Sevgili melekler, Turk mutfağının vazgecilmezi olan baharatlar, yemeklerimize binbir ceşit guzellikte lezzetler katar. Severek tukettiğimiz bu baharatların sağlığımıza da buyuk faydaları var. Mutfaklarımızda surekli kullandıuğımız bu baharatların hangi rahatsızlıklara faydaları olduğunu merak ediyor musunuz?


Kekik; Izgarada pişireceğiniz tavuk, balık veya eti kekikle marine ettiğinizde mentollu ve biraz ekşimsi tadı mukemmel bir lezzet verir. Kekik, bircok sağlık uzmanının listesinde kanserden koruyucu olarak yer alır. Ayrıca, uzun zamandan beri antiseptik olarak da kullanılır. kekik yağı ağız tenizliğinde tercih edilebilir. Eğer taze kekiğiniz varsa biraz zeytinyağına ekleyebilirsiniz.
Kimyon; Dunyanın en unlu baharatlarından biri kırmızı biber tozunda saklanır ve başka bir kanser savaşcısıdır. Egzotik lezzetler elde etmek icin pilav, tahıl, salatalara ekleyebilir, et yemeklerini marine edebilirsiniz. Yağlı etlerinizi kalp sağlığınıı koruyan mukemmel baharat kimyonla pişirebilirsiniz.
Mercan Koşk (Oregano); Bir elmadan 42 kat daha fazla antiokjsidan iceren bu mucize bitki daha cok Ege bolgesinde rastlanıyor. Evlerin bahcelerinde kucuk saksılar icerisinde yetiştirilen mercan koşk bitkisini salata, omlet veya favori kurabiyelerinize ekleyebilirsiniz.
Zerdecal; Hint mutfağında 'Mutfağın Kralicesi' olarak adlandırılan zerdecal, kist, kanser, kireclenme hatta Alzheimer'a karşı oldukca yararlı.. Sarı cicekleri ve koklerinden yararlanılabilen zerdecal'dan bir tutam alarak, yaptığınız pilav, yahni veya mercimek gibi yemeklere ekleyebilirsiniz. Unutmayın, zerdecal gecen gece anahtarı nerede unuttuğunuzu hatırlamanızı bile sağlayabilir.
Corekotu; Antioksidan ozelliği vardır. İltihap oluşumunu engelleyici etkisi vardır.
Corek otunun icindeki iltihap onleyici madde eklem iltihabı icin yararlıdır.Prostat ve meme kanserini yavaşlatıcı etkinliği bulunur.Karaciğeri koruyucu ozelliği corekotu faydaları icindedir. Hayvanlar uzerinde yapılan araştırma karaciğer kanserine karşı koruyabileceğini gostermiştir.
Karabiber; Kadında olsun, erkekte olsun cinsel isteği artırır.Karabiber cok ince toz haline getirilerek yemeklere serpilir. Bir gunde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır. Cok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; ozellikle iri parcalar ulsere neden olabilir. Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, uremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler. Cok yiyenler de, gecici de olsa dilde tutukluk yapabilir.
Tarcın

Genişletmek icin tıkla ...