Meleklerim cocuğunuzun anaokuluna gitme yaşı geldiyse gonderin cekinmeyin.Hadi gonderdiniz ona nasıl davranıcaksınız bunu biliyormusunuz.?Bilmiyorunuz değil mi? o zaman buyrunuz

Anaokuluna Başlayan Cocuklara Aileler Nasıl Davranmalıdır ?
Anaokuluna başlama hem aile icin hem de cocuk icin cok onemli bir ilk adımdır. Aileler bir cok kaygı yaşamaktırlar. Ozellikle de anneye fazla bağımlı olan ve evde kural oğretilmemiş, sorumluluk verilmemiş olan cocuklar icin anne-babalar daha fazla kaygı duymaktadırlar. Cunku genellikle bu cocuklar daha fazla uyum problemi yaşamaktadırlar. Cocuklar becerileri gelişmeye başladığı donemden itibaren kendi ihtiyaclarını karşılamaları icin teşvik edilmelidirler. Ayrıca, yemek, uyku, temizlik vb gibi konularda kurallar oğretilmelidir. Cocuk 2 yaşından itibaren yavaş yavaş nerede nasıl davranması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. İstenen davranışlarla istenmeyen davranışların farkını oğrenmeye başlamalıdır. Burada tutarlılık onemlidir. İstenen davranışı karşısında her zaman olumlu bir ilgi alması cocuğu bu şekilde davranmaya isteklendirecektir. İsteklerinin makul olculerde karşılanması, bazı isteklerinin karşılanamayacağını bilmesi gerekmektedir. Aksi halde anne-babanın her talebi karşılayan tavrını cocuk girdiği her ortamda bekleyecek ve sonunda hayal kırıklığına uğrayarak yuvaya gitmek istemeyecektir.
Oncesinde kural ve sınır oğretilen, sabretmeyi ve beklemeyi oğrenen ve anne ile bağımlılık ilişkisi yerine bağımsızlık ozelliğini kazanan bir cocuk yuvaya başlamak konusunda pek bir sorun yaşamayacaktır.
Anne-babanın cocuğun gideceği yuvayı cocuk olmadan secmeleri ve karar verdikten sonra cocuğu goturmeleri uygundur. Cunku secme kararı cocuğa verildiğinde bizim icin onemli olmayan kriterler cocuklar icin onemli olabilir ve belki de pek uygun olmayan bir yuvayı cocuğumuz istediği icin secmek zorunluluğu oluşabilir. Biz de bunun etkisinde kalabiliriz.
Cocuk icin uygun yuvaya karar verdiğimizde cocuğa bundan sonra oyun oynayabileceği, arkadaş edineceği ve yeni bilgiler edineceği bir okula gideceği soylenmelidir ve bir gun sadece ziyarete gidilmelidir. Ziyaret saatinin cocukların eğlenceli bir aktivite saati olması yararlı olabilir. Tum yuvayı gezdikten ve kendi oğretmenini tanıştırdıktan sonra yuva yetkilisi cocuğa yuva hakkında bilgiler verebilir. İlk gun fazla kalınmadan donulmelidir. Ozellikle 3 yaşındaki cocuklar icin cocuk istekli de ilk hafta gunde 1-2 saatten fazla yuvada kalmaması uygun olmaktadır. İkinci hafta 3-4 saate cıkarılabilir. Mumkun ise donem boyunca, değilse hic değilse 2 ay boyunca cocuğun yarım gun yuvaya devamı daha uygun olmaktadır. Cunku 3 yaş grubu cocuklar icin tum gun program psikolojik olgunlaşmalarının yetersizliği nedeniyle fazla yoğun gelebilmektedir.
Yeni başladığı donemde cocuğa fazla soru sormak, yuvayı fazla ovmek, ne yediğiyle fazla ilgilenmek, sık sık yuvaya gidip bakmak cocuğun uyumunu bozabilmektedir. Cocukla ilgili bilgileri cocuğunuz yanınızda değilken yuva yetkilisinden almalısınız. Cocuğu sorularla bunaltmak yerine kendi anlattığı bir şey olursa onu dinleyip, ne kadar takdir ettiğinizi ve okula başladığı icin onunla ne kadar gurur duyduğunuzu belirtebilirsiniz.
Her şey yolunda gidiyor gorunurken bile bir gun birden bire cocuğunuz yuvaya artık gitmek istemediğin belirtebilir. Paniğe kapılmadan sıkıntısının ne olduğun anlamaya calışmalısınız. Cunku cocukların yuvaya gitmek istememeleri genellikle yuva ile ilgili bir sorun olmamaktadır. Bazen yeni bir kardeşin geliyor olması, bazen anne ile ilgili sıkıntılar, bazen evde olan bir huzursuzluk gibi bir cok neden cocuğun yuvaya gitmek istemediğin belirtmesine neden olabilmektedir. Bu durumda yuvadaki uzmanlarla goruşup onlardan yardım almalısınız.
Anne Babalar Anaokuluna Gitmeyen Cocuğa Nasıl Davranmalıdır?
3 yaşından itibaren her cocuğun anaokuluna gitmesi onerilmektedir. Ulkemizde bir cok devlet okulunun anasınıfı mevcuttur ve her gecen gun de yaygınlaşmaktadır. Ancak cevresinde anaokulu bulunmayan ailelerin okul oncesi doneme ait cocuk yayınlarını takip etmelerinde yarar vardır. Anaokulları icin uretilen unite dergileri veya kavram oğreten ve bir cok beceriyi geliştiren bir cok yayın mevcuttur. Bunları takip edip gunluk bir program dahilinde cocukların masa başında calışmaya alıştırılmaları, el becerilerinin geliştirilmesi ve mumkun olduğunca yaşıtlarıyla bir arada oyun oynama olanağı sağlanması gerekmektedir. Ayrıca cocuk eğitimi ve gelişimi konusunda anne-babalar icin hazırlanmış yayınların okunması, anne-babalara cocuğun eğitimi sırasında ortaya cıkabilecek olası problemlerle baş etme becerisi kazandıracaktır. Okumak, oğrenmek, calışmak konusunda anne-babanın cocuğa ornek olması ve cocukta oğrenme isteği uyandırması onemlidir. Ulkemizde bir cok cocuk eline kalemi ilkokula başladığı gun almaktadır. Cocukların oğrenebilmeleri ve beceri geliştirebilmeleri icin onlara fırsat verilmesi, teşvik edilmesi ve ornek olunmasının onemi unutulmamalıdır. Cocukların cok kucuk yaşlarından itibaren onların becerilerini geliştirecek oyun malzemelerinin alınması-sağlanması onemlidir. Anne-babaların cocukların gelişim donemlerindeki zihinsel ihtiyacları konusunda bilgilenmeleri ve bu konuda bol bol okumaları gerekmektedir. Ancak bu yolla cocukları icin en uygun oyun malzemesini bulabilirler ve onları kendi ilgileri ve becerileri doğrultusunda eğitebilirler.