bitki cayı nasıl hazırlanır, porselen demlikte bitki cayı, bitki cayı hazırlama

Sevgili melekler, sağlık acısından yararları goz onune alınarak tukettiğimiz bitki caylarını da hazırlamanın puf nokatları ve dikkat edilecek hususular bulunuyor. Sırf sağlıklı diye yanlış şekillerde hazırlanıp, uygunsuz miktarlarda tuketilen bitki cayları sağlığa yarar değil zarar veriyor. Karadeniz Teknik Universitesi (KTU) Fen Edebiyat Fakultesi Kimya Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Munevver Sokmen, bitkilerin direkt cay olarak tuketilmesi sırasında yan etkiler gorulebileceğini soyledi ve ekledi: "Bitki cayları porselen demlikte demlenmeli!"







Bitkilerin bircok maddeyi bunyesinde barındırdığı icin gerekli tesiri iceren madde yanında diğer maddelerin de vucuda alındığını belirten Sokmen, “Bu durum yan etkilere neden olabilir. İlac sanayisindeki maksat gerekli maddelerin ayrıştırılarak etken maddenin ortaya cıkarılıp kullanılmasıdır. Tedavi amacı ile kullanılan maddelerin doz ayarı ve bitki secimi de cok onemlidir” dedi. Sokmen, bitki caylarının hazırlanacağı demlik ya da fincan seciminin de onemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bitki caylarını hazırlarken kaliteli porselen demlik ya da fincan tercih edilmelidir. Ozellikle ucucu bileşenlere sahip bitki caylarının hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması onerilir. Porselen demliğe once cayını yapacağınız bitkiyi koyun ve uzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle bir tatlı kaşağı kuru veya bir avuc taze bitki icin dortte bir litre su kullanmak gerekir. Keyfi icilecek cay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip icilebilir. Şifa amacıyla kullanılacak cayın ise bitkilerin şifalı kimyasallarını ayırıp suya karışması icin daha uzun sure yani yaklaşık 15 dakika bekletilmesi gerekir.”

Gunde 3 fincandan fazla icmeyin

Prof. Dr. Sokmen, kok ve dallar icin kaynatarak demlemenin daha uygun olduğunu, suyun birkac kez kaynatılmasının ise icindeki mineralleri değiştirdiği icin cayın kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Bitki ve parcalarının kullanıma uygun hale getirilmesinin uzmanlık konusu olduğuna da dikkati ceken Sokmen, “Bitkiler insan bunyesine gore farklı etkiler gosterir, bu yuzden bazı kullanıcılara faydalı olabileceği gibi bir başkasına ters etki yapabilir. Bitki cayları bir hastalığın tedavisine yonelik olarak ya da hastalıktan korunmak amacıyla kullanılabilir ancak herhangi bir rahatsızlığın uzman kişilerce tedavi şekli belirlenmelidir” diye konuştu.

Sokmen, bitki caylarının fazla icilmesinin zararlı olduğuna da işaret ederek, “Bitki caylarının tıbbı ilac gibi duşunulmemesi, gunde 3 fincandan fazla icilmemesi gerekir. Bitki cayları iki saat icinde tuketilmelidir, yoksa bakteri uretebilir” dedi.
Genişletmek icin tıkla ...