Cayır papatyası (Bellis perennis) henuz Orta Cağ da yara iyileştirici ve kan temizleyici olarak bilinmekteydi. Gunumuzde de rağbet gormektedir. Cayır papatyası (Bellis perennis) Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda da oldukca yaygındır. Kazlar tarafından rağbet goren bu bitki, ki Alman dilinde bu hayvanın ismiyle birlikte, “Kaz Ciceği” diye anılmaktadır. Balcıklı zemin, cayır, cimenlik yol ve yol kenarlarında sıkca rastlanmaktadır. Yıl boyu yeşil kalan oval bicimdeki yaprakları, bitkinin toprağa yakın kısmında bir rozet şeklini andırır. Mart ayından kasım ayına kadar kucuk cicekleri gorulebilir. Dil bicimindeki parlak yaprakları beyaz-kırmızı renkte, gobeği yumurta sarısı renktedir.
Saponin, tanen, organik asitler, musilaj, ucucu yağlar, şeker, inulin ve acı maddeler, bitkide bulunan onemli bileşiklerdir. En etkili maddelerden biri saponindir. Bu sayede bitki, balgam ve idrar sokturucu, iltihap giderici ve bez salgısını kolaylaştırıcı ozelliğe sahiptir. Acı maddeler, mide usaresi uretimini başlatır ve hazmı kolaylaştırır. Tanen maddesi damarları daraltır ve iltihabı giderir. Bitki haşlanırken oluşan musilaj maddesi zar uzerini ince bir film gibi kaplar ve iltihabı yavaş yavaş iyileştirir. Cayır papatyası ozu, egzamayı da durdurabilir. İlkbahar kurunde, salata ve sebze olarak taze yaprakları metabolizmayı uyarıcı tesir gosterir. Halk arasında bu kucuk bitki aşağıdaki hastalıklarda kullanılır:
- Solunum yolları yetmezliğinde.
- Mide-bağırsak spazmlarında.
- Bağırsak tembelliğinde.
- Gut ve romatizmada.
- Bobrek-mesane rahatsızlığında.
- Sivilce, egzama ve iltihaplı yaralarda.
Ancak ağır rahatsızlıklarda her zaman hekime başvurmalısınız.
Nasıl toplanır?
Cayır papatyası, Şubat ayından Aralık ayına kadar toplanabilir. İster taze isterse kurutulmuş olarak bitkinin butununu kullanabilirsiniz. Kurutmak maksadıyla bitkinin kısımlarını bir ile uc hafta arasında havadar ve golge bir yerde bırakınız. Bu esnada bitkinin kuflenmemesine dikkat ediniz; aksi taktirde bitki curur. Son olarak koyu renk bir kapta koyup ışıktan koruyarak, serin yerde muhafaza ediniz.
Cayır papatyası cayı
İki cay kaşığı cayır papatyası cicek ve yapraklarını; ceyrek litre suyla kaynatıp 10 dakika, ucucu yağların buharlaşmaması icin kapalı olarak bekletiniz, daha sonra suzunuz. Gunde iki bardak iciniz. Her şifalı bitki cayında olduğu gibi, cayır papatyası cayı da art arda 14 gunden fazla bir sure kullanılmamalıdır. İki haftalık bir aradan sonra bu cay tedavisini tekrarlayabilirsiniz.
Harici kullanım: Haşlanmış cayır papatyası harici olarak da kullanılabilir. Once yuzen bitki parcalarını kÂğıt filtre ile suzunuz. Daha sonra temiz bir havluya bu haşlanmış bitkiyi koyup yaranın uzerine pansuman ediniz. Hastalıklı ciltlere bu haşlanmış bitki surulmeli ve cilt temizlenmelidir.
Cayır papatyası salatası
İlkbaharda taze yaprakları koparılıp, arzu edilirse taze ısırgan otu yaprakları ile karıştırılmak suretiyle, salatası hazırlanabilir.

alıntıdır