Bu konu; hint keneviri ve faydaları hakkında bilgi vermektedir


Doğa ana sınırsız bağrında sakladığı bircok şifayı bizler icin barındırıyor. Doğada şifa arayanların bazen bunu kotuye kullandıklarına da şahit oluyoruz. Hint keneviri de bu tur bitkilerden biri. Bu makalede hint keneviri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.





Kenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir.


İnsanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kÂğıt yapımında kullanılan bir bitki turudur. Anavatanı Orta Asya'dır. Ilıman ve Tropik bolgelerde yetişir ve kulturu yapılır. Tur; sert, calımsı, govde ici boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Lifleri dayanıklı ve oldukca uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik ozelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (cuval, halat canta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. Tohumu ise oldukca yağlı olması acısından yakıt ve oldukca besleyici olması acısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Sabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerden biridir.


Cinsin yağ ve lif eldesinde kullanılan turu Cannabis sativadır. Esrar eldesinde kullanılan turu ise, Cannabis indicadır. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi icin Tarım Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek icin izin gerekli olup olmadığı kanunda tam olarak belirtilmemiştir. Kenevir Turkiye'de yetiştiği yerler: Kastamonu-Samsun-Amasya-Kayseri-Sivas-İzmir-Kutahya-Antakya(Yasadışı olarak). Mutedil iklimlerde yetiştirilen, temmuz-ağustos aylarında soluk yeşilimsi renkli cicekler acan, kulturu yapılan ve yabani olarak da yol kenarlarında, ekilmemiş alanlarda rastlanan, 50 cm-3 m boylarında, bir senelik, iki evcikli ve otsu bir bitki. Esrar otu olarak da bilinir. Govdeleri dik ve ici boş olup uzerleri dikenimsi tuylerden dolayı purtukludur


Tarihte
Kenevir bitkisi, 1930'larda ABD'de cıkarılan "Marihuana Vergi Yasası" ile yetiştirilmesine engeller getirildikten sonra adım adım tum dunyada yasaklanmıştır. Yasaklamanın bilimsel acıdan cok, ekonomik ve siyasi cıkar gruplarınca yapıldığı duşunulmektedir. Bir donum kenevir 4 donum ağaca denk kÂğıt hamuru sağlayabilecek, seluloz acısından cok zengin bir odunsu bitkidir. Lifleri ise, petrol yan sanayi urunu olan sentetik lifler dunya capında yagınlaşmadan once butun dunyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır. Gunumuzde dunyadaki tarım ilaclarının buyuk bir kısmı, lif uretiminde kullanılan pamuk yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Kenevir cok guclu bir bitkidir ve ilac kullanımına neredeyse hic ihtiyac duymaz. Keneviri yasaklamada onderlik eden cıkar cevrelerinin aynı zamanda da petrol ve ilac endustrisiyle bağlantılı olduğu duşunulmektedir. Dişi kenevirin yasaklanması icin neden olarak gosterilen dollenmemiş bitkinin goncalı ust kısımlarında yoğun olarak bulunan tetra-hidro-kanabinol (THC) maddesi insanlık var olalı beri "esrar" olarak kullanılmıştır ve tıbbi kullanımlarının olduğunu gosteren bilimsel dergilerde yayınlanmış bircok araştırma vardır. Erkek bitkiyle aynı ortamda bulunan dişi bitkide etken madde oluşmaz. Gunumuzde Hollanda'da kullanımı, yetiştirilmesi serbestleştirilmiştir. Cok kullanımında bağımlılık yapabilir.


Hint Keneviri (Cannabis indica): İnce uzun yapraklı, 2 metreye kadar uzayabilen otsu bir bitkidir. Kendir Otu adıyla da bilinir. Cannabinoid, terpenoid ve ucucu yağ icerir. Ozellikle meyveleri yağ bakımından zengindir..
Hint Kenevirinin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Ağrı kesici ve hafif uyku verici etkilere sahiptir. İdrar sokturucudur..
Hint Keneviri Nasıl Kullanılır? Uyuşturucu ve zararlı etkilerinden dolayı tedavi amacıyla kullanımı cok sınırlıdır. Govde kabuklarında elde edilen lif kendir ya da kenevir olarak adlandırılır. Ayrıca, Hint Keneviri esrar adlı uyuşturucunun da ham maddesidir.