin olan besinler toplardamarları guclendirir.
Bitkisel tedavi uzmanlarının belirtiğine gore varislerde bitkisel ilaclar; Bacaklarda yorgunluk, ağrı ve ağırlık hissi,
geceleri baldır krampları, kaşıntı gibi yakınmalarda, bacak odeminde, henuz devamlı kompresyona gereksinim
gostermeyen devre I’de, kompresyon coraplarını giymekte ya da kompresyon bandını takmakta gucluk cekilmesi
gibi durumlarda kullanılabilir.