yaramaz cocuk egitimi hiperaktif cocuk resimleri
Cocuğunuz okul hayatında başarısız, yaşıtlarına gore aşırı hareketli ve dikkatini bir turlu toplayamıyor mu? Eğer bu gozlemleriniz surekli devam ediyorsa ve cocuğunuz hem evdeki hem de okuldaki hayatında aynı hareketlilik ve dikkatsizliği gosteriyorsa bu konuya onem vermenizde fayda var.
Son yıllarda sıkca duymaya başladığımız Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nda size saydığımız bu belirtilerin biri ya da birkacı bir arada bulunabiliyor.
Oncelikle bir cocuğun hiperaktif olduğunu soyleyebilmek icin onun normal cocuklarla kıyaslanamayacak kadar aşırı derecede atak, hareketli olması gerekir. Orneğin, bu cocuklar yuzme bilmeden derin suya atlamak, yoğun trafikte hızla giden arabaların onune fırlamak gibi aşırı hareketlerde bulunurlar. Dikkatlerini bir konu uzerinde toplayamazlar. Ayrıca sadece evde değil okulda ve gunluk yaşamda da aynı şekilde davranışlar gosterirler.
Hiperaktivite bozukluğunun uc temel belirtisi vardır. Cocukta bu belirtilerin hepsi bir arada bulunabilir ya da sadece biri ya da ikisi gorulebilir
- Cocuk coğu zaman dikkatini ayrıntılara veremez, etkinliklerde hatalar yapar. Orneğin, satrancta, sporda dikkatsizce hatalar yapıyorsa bu onemli bir bulgudur. Ancak burada altının cizilmesi gereken nokta sadece okulda, derslerinde değil, kendi sevdiği etkinliklerde de hatalar yapmasıdır.
- Duşunmeyi gerektiren aktivitelerden kacarlar. Orneğin, satranc, bilmece cozme gibi şeylerden uzak durabilir.
- Gercek dikkat eksikliği olan cocuklar dışarıdan gelen en ufak bir uyarana derhal tepki gosterirler. Bir zil sesi, bir ışık cocuğun dikkatini hemen dağıtır.
- Kendisiyle konuşulduğu zaman dinlemiyor gibi gozukur. Coğu zaman da kendisine soylenenleri yerine getirmez.
- Coğu zaman kendi icin gerekli olan, defter, kalem ve benzeri eşyalarını kaybeder.
- Coğu zaman cocuk o kadar ataktır ki daha soru bitmeden hemen cevap verir, herkesin sırasını beklediği yerde sıra beklemez. Bu ilk defa ana okulunda ya da okulda ortaya cıkar.
- Coğu zaman başkasının sozunu keser, başkasının oyununu bozar.
- Coğu zaman kıpır kıpırdır yerinde duramaz. Hareketlerinde bir aşırılık soz konusudur.
- Oturması beklenen yerde oturamaz kalkar, sınıfta kendini tutamaz, kalkar dolaşır.
- Etkinliklere katıldığında oyunu bozar, sırasını beklemek istemez, devamlı hareket der.
- Cok konuşur, soze karışır.
Kucuk yaşta da anlaşılabilir
Genellikle okula başlama cağlarında goze carpan bu durum, dikkatli bir gozlemle 1-1.5 yaşlarında da tanınabilir. Hatta bazılarının anne karnında bile cok hareketli oldukları veya doğumdan hemen sonra anne kucağında ya da yatağında durmadan hareket ettikleri gozlenir. Bu bebekler, huysuz, huzursuz guc bebek olarak tanımlanır. Yaşamın ilk birkac ayında aşırı hareketlilik, yeme ve uyku bozuklukları gorulebilir. Emekleme donemi veya yurumeye başladıkları zaman cok hareketli ve atak oldukları icin birkac kişinin devamlı bakımı gerektiği soylenir.
Hiperaktivite bozukluğunun birinci dereceden akrabalar arasında gorulmesi kalıtsal geciş şuphesini ortaya atmış. Hiperaktivitenin gelişme ihtimalleri arasında gebelik ve doğum komplikasyonları, anne - babada alkolizm, depresyon, annenin sigara icmesi gibi durumların da etkili olduğu duşunuluyor.
Cocuk Psikiyatristleri aile ve oğretmenlerin yaramazlık ve hiperaktiviteyi birbirine karıştırdığını belirterek, bu konudaki farka dikkat cekiyor. Bazı aileler aslında yaramaz olan cocuklarının hemen hiperaktif olduğu duşuncesine kapılıyorlar. Aynı şekilde oğretmenler de bu kanıya kapılıyor. Oysa ikisi cok farklı.
Hiperaktivite tanısının mutlaka bir cocuk psikiyatristi tarafından konulması gerekir. Cunku tembel, şımarık ve yaramaz cocuklar da bu bozuklukla karıştırılabilir. Bu yuzden tanının iyi konulmuş olması son derece onemli. Eğer cocuk gercekten hiperaktif ise genclik yıllarında da yuzde 80 oranında devam eder. Yetişkinlikte ise yuzde 30-60 a kadar devam edebilir. Burada korkulan durum daha cok ileri yaşlarda ortaya cıkıyor. Cunku cocuk tedavi edilmezse okulu bitiremiyor, aşırı tezcanlı olduğundan calışarak bir şeyleri başarmayı beklemiyor, hırsızlık gibi kolay yoldan para kazanma davranışlarına yonelebiliyor. Toplum dışı bazı davranışlar gostererek, etrafına zarar verebiliyor.
Hiperaktif Cocuk - Yaramaz Cocuk
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Hiperaktif Cocuk - Yaramaz Cocuk