0 6 yaş cocuklarında gorulen hastalıklar cocuklarda yorgunluk cocukta yorgunluk cocuklarda durgunluk
Cocuklarımızın sağlığına kendi sağlığımızdan daha onem veririz,cunku bizler anneyiz. Onların bazen o enerjileri bizleri şaşırtır..Ama onlarda yorulabilir.Eğer cocuğunuz uzun sure gelen bir yorgunluk halindeyse, mutlaka bir doktora gorunmesi gerektiği soyleniyor arkadaşlar...






Cocuklarda yorgunluk hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Cocuklar aktivite, oyun, okul nedeniyle yorulabilirler ancak genellikle normal bir dinlenme ve uyku duzeni ile yorgunlukları kısa surede gecer. Dolayısıyla, bir cocuk surekli yorgunluktan yakınıyorsa bunun nedeninin araştırılması gerekir.

Hangi nedenler sıklıkla karşınıza cıkıyor?

Ceşitli fiziksel rahatsızlıklar cocukta yorgunluğa yol acabilir;

Herhangi bir akut enfeksiyon (yeni gelişmiş mikrobik hastalık): Ozellikle boğaz ve ust solunum yolu enfeksiyonları, kulak iltihaplanması, alt solunum yolu enfeksiyonu (zaturree gibi), ishal ve kusma ile giden rahatsızlıklar ve diş apsesi. Tekrarlayan bademcik enfeksiyonları, geniz etlerinde buyume. Bu durum ozellikle uyku bozukluklarına (uykuda solunum durması - uyku apnesi) yol acıyorsa yorgunluğa neden olur.

Enfeksiyoz mononukleosis (etken virus tukurukle de bulaşabildiği icin opucuk hastalığı adıyla da bilinir): Yuksek ateşle seyreden bir viral hastalıktır. Belirtileri arasında; yuksek ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk, enerji kaybı, iştahta azalma, kilo kaybı, lenf bezlerinde şişme, hassasiyet, baş ağrıları, kas ağrıları, bazen cilt dokuntusu ve dalakta buyume sayılabilir. Tuberkuloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlar. Kronik bobrek hastalığı, kanser ve losemi gibi ciddi rahatsızlıklar. Şeker hastalığı. Nedeni acıklanamayan ve uzun suren yorgunluk, bazen cocukta şeker hastalığının ilk belirtileri arasında olur.
Tiroid bezinin az calışması (hipotiroidi) gibi bazı hormonal hastalıklar.
Alerjiler (ciddi boytutta ise).
Ozellikle demir eksikliği gibi kansızlığa yol acabilen parazitler yorgunluğa yol acabilir.

Az aktiviteli bir duzen, TV seyretmek, surekli bilgisayar karşısında oturmak cocukta yorgunluğa davetiye cıkarır mı?

Evet, cıkarabilir. Cunku yaşam tarzı fazla hareket icermeyen cocuklarda giderek fiziksel aktivite alışkanlığında ve kapasitesinde azalma olur. Ayrıca fazla televizyon izlemenin abur cubur yemeyle de ilişkisi gosterilmiştir. Dolayısıyla aldığı enerjiyi yeterince kullanamayan cocukta kilo almaya bir meyil olur ve uzun vadede bu da yorgunluğa davetiye cıkarabilir.

Beslenme ne kadar onemlidir?

Kan şekerinin duzenli bir aralıkta tutulması, vucut işlevleri icin gereken enerjinin duzenli olarak temini acısından beslenmenin cok onemli yeri vardır.

Spor yapan cocuk daha az mı, yoksa daha cok mu yorulur?

Spor yapan cocuk daha az yorulur. Giderek hareket kapasitesini artıran, kondisyonu iyi olan cocuk kısa sureli bir aktiviteyle yorulmamaya başlar.

Yorgunluk okul performansına nasıl yansır?

Yorgunluk okul performansını olumsuz etkiler. Yorgun cocuk derslere ilgisiz olur, konsantrasyon bozukluğu sorunu yaşar, oğretmen ve arkadaşlarıyla iletişimi sağlıksız olur.

Cocuğunuzu yorgunluktan korumak icin;

Gunluk yaşamın duzenli olması cok onemlidir. Okul, ders calışma, uyku, oyun saatlerini belirleyin.
Cocuğunuzun uyku saatlerinin duzenli olmasına dikkat edin. Bir cocuk en az 10 saat uyumalı. Akşam yatış saatlerini bu sureye uygun olarak ayarlayın.
Cocuğun odasında televizyon veya bilgisayar varsa bu uyku hijyenini bozar. Sağlıklı bir uyku icin kesinlikle cocuğun odasında bilgisayar ve televizyon bulundurmayın.
Her sabah aynı saatte uyanmasını sağlayın.
Yemek vakitlerinin duzenli olmasını sağlayın. Monulerini sağlıklı secimlerden oluşturun.
Uyku oncesi ağır yemekler yedirmeyin.
Ozellikle ergen yaştaki cocukların, uykuya olumsuz etkileri olan cay, kahve, kakao gibi icecekleri icmesinin onune gecin.
Uyku oncesi rahatlaması icin zaman ayırın, banyo yaptırın, beraber kitap okuyun ya da sevdiği bir muziği dinletin.
Gunluk yaşamında fiziksel aktiviteler konusunda cocuğunuzu teşvik edin.