Gecen ağustosta ist anadolu yakasında nezih bir muhitte kiraya cıktık. Burası hem annemle aynı sitede olduğu icin ( annem oğluma bakıyor), hem benim doğup buyuduğum, cevresi duzgun bir muhit olduğu icin, hem de evin kendisi ferah, ici yenilenmiş, deniz manzaralı bir ev oldugu icin icime cok sinerek tutmustum. Ayrıca işlerimize de yakın bir mesafede. 2000tl kira artı 100 tl aidat oluyo. Civardaki evlerin kirası daha fazla bile denebilir. Gelgelelim hem oglumuzun gelecegi icin, hem omur boyu kirada kalmamak icin artik ev satin almak istiyoruz. Tabii oturduğumuz civardan ev satin almaya gucumuz yetmiyor. Burda en dandik denebilecek evler bile 600binden basliyor.
Sorun şu ki birikmiş paramız yok. Esim de ben de calışıyoruz ancak evliligimizin ilk yillari hep borc odemekle gecti. Bu arada bir tek araba satin aldık, bir de duğun takılarımız duruyor. Yaptığımız hesaplara gore 280 bin tl civarinda bir ev satin alabiliyoruz. Cekmekoy umraniye gibi yerlerde bu meblağa evler var ama bizim.su anda oturduğumuz evin yanina bile yanaşamayacak evler. Evlerin kucukluğunu vs gectim muhit olarak da oldukc a farkli. Bankadan 228 bin tl cektiğimizde aylik kredi odemesi 3200 civarı bir sey oluyor. Boyle bir evi satin alabilmek icin tum.altinlarimizi bozdurup, arabanın modelini duşurup peşinat ve ekstra masraflara verip arti yuklu bir kredi odememiz gerekiyor. Esim nolursa olsun artik kendi evimiz olsun artik az buz kira vermiyoruz diyor, biraz daha fazla oderiz ama kendi evimizde otururuz diyor. Ben de hak veriyorum ancak cekincelerim su:
1.su andaki evimizdeki pek cok eşyaya veda etmemiz gerekecek cunku 2+1 satin alabiliyoruz ama bir de cocukla su an zor bir iş bu.
2.cocuk buyuduğunde şimdiki muhitteki okullar cok Iyi, ist icinde pek cok kısının adres değişikliği yaparak cocuklarını kaydettirmek istedikleri okullar burda oyle diyeyim ama umraniye cekmekoyde daha karma bir sosyal yapı var. Acıkcası hangi yerleri daha iyidir onu bile bilmiyorum.
3. Şu an işlerimize yakınız. Ev almayı duşunduğumuz bolgeler ikimizin de is yerlerine uzak.
4. Belki de en onemsizi ama doğup buyuduğum muhitten ayrılmak, bir anlamda da yasam standardimi duşurmek cazip gelmiyor. Cocuğumu benim de buyuduğum yerde buyutmek istiyorum. Ama tabii kiraya para dokmeye ve birikim yapamamaya devam ediyoruz.
Aylık kazancımız fena sayilmaz. Ama birikim yapabilen kişiler değiliz kesinlikle. Ozellikle h.sonu gezmeye yemeye icmeye alışverişe cok para harcıyoruz. Artık bir cocuğumuz da olduğu icin esim ev satin.almaya yatırım gozuyle bakıyor baska turlu paramız heba oluyor cunky. Siz olsanız icinize yuzde yuz sinmeyen bir ev de olsa bu sartlarda satin alır miydiniz ?