adacayı hangi hastalığa iyi gelir,adacayı neye iyi gelir,adacayının neye faydası var,adacayı neye faydalıdır,adacayının faydaları hakkında bilgiler






Ballıbabagiller familyasındandır. Dunyada sıcak ve ılıman bolgelerde yetişen 450 kadar adacayı turu vardır. Ulkemizin Batı ve Guneybatı bolgelerinde bunlardan bazıları yetişmektedir. 30-75 cm. arasında boylanabilen adacayı turleri, kışın yapraklarını dokmeyen, dayanıklı otsu ya da calımsı bitkilerdir.

Kare kesitli tuylu govdesi, bitkinin ikinci yılında odunsulaşır. Genellikle yakıcı kokuşu olan gri-yeşil yaprakları, bazı turlerde alacalı, hatta kırmızı ve mor renklerde olur. Cift dudaklı, derin hazneli cicekleri genelde mor-mavi renkli iken, seyrek olarak beYaz ya da pembe renkli cicek acan turleri de gorulur. Bitkinin minik tohumları koyu kahverengi ve yumurta bicimlidir. Genelde tohumuyla kendiliğinden coğalan adacayı bitkisi, istenirse govde celikleriyle de uretilebilir.

Konumuzu en cok ilgilendiren Tıbbi adacayı (S. officinalis) turunun anayurdu Akdeniz havzasıdır. Bu turun yapraklarında, oleum salisae adı verilen ucucu yağ, B vitamini ve tanen ile birtakım acı maddeler bulunur. Bu yapraklardan hazırlanan cay, uzun zamanlardan beri bedeni guclendiren Tonik olarak icilmektedir. Tıbbi adacayı Turkiyede az yetiştiğinden, yerine, ulkemizde yaygın olan ve benzer ozellikleri taşıyan Anadolu adacayı (S. triloba) turu tuketilmektedir. Bu adacayı bazı yerlerde salca ve yemeklere ceşni vermesi icin katılır.



Etki ve Kullanım

• Midevidir. Sindirimi kolaylaştırır.

• Dispepsi (hazımsızlık) durumunda cok etkili bir Gaz sokturucudur.

• Gece terlemelerini en aza indirger.

• İdrar sokturucudur.

• Kadınlarda dolyatağı kaslarını uyarır. Aybaşı duzensizliklerini ve aşırı sancıları giderir.

• Ostrojen hormonu icerir. Menopoz donemi sıkıntılarını azaltır.
Butun bu etkileri icin, adacayının cicek acmaya haşladığı ilkbahar sonu ile yaz başlarında yaprakları toplanıp 35 C dereceden daha sıcak olmayan, golge yerlerde kurutulur. Kurumuş yapraklarından 1-2 Tatlı kaşığı alınıp uzerine l bardak kaynar su dokulerek, yapraklar 10 dakika sureyle demlendirilir. Bu infuzyondaki yapraklar suzulur ve elde edilen cay, gunde uc kez birer bardak icilir.

• Adacayının icerdiği ucucu yağ, mukoza zarlarını iyileştirdiği icin ağız, dişeti ve dildeki şikayetlerle boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir.

• Bitki, antifungal etkiler taşır. Yani ciltteki mantarlara surulurse onları yok eder.
Bu etkileri sağlamak icin, adacayının kurumuş yapraklarından 1 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suya konularak kaynatılır. Sonra kabın ustu kapatılıp 15 dakika sureyle bekletilir. Boylece elde edilen dekoksiyonla gunde birkac kez derin gargara yapılır. Ya da bu dekoksiyon, mantarların bulunduğu yerlere dıştan uygulanır.

• Adacayı yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Bunun icin, korpe adacayı yaprakları ezilerek yara lapası hazırlanır. Bu lapa yaraların uzerine kompres yapılarak, yaranın iyileşmesi hızlandırılır.
• Adacayı dişleri beyazlatır ve sağlamlaştırır.

Bunun icin, bir-iki korpe adacayı yaprağı ya da toz haline getirilmiş kuru adacayı yaprağı elle dişlerin uzerine bastırılarak surtulur.