Carkıfelek Ciceği Faydaları
Carkıfelek Ciceği

Carkıfelek ciceğini hic duydunuz mu?

Eğer duymadım diyorsanız benim gibi işte carkıfelek ciceği hakkında bilgi ve nerelerde kullanıldığı hakkında detaylı bilgiyi sizinle aşağıda paylaştım....Uykusuzluk problemi cekenler icin iyi geleceğe benziyor bu cicekli bitki....Bakalım carkıfelek ciceği nasıl bişeymiş....

Carkıfelek ciceği, saat ciceği olarak da bilinir. Anavatanı Guney Amerika olan bitkinin ulkemizde yetişen turleri de var ama bunlar şifalı ozellik taşıyan turler değil. Bitkinin kiviye benzeyen bir meyvesi oluyor,ici kivi gibi, fakat daha sıvı ve bol cekirdekli ve cekirdekler daha iri.

Tıbbi Kısımları

Bitki meyveleri olduktan sonra butunuyle toplanıp kurutulur,yaprakları ayrıca toplanabilir.

İcerdiği Aktif Maddeler

Alkoloidler, kumarin, glukoz, harmalol, maltol, rafinoz, scopoletin, steroller, viteksin, apijenin, flavonoidler, recine, harman alkoloidleri (passiflorine, aribine, loturine, yageine), saponaretin, stigmasterol, sukroz, karbonhidratlar, fruktoz, harmalin, harmin, orientin, saponarin, sitosterol, ambeliferon maddelerini icerir.

Carkıfelek ciceği en cok sakinleştirici olarak kullanılır. Bitki bir norotransmiter olan gamma aminobutirik asit (GABA) seviyesini artırır. Norotransmiterler beyin hucreleri arasında iletişimi sağlayan kimyasallardır. GABA transmiteri stresle ilişkili mesajların merkezi sinir sistemindeki reseptorlere ulaşmasını engeller ve rahatlamaya neden olur.

İceriğindeki harmaloidler depresyonla ilişkili bazı enzimleri bloke eder. Dopamin,norefinefrin ve serotonin gibi anti stres norotransmiterlerin aktivitesini artırır.

Şifalı Ozellikleri

Carkıfelek ciceği teskin edici ve uyku verici etkiye sahiptir. Bu ozellikleri insan ve hayvanlar uzerinde yapılan bir cok deneyle kanıtlanmıştır. Uyumayı engelleyen sinirsel semptomlar bitkinin sindirimiyle diner,cabuk,dinlendirici,deliksiz ve derin uykuya gecilir.

İspanyol kaşifler Peru ve Brezilya yerlilerinden bitkinin teskin edici olarak kullanıldığını oğrendiler. Bitkiyi İspanya'ya goturduler ve oradan butun Avrupa'ya teskin edici bir bitki olarak yayıldı. Enteresandır,Amerika bitkinin teskin edici ozelliğini Avrupa'dan sonra oğrendi.

Bugun dunya uzerinde 400 den fazla turu vardır. Etkin maddeleri kabaca alkoloidler ve flavonoidler olarak sınıflandırılabilir. Carkıfeleğin dekoksiyonu(kaynama suyu) bronşial astım tedavisinde başarıyla kullanılmıştır. Bitki Avrupa ve Amerika'da yanık tedavisinde kullanılmıştır.Kompresleri iltihaplar uzerinde etkilidir.

Passiflora edulis adlı turunun yaprakları guney Amerika'da idrar sokturucu olarak ve basura karşı kullanılır. Brezilya'da passiflora incarnata turu kas gevşetici ve teskin edici olarak kullanılır. Kuzey Amerika'da ağrı kesici ve antikonvulzan olarak kullanılır.Tetanoza karşı bazı başarılar tespit edilmiştir. İtalya'da carkıfelek ciceği,guzelavrat otu ve lobelya ile birlikte astım tedavisinde kullanılmıştır. Polonya'da aşırı heyecan durumuna karşı geliştirilen bir ilacın terkibinde carkıfelek ciceği de vardır..

Pasiflora sinirli, cabuk heyecanlanan cocukların tedavisinde, kalp hastalıklarında, bronşial astımda, dolaşım sorunlarında, uykusuzlukta, menopoz sendromlarında, konsantrasyon sorunlarında kullanılır.

Carkıfelek ciceğinin yan etkisi yoktur. Sentetik uyku ilaclarının yan etkileri carkıfelek ciceğinde gorulmez, sabah sersem gibi baş donmeleriyle değil gayet enerjik ve sağlam olarak uyanırsınız. Prokarbazin antineoplastik ilaclarla beraber kullanılmamalıdır.

Kullanımı

Cayı:1 cay kaşığı kuru bitki 1 bardak kaynar suyla 10 dakika demlenir. Yatmadan 2 saat once icilir.