Akdeniz’e kıyısı bulunan ulkelerde doğal olarak yetişen enginar genellikle yemeklerde kullanılır. Ancak tadının yanı sıra kurutulmuş yaprakları farklı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca duşuk kalori oranıyla pek cok diyet listesinde kendine yer bulan enginar papatya familyasındandır. Enginarın en cok kullanıldığı rahatsızlıklar arasında sindirim sistemi sorunları ilk sırada gelmektedir.


Devedikeni bitkisine benzeyen enginar, don olmayan ve yaz aylarında serin olan sisli bolgelerde yetişir. Olgunlaşan enginar parlak mor renkte cicek acar. Ancak yemeklik enginar olgunlaşmadan toplanır.
Kotu kolesterolu (LDL) duşurur iyi kolesterolu (HDL) yukseltir
Trigliseridi azaltır
Bobrek hastalıklarının tedavisinde faydalı diuretik ozellikleri vardır
Safra akşını arttırır
Siroz tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
Karın ağrısını hafifletir
Mide ekşimesini azaltır
Şişkinliği alır
Kabızlığa iyi gelir
İshale iyi gelir
Kusmayı hafifletir
Cilde parlaklık verir
Kan dolaşımını arttırır
Kan şekerini duşurur
Karaciğer fonksiyonlarını arttırır
İdrar sokturucudur
Enginar Cayı Nasıl Hazırlanır?
Buyukce bir enginarı butun olarak iyice yıkadıktan sonra sapının tamamını kesin. Bu bolge acılık verebilir. Daha sonra kaynayan iyi suya yine butun olarak atın ve 1 saat kaynatın. Bu sure sonunda suyun rengi acık kahverengine donecektir. Ocağı kıstıktan sonra bir yarım saat daha bekletin ve ateşin uzerinden alın. Bu suyu cay olarak icebilir dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz. Soğuk veya sıcak tuketebilirsiniz.
Kurutulmuş enginar yapraklarını kullanacaksanız gunde yaklaşık 6 gram kurutulmuş enginar yaprağını 3’er eşit parcaya bolerek oğunlerden once cayını icebilirsiniz.
Enginarın Sağlığa Faydaları
Kotu kolesterolu duşurmedeki etkisiyle damar sağlığının korunmasında etkili bir cozum olarak kullanılabilir. Ancak kolesterol ilacı kullanıyorsanız enginar cayı icmeye başlamadan once doktorunuza danışmalısınız.
Mide ekşimesi, kusma, mide bulantısı ve gibi sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir. Antioksidan iceriği ile cildinizin daha gorunmesini ve kırışıklıkların oluşumunun gecikmesini olmasını sağlar.
Sık alkol kullananlarda daha ciddi sorunlar meydana gelmeden karaciğer fonksiyonlarını arttırır ve koruma sağlar.
İdrar sokturucu ozelliği vucuttan fazla suyun atılmasını sağlar. Bu ozelliğinin yanı sıra duşuk kalorili olduğu icin zayıflamak icin diyet yapanlara tavsiye edilir.
Enginar cayı icerek vucudunuz icin gerekli folik asit, A, B1 ve C vitaminleri ve magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, cinko ve diyet lifi gibi mineralleri alabilirsiniz.
Enginarın Tarihi
Binlerce yıldır ekilen ve gıda olarak tuketilen enginar M.S. 1. yuzyılda vucutta meydana gelen kotu kokuları bastırmak icin kullanılırmış. Eski Mısır, Yunan ve Roma donemlerinde yemeklerde ve hastalıkların tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Avrupa kıtasına ise 15. yuzyılda gelen enginar karaciğer hastalıkları, sarılık, dispepsi ve kronik albuminuri de dahil olmak uzere ceşitli sağlık sorunlarının tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaya başlanmış.
Enginar Cayının Yan Etkileri
Papatya, ekinezya ya da karahindiba alerjisi olanların enginara alerjisi olma olasılığı yuksektir. Safra taşınız varsa bobrek hastalığınız bulunuyorsa enginar cayı icmemelisiniz. Gebelik veya emzirme donemindeki yan etkileri hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu donemlerde enginar cayı kullanmak icin doktorunuza danışabilirsiniz.