Cocukta Dikkat Cekme Mekanizması
Cogu cocugun ustalikla kullandigi bir yontemdir. Bir grubun parcasi olamadigina inanan cocuk ilgi ve dikkat cekme amaciyla bu mekanizmayi kullanir.Olumsuz olan ve dikkat ceken bir cok davranis bulunmaktadir.
Mesela, grup icinde bagirarak konusma, arkadaslarina sozel ve fiziksel tehidtte bulunma, istedigi olmayinca bagirarak aglama, ebeveynin veya yuva egticilerinin sinirlenmesini saglayacak sekilde davranma gibi.Burada onemli olan yetiskinin de sistem icine cekilmesidir..cocugun hedefi budur.yetiskini de oyunu icine cekerek dikkat cekmek ve yetiskinin kendisine hizmet etmesini saglamak.
Unutulmamalidir ki cocuk gormemezlikten gelinmek yerine cezalandirilmayi tercih edecektir.Ancak bazen cocuklar olumusz davranmak yerine yetiskinlerle isbirligine giderek kendilerinden istenildigi gibi davranirlar.Bu durumda, cocugun yardim etmek ve katkida bulunmak icin mi yoksa ilgi ihtiyacini karsilamak icin mi isbirligi yaptigini kestirmek guctur.
Dikkat cekme yoluyla ilgiyi uzerinde toplamak ogrenilmis bir davranis ta olabilir..ebeveyn tutumlari sonucu cocuk olumsuz davranarak ilgiyi uzerine cekebilecegini cabuk kavrar.ve surekli olumsuz davranarak ( mesela, isteklerini bagirarak veya aglayarak belirtir, grup icinde saldirganca davranir, bagirarak konusur, birseyler calar veya kirar vb.) Yetiskinin ilgisini ceker.bu gibi durumlarda yetiskin uyanik olmali,
Cocugun kendisini sinirlendirmek istedigini acikca ona ifade etmeli ( beni sinirlendirerek sana ilgi gostermemi istedigini dusunuyorum tarzi)
Empati yaparak cocugun icnde bulundugu duygu durumunu ( ofke, nefret kirginlik gibi) anlamaya calismali
Kendisinden ornekler vererek cocukla iletisime gecmeli..( Bende senin yasindayken annemi boyle kizdiriyordum ancak sonra istedigimi elde edince de hep sucluluk hissetim. Tarzi..bu yaklasim cocugun kendisiyle ilgili konusmasina olanak verir.