Yediğimiz bir cok yiyecek aynı zamanda bir cok hastalık icin de tedavi edici bir ilac olabilir. Bu nedenle beslenmede ceşitlilik ve denge mutlaka dikkat edilmesi gereken onemli bir konudur. İşte hastalıklara da iyi gelen bazı besinler:
Bamya
Halsizliğe karşı bire bir. 100 gram bamya gunluk magnezyum (hucrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın ucte birini ve yuzde 10 dan daha fazla miktarda ise gunluk demir (akyuvarların vucut icinde oksijen taşımasını sağlıyor) ihtiyacımızı karşılıyor.
Brokoli
Kansere karşı bizi koruyan ve omrumuzu uzatan muthiş bir sebze. Cok miktarda kalsiyum icerdiği icin kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri gorulur, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda goğus kanserini onler.Goğus kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, goğus kanseri riskini azaltan indole adlı bir madde iceriyor. İndole, goğus kanserine neden olan ostrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir ozelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) onlemesi.
Domates
Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri icerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve cok az miktarda tuz bulunur. Yuksek kan basıncını duşurmeye yardımcı olur ve vucudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. Beta karoten e yakın olan likopen iceriyor. Likopen vucudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gosterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az
Enginar
Kandaki ure ve kolesterolu duşurur. İdrar sokturur. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını onler. Bobrekteki kumların dokulmesine yardımcı olur.
Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir.
Enginarın icinde bulunan Silymarin maddesinin, hucrelerin hasar gormesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini onleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın icinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tuketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gosterdikler
Havuc
Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard ın araştırmalarına gore kadınlarda kalp enfarktusunu, felc tehlikesini yuzde 68 oranında azaltıyor. Gunde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolu yuzde 10 oranında azalttığı gorulmuştur. Her gun yenen bir havuc da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuctaki Beta-Karotin de gozleri yaşlılığın getirdiği gorme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını onler, kansızlığı giderir, anne sutunu arttırır, yuz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını sokturur, ulserdeki şikayetleri giderir.
Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini guclendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini guclendiriyor) iceren havucun en buyuk ozelliklerinden biri icerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine donuşebilmesi. .
Ispanak
Kalp hastalıklarına, felce, yuksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği goz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Goz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili. Ispanak icerdiği iki kimyasal madde sayesinde gorme bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin yuzde 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya cıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gosteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya cıkan goz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak, gunluk demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.
Krmızı Biber
Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vucudun ozellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini iceren bu sebze, aynı zamanda icerdiği beta karotin ile bağışıklık sistemimizi guclendiriyor.
100 gram kuru kırmızı biberin 318 kalori enerji verdiğini, 148 miligram kalsiyum, 76 miligram C vitamini (taze biberde 340 miligram), 8,1 gram su, 2 bin 14 miligram potasyum, 41 bin 610 IU A vitamini, 12 gram protein, 293 miligram fosfor, 15 miligram B3 vitamini, 17,3 gram yağ, 152 miligram magnezyum, 2 miligram B2 vitamini, 56,6 gram karbonhidrat, 30 miligram sodyum, 1 miligram B1 vitamini, 24,9 gram lif, 8 miligram demir yanında acılık ve renk maddesi gibi organik bileşikler icerdiğini vurguladı.
Beslenmede cok buyuk oneme sahip kırmızı biberin, bir o kadar da insan sağlığında aranılan bir materyal olduğuna dikkati ceken değerli Doktorlar. , şoyle devam ediyorlar: Kırmızı biber mide suyu ve tukuruk oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve gut hastalıkları başta olmak uzere bir cok hastalığa iyi gelir. Kanser riskini azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), oksuruk ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları icin doğal yatıştırıcıdır, vucuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin onlenmesini sağlar.
Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların onlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ulkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak uzere Guney ve Guneydoğu illerinde fazlaca tuketilir. Bu bolgenin kırmızı biberleri acı tiplerdir. Kırmızı biber kuzeyde ise en cok Bursa ve Bilecik te uretilmektedir. Bu biberler ise genellikle tatlıdır.
Lahana
Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum icerir. Ozellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vucutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını duşurur. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları icin iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hucrelerinin uremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) iceriyor. ABD de yapılan bir araştırmaya gore, haftada bir gun lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri ucte iki oranında azalıyor.
Maydanoz
Salata ve yemeklerin susu maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kukurt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, bobrek taşlarını duşuruyor, gorme gucunu ve anne sutunu artırıyor.
Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, gunluk C vitamini ihtiyacının coğunu karşılar. Bobrekleri calıştırarak idrar getirir ve taşları duşuruyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle uyanmamızı sağlar. Anne sutunu artırır. Vucuttaki zehirli maddeleri dışarı atar. Gorme gucunu artıyor, kaynatılıp iciildiğinde ve cilde bu suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor. Kaynatılan maydanozun suyu gozlere pansuman yapıldığında gozdeki iltihaplanmaları onluyor ve yanmayı geciriyor. Kaynatılıp sirke ile saclar yıkandığında sacların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor..
Patates
Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı onler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein icerir.Halsizliğe karşı etkili. Vucuda enerji veren madde olan karbonhidrat iceren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin acısından en zengini.
Pırasa
İdrar sokturur. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri icin faydalıdır. Bobreklerdeki kum ve taşların duşurulmesine yardımcı olur.
alıntıdır
hastalıklara karşı şifalı gıdalar
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- hastalıklara karşı şifalı gıdalar