Merhaba hanımlar,
Konuyu doğru yere mi actım bilmiyorum. Bugun 20 aylık olan kızımdan kan aldırmak icin calıştığım yerin doktorluğuna gittim. Doğdu doğalı kan değerlerine bakılmadığı icin ve bıngıldağında hala biraz acıklık olduğu icin kan aldırmamız gerektiğini başka bir hastanedeki cocuk doktoru soylemişti. Ozel hastane olduğu icin istediği tahliller cok pahalıya geliyordu o yuzden kurumun doktorluğuna goturduk. Hemşire hanım tedirgin oldu damarlara bakalım once dedi. Kızımın once sağ sonra sol koluna kan alırken takılan lastiği takıp baktı. Kızım bu arada korktuğu icin ağlamaya başlamıştı coktan. İğneyi gormesin iyice korkar dedim o sırada telefondan izlediği videolardan actım. Ama bir iki saniye beklemek yerine iğneyi coktan gosterdi tabi hemşire hanım. Kızım iyice ağlamaya başladı. Cocuğu sıkıca tutun yoksa iğne oynar acıtır dedi. Ben ve babası sıkıca tuttuk tabi. Bu arada iğneyi soktu bekliyor kan gelmiyor. Damarı bulamadı mı bilmiyorum ama feryat figan olan bebeğim ağlamaktan yoruldu. Ben de babası da isterseniz zorlamayalım daha fazla dedik kan gelmiyor sonucta bekliyoruz bekliyoruz. Diğer doktor da yanımızda bu arada o da cocuğun haline uzuluyor. Hemşire hanım pıhtılaştı herhalde dedi! Pıhtılaşmak? Damardan kan alırken?!... Sonra iğneyi cıkardı, tek damla kan yok tabi tupte. Pozisyondan oldu herhalde falan diye kendince bahanelerini sıraladı biz hicbir şey demeden cocuğa hava aldıralım diye cıktık odadan. Pozisyon dediği de; cocuğu yatırdık sedyeye kan alınacak diye, yatar pozisyonda olmasından bahsediyor.
Dışarı cıktığımızda bir grup doktor halimize uzuldu yazık vah tuh falan derken aldırmayın neden kan aldırıyorsunuz dediler, eşimin oncesinde ne gerek var sağlıklı sıhhatli cocuk demesi uzerine! Sanki ben keyfi cocuğumun canı acısın istiyormuşum gibi! Doktor olacaklar bir de neden boyle gereksiz bir yorum yaptılarsa! Karşılarında bu durumu kullanmaya musait bir eş olduğunu bilmiyorlar tabi... Ben de hemen konuşmaya dahil olup doğduğundan beri kan değerlerine bakılmadığını, bıngıldağının henuz tam kapanmadığını, tahlilleri cocuk doktorumuzun istediğini belirttim. Doktor arkadaşlardan bir tanesi tuttu evet sağlıklı maşallah ne gerek var ben de cocuğuma 17 yaşına kadar kan verdirmedim gibi bir şey soyledi. (Ben 17 aylık anladım eşim 17 yaş dendiğini iddia ediyor bilmiyorum hangisi doğru) O sırada mesleği doktor olan bu arkadaşlara cocuğun sağlıklı gorunmesi ile, boyunun kilosunun normal olması ile kan değerlerinin anlaşılamayacağını ustu kapalı soyledim. Sonra ayrıldık oradan. Bu sefer de eşim başladı ne gerek var cocuk sağlıklı, turp gibi, ne diye kolunu deldiriyorsun vs vs. Zaten uzuntuden tansiyonum duştu cocuğun ağlamasına dayanamadım bir de ustune kendimi kotu anne gibi hissettirmeler. Sonra cok uzatmadık kızımı oynattık unutturduk.
Sizlere şunu sormak istiyorum, hemşire sizce işini yapamadığı icin mi kanı alamadı yoksa sunduğu bahaneler olan pozisyondan (yatar halde olduğu icin) ya da damara sokulan iğneden sonra damarda kan pıntılaşmasından! (yazarken bile aklım almıyor) dolayı mı kanı ala-ma-dı? Başına boyle bir şey gelen var mı? Bir de bebeklerinizin kan değerleri icin ilk ne zaman kan verdiniz? Gereksiz mi gercekten de? Kızımı doktora goturmeye, kan aldırmaya korkuyorum artık...
Yeni okuyanlar icin dipnot duşeyim; burada hicbir sağlık personelini kotulemiyorum. Kızım ağladığı sırada kan alınamadığı icin olay da cıkarmadım. Sunulan bahaneler, doktorların kan alınması konusundaki bana tuhaf gelen yorumları ve eşimin bunu fırsat bilip benim kan aldırmamı eleştirmesi... O gunu butunuyle anlattım hatta tecrubeli annelere sordum bebekten kan aldırdınız mı vs diye. Lutfen olay cıkarmışım, hemşirenin işini daha da zorlaştırmışım gibi yorumlarınızı yapmadan once bir duşunun. Gayet sakin ve hicbir saygısızlık yapmadan daha fazla beklemeyelim cocuğu rahatlatalım isterseniz diye nazikce sordum hemşire hanıma. Kan aldırmak bebeklerde zaten zor kabul ediyorum ama hemşirenin istediği pozisyona gecirdik cocuğu sonra pozisyondan dolayı herhalde kan gelmedi, kan pıhtılaştı gibi şeyler soyledi. Siz olsanız ne duşunurdunuz bilmiyorum. Buraya da o yuzden konu actım tecrubesizliğine denk geldiğimi duşundum.