Arabidopsis thaliana’



Botanik dunyası şu gunlerde heyecan verici genetik bir bulguyla calkalanıyor. Amerikalı bilim adamları, bir tur bitkide hastalıklara neden olan genetik mutasyonların duzeltilmesini sağlayan ‘yedekleme sistemi’ olabileceğini ortaya cıkardı.



Bir onceki kuşaktan hatalı gen miras alan bitkinin dort kuşak oncesine kadar geri giderek sağlıklı geni kopyalayıp kullandığı sanılıyor.

Amerikan Purdue Universitesi’nden Dr. Robert E. Pruitt, Dr. Susan J. Lolle ve meslektaşlarının gercekleştirdiği araştırma sonucları Nature Dergisi’nin internet sitesinde yayınlandı. Araştırma sonuclarının doğrulanması halinde 19’uncu yuzyılda Gregor Mendel tarafından belirlenen kalıtım yasaları acısından bu bitki turunun bir istisna teşkil edeceği belirtiliyor.

Dr. Pruitt ve Dr. Lolle, uc yıl boyunca bir hardal otu turu olan ‘Arabidopsis thaliana’ bitkisinin dış yuzeyini araştırdılar. Mutasyona uğramış bir gen yuzunden ciceğin tac yaprakları toplanıyordu. Genin her iki kopyası da mutasyona uğramış olduğundan, normal ozelliklere sahip filizlere sahip olması imkansızdı. Ancak bitkinin yeni filizlerinin yuzde 10’unun normal olduğu goruldu. Araştırma sonucunda hatalı genin onarıldığı anlaşıldı. DNA’yı ikinci kez inceleyen araştırmacılar, DNA’da soz konusu genin sağlıklı kopyasının şifreli kopyasını bulamadılar. Bu kez DNA’nın kimyasal kuzeni olan RNA’ya baktılar. RNA’nın tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi DNA’daki genleri yedeklediği ve en az dort kuşak sakladığı yolunda bulgulara ulaştılar. Bu bitki icin sozkonusu olan bu ‘gen yedekleme sistemi’nin insanlar icin de gecerli olabileceği belirtiliyor.