

Babanın cocuğuna ilgisi onemli


Araştırmalar gostermektedirki babanın yakın ilgisinin, cocuğun sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimi uzerinde olumlu etkileri vardır.
• İlk aylarda baba tarafından yoğun ilgi ve bakım goren bebeklerin cevreleriyle iletişim kurmada daha istekli olduğu belirtilmektedir.
• Babanın cocuğun bakımıyla yakından ilgili olması ozellikle erkek cocuklarda, ileriki yaşlarda karşı cinse şiddet uygulama eğilimini duşurmektedir. Tek başına bir anne tarafından yetiştirilen cocuklar buyume sureclerinde sadece anneyle beraber oldukları icin en ufak mutsuzluklarını ya da sorunlarını bile direk anneye bağlayabilir ve ileriki yaşlarda anneye, dolayısıyla karşı cinse karşı olumsuz tepkiler geliştirebilirler. Babanın cocuğun buyume surecindeki aktif rolu ise bu olasılığı duşurmektedir.
• Yapılan araştırmalar babalarının yakın ilgisiyle buyuyen cocukların genelde kendilerini ifade etme ve iletişim kurabilme konusunda daha becerikli olduğunu gostermiştir.
• Babanın, cocuğun bireyselleşmeyi oğrenmesi uzerinde rolu buyuktur. Cunku anneler cocuk bakımında cok daha korumacı, denetleyici bir yaklaşım sergilerken babalar cocuğun cevreyi ve hayatı keşfetme aşamasında ona daha fazla ozgur alan bırakmayı tercih eder. Orneğin cocuk hayatında ilk kez yabancı bir varlıkla (bir kopek, yeni bir oyuncak gibi ) karşılaştığında anne cocuğa mumkun olduğunca yakın durarak onun rahatlamasını, guvende hissetmesini sağlar. Oysa babalar genellikle daha geri planda kalarak cocuğun bu yeniliği tek başına keşfetmesine olanak sağlar. Boylelikle cocuk ebeveynlerden ayrılmak durumunda kaldığında ya da yabancı kişilerin yanındayken de rahat olmayı, ağlamamayı oğrenir.
• Yetişme surecinde babanın aktif rol oynadığı cocukların icgudulerini kontrol etmede ve sosyal adaptasyonda daha başarılı oldukları bilinmektedir.