Cocuklarınızın sorduğu soruları cevaplamakta zorlanıyor musunuz? Peki cocuklar nicin bu kadar cok soru sorarlar ve onların bu soruları karşısında ne yapmak gerekir?Benim kızın en son sorusu :

Yapraklar neden dokuluyor?
Anlattım da anlattım iha:

Cocuklar dış dunyayı kendi cabaları ile anlamaya ve cozmeye calışırlar. Cocuklar icin bizzat gorduklerini anlamak daha kolaydır. Fakat olayların arkalarında yatan nedenleri ve goremeyip, duydukları (melek kavramı gibi...) birtakım kavramları anlamakta zorlanırlar. Bunun icin de bir yetişkinin yardımına ihtiyac duyarlar. Yani onların soru sormalarının nedeni icinde yaşadıkları dunyayı tanıma gayretidir. Ve bu sebeple soruları kesinlikle geciştirilmemeli veya espri malzemesi yapılmamalıdır.

Cocuklar genellikle 3 yaş ve civarında yoğun olarak soru sorarlar ve genellikle soruların yoğunluğu 6 yaşına kadar devam eder. Bu donemden sonra sorularda bir seyrelme gorulur. Bu donemde soru yoğunluğunun fazla oluşunun en onemli nedenlerinden biri cocuğun "ben merkezci" donemi oluşudur. Yani cocuk butun dunyayı kendi penceresinden gormeye calışır ve bu sebeple kendisinin dışında gelişen olayları anlamakta zorluk ceker.

SOYUT KONULARI SORABİLİRLER

Yıldızlar benim gibi uyurlar mı? Uyumazlarsa uykuları gelmez mi? tarzı soruları cok sık yoneltirler. Fazla soru soruşlarının bir diğer nedeni ise bu donemde cocukların henuz soyut duşunememeleridir. Bu donem cocuğu somut olan olayları veya ancak somut orneklerle izah edilebilen durumları anlayabilir. Mesela cocuk bu nedenle varlığını bildiği fakat goremediği konular uzerinde cok sık soru sorar. Orneğin, akşamları guneş nereye gider, Allah'ın (cc) evi nerededir? Ben nasıl dunyaya geldim? Ay yurur mu? gibi sorularla gorduklerini somutlaştırarak anlamaya calışır. Cocuklar, kimi zaman ise olayların ardındaki nedenleri merak ederler. Mesela babam nicin eve hep gec geliyor? Babaannem nicin beni sizin gibi opmuyor? Bu araba nasıl boyle hızlı gidiyor? Cilek neden kırmızı? vs... Cocuklar bu soruların hicbirini oylesine sormazlar ve kendilerini tatmin eden bir cevap beklerler. Sorularına gulmeyin, alay etmeyin... Ebeveyn soruları cevaplamakta kendisini yetersiz hissediyorsa kendisini geliştirmeli, kitaplardan istifade etmelidir.

SORULARA SAKIN GULMEYİN

Cevap verirken cocuğun durumu ve algı kapasitesi goz onunde bulundurulmalıdır. Bazen verdiğiniz cevap cocuğu tatmin etmeyebilir. Bu sebeple konuyu cocuğun aklına yaklaştırmak icin birden fazla ornek vermeniz gerekebilir. Cocuğun soruları karşısında gulmek veya sorulan soruyla dalga gecerek cevaplamak cocuğa 'onemsenmiyorsun, sorduğun soru onemsiz' mesajını gonderebilir. Bu da cocuğun kişilik gelişimine negatif yansır.