Antalya Buyukşehir Belediyesi, gecen aylarda envanterine eklediği hava aracı dron ile bircok noktaya mudahale ediyor. Deniz kirliliğinin onlenmesi icin havadan deniz araclarının kontrollerinde kullanılan helikopter ve ucaklara gore daha ekonomik olan dron ile havadan deniz kirliliği kontrol ediliyor. Turkiye'de ilk defa kullanılan dron, ucundaki tetik mekanizmasına takılan can yeleği ile cankurtaran olarak sahillerde kullanılıyor. DHA'nın haberine gore; boğulma tehlikesi geciren kişinin tespit edilmesiyle havalandırılan dron, kamera sayesinde yeri tespit edilen kişiye can yeleğini ulaştırıyor. Suya inebilen ve kotu hava koşullarında dahi calışabilen dron ile yaz doneminde kente gelen yerli ve yabancı milyonlarca turistin can guvenliği sağlanacak. Dron sayesinde boğulma tehlikesi geciren kişiye daha hızlı mudahale şansı olduğunu soyleyen Buyukşehir Belediyesi Kıyı Yonetimi Şube Mudurluğu yetkilisi Kemal Ozgun, “Dronumuz her turlu hava şartında calışabiliyor, denize duşse dahi tekrar kalkabiliyor. Dronu hem deniz araclarının denetiminde hem de boğulma vakalarına mudahalede cankurtaran olarak kullanıyoruz. Dronumuzun altında bir tetik mekanizması var. Tetik mekanizmasına bağladığımız can yeleği, boğulma vakasına dronla goturuluyor" dedi. Cankurtaran dronun Turkiye'de ilk kez kullanıldığını belirten Ozgun, “Biz de Antalya Buyukşehir Belediyesi envarterine 2022 yılında aktif olarak bu hizmeti sunduk. Cankurtaran hizmetinde boğulma vakası geciren insana ne kadar hızlı ulaşabilirsek onu hayata dondurme şansımız o kadar yuksek. Dronumuz havadan gittiği icin bir cankurtarana gore ilk mudahaleyi daha hızlı yapıyor" diye konuştu. Sahilde cankurtaran dronun tatbikatını merakla takip eden tatilci İbrahim Enes Torun, “Vakayı kurtarma suresi bu şekilde daha hızlı. Ben de ilk defa goruyorum ve şaşırdım. Can yeleği ile daha hızlı mudahale ediliyor. İnsanlar, bu şekilde kendilerini daha guvende hisseder. Bence butun sahillerde olmalı" dedi.